Castellano

Indústria, serveis i agricultura: sectors on més creix l'atur en la Comunitat

Indústria, serveis i agricultura: sectors on més creix l'atur en la Comunitat
  • Els empresaris valencians insisteixen en la necessitat d'accelerar les gestions per a reduir els costos energètics que estan afectant les branques gasintensivas

Les dades de l'Enquesta de Població activa publicats hui posen de manifest la complexitat de la conjuntura que està travessant l'economia i la seua repercussió sobre l'activitat i l'ocupació, segons la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana.

En aquesta autonomia, el nombre de persones que han entrat en el mercat laboral ha sigut significativament superior al de la mitjana nacional, però el context econòmic i les expectatives només han possibilitat que el 50% d'aquestes incorporacions netes s'hagen transformat en ocupació. L'altre 50% ha engrossit el nombre de persones parades. La taxa d'atur puja fins al 13,50% i torna a situar-se per damunt de la mitjana nacional (12,67%). A nivell sectorial, territorial, de gènere, edat i tipus d'ocupador, l'evolució del mercat laboral ha sigut molt heterogènia.

Durant el tercer trimestre de l'any l'ocupació agregada ha avançat en la Comunitat un 1,08% en taxa trimestral; 0,7 punts per damunt de la mitjana nacional. En paral·lel, el nombre d'aturats ha pujat un 7,30%; 5,22 punts per damunt del conjunt d'Espanya.

Des de la CEV consideren, a la vista d'aquestes dades, i tenint en compte la desacceleració esperada a nivell internacional, nacional i regional, que és “urgent” accelerar totes les gestions que contribuïsquen a reduir els costos energètics, que estan afectant a tot el teixit productiu, però de manera crítica a les branques gasintensivas. A més, els suports a aquestes branques han d'instrumentar-se de manera similar als que reben els seus competidors, tant en termes quantitatius com en agilitat de gestió.

Entre juliol i setembre el número d'ocupats en la Comunitat va pujar en 23.300 persones. L'evolució és positiva en tots els sectors, excepte en agricultura on es registra un descens de l'ocupació del 15,03%; pràcticament el doble que el registrat en mitjana nacional. En sentit contrari destaca el dinamisme del sector de la construcció que, gràcies a l'avanç a les províncies de València i Castelló, anota 9.200 ocupats més en la Comunitat (un 6,31% d'increment intertrimestral). Per part seua, la indústria, gràcies al dinamisme mostrat a la província d'Alacant, avança en 13.400 persones el número d'ocupats. A la província de Castelló, durant el tercer trimestre s'han perdut 300 ocupats. En el sector serveis, el dinamisme mostrat a la província d'Alacant ha compensat el descens del número d'ocupats a la província de València. En el seu conjunt, 10.400 persones han aconseguit una ocupació l'est sector, la qual cosa suposa un avanç del 0,65% en taxa trimestral; 0,08 punts menys que en mitjana nacional.

Per tipus d'ocupador, el sector privat de la Comunitat torna a recuperar dinamisme. L'ocupació privada en la Comunitat avança un 1,09% en taxa trimestral (0,94 punts més que en mitjana nacional), i l'ocupació pública un 0,99% (0,52 punts menys que en el conjunt d'Espanya). Malgrat això, l'ocupació privada continua representant un 83,26% del total en la Comunitat, una xifra lleugerament superior a la mitjana nacional. En els últims dotze mesos l'ocupació pública ha avançat en 29.900 persones i el privat en 77.800 persones.

L'atur puja en la Comunitat en 23.300 persones, que equivalen a un increment del 7,28% en taxa trimestral. La Comunitat és la segona regió en la qual més puja l'atur en termes absoluts i la quarta en termes relatius.

Atur per sectors

Per sectors i en termes relatius, l'atur ha pujat intensament en indústria, serveis i agricultura. Per contra, l'atur ha baixat en la construcció i en el col·lectiu sense ocupació anterior. En termes relatius i en taxa trimestral destaca la baixada de l'atur en el sector de la construcció (20%) malgrat que a la província de Castelló creix l'atur en aquest sector. La pujada d'atur més acusada és l'experimentada per la indústria, amb un increment del 41,15% a nivell autonòmic i amb taxes elevades en les tres províncies. En mitjana nacional l'evolució de l'atur segueix la mateixa estructura sectorial, encara que per al conjunt del país el sector on més s'incrementa l'atur respecte al trimestre anterior és l'agrícola. A nivell provincial l'evolució sectorial de l'atur és bastant homogènia, amb la mateixa tendència que a nivell autonòmic. En termes agregats es registra una reducció de l'atur respecte al segon trimestre a Alacant (1,54%), mentre que a Castelló i València es tanca el trimestre amb increments superiors al 13% en el nombre d'aturats.

En termes interanuals, la Comunitat Valenciana registra 107.700 persones ocupades més que en el tercer trimestre de 2021, la qual cosa suposa un increment del 5,17% en l'ocupació; 2,6 punts per damunt de la pujada experimentada en mitjana nacional. La Comunitat se situa, així com la quarta autonomia amb major increment de l'ocupació en termes relatius. D'altra banda, el nombre d'aturats descendeix en 58.700 persones, la qual cosa suposa una reducció del 14,66%.  Aquesta reducció és més intensa que en el conjunt d'Espanya, on l'atur és un 12,78% inferior que fa un any. En relació al nombre d'actius, la Comunitat tanca el tercer trimestre amb una població activa un 1,97% superior a la de l'any anterior, més d'un punt i mig per damunt de l'increment registrat en mitjana nacional.

Pujar