elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Víctor Soler (PP): “L'alcaldessa de Gandia no respecta i es riu del seu vicealcalde, però Alandete i Compromís ho permeten”

Víctor Soler (PP): “L'alcaldessa de Gandia no respecta i es riu del seu vicealcalde, però Alandete i Compromís ho permeten”
  • El popular considera que el “PP és l'únic partit de l'oposició amb una alternativa real al govern actual”

MÉS FOTOS
Víctor Soler (PP): “L'alcaldessa de Gandia no respecta i es riu del seu vicealcalde, però Alandete i Compromís ho permeten” - (foto 2)
Víctor Soler (PP): “L'alcaldessa de Gandia no respecta i es riu del seu vicealcalde, però Alandete i Compromís ho permeten” - (foto 3)
Víctor Soler (PP): “L'alcaldessa de Gandia no respecta i es riu del seu vicealcalde, però Alandete i Compromís ho permeten” - (foto 4)

Víctor Soler és el líder de l'oposició per la representació que va obtindre amb el Partit Popular en les últimes eleccions, on no va aconseguir el seu objectiu de convertir-se en l'alcalde de Gandia i es va centrar en preparar quatre anys més d'oposició en l'ombra. Ara, després del primer any de legislatura, el portaveu popular analitza fil per randa en exclusiva per a elperiodic.com com veu al govern local, a l'alcaldessa i als seus socis polítics, posant el focus en els problemes i les conseqüències que suposen a la ciutat. Soler no s'oblida de Ciutadans ni de Pascal Renolt, a qui valora però no considera rival en la seua lluita per ser l'alternativa real a través de propostes de gran importància. Amb tres anys més en la bancada oposada al govern, Soler es despulla de les formalitats polítiques i parla clar del que ocorre a Gandia segons el seu punt de vista.

En quina situació veu a Gandia en aquests moments?

La nostra ciutat, un any després de l'inici de la legislatura actual, està parada i sense expectatives de futur. Gandia té un horitzó bastant negre perquè tenim un govern que no governa perquè està més ocupat de resoldre els seus problemes interns que de la ciutat.

És una situació molt preocupant, ja que els granes projectes de la ciutat estan parats i no hi ha cap motiu que il·lusione o que ajude a reactivar l'economia.

Com valores el treball de l'alcaldessa Diana Morant?

L'alcaldessa Diana Morant és molt bona socialista però molt dolenta gandiana. El problema que té Morant és que està molt preocupada per la seua imatge pública per a la seua promoció política i personal pensant a fer el salt a la política de València. No el preocupa exercir d'alcaldessa i resoldre els problemes que té la ciutat.

Per on passaria la solució?

Hi ha problemes que estan molt enquistats i necessiten d'una alcaldessa que siga reivindicativa, que siga valenta, que es plante en les diferents Conselleries i no es torne a Gandia fins que solucione el problema. Això Morant no ho fa perquè no vol enemistar-se amb ningú del seu partit perquè no es talle la seua carrera política.

Per tant, és una alcaldessa que està més de retirada pensant en la seua eixida política a València que en el dia a dia de la ciutat.

Gandia és una ciutat tan important que mereix una alcaldessa bolcada i que antepose els interessos i els problemes d'ací als seus interessos partidistes. En aquesta batalla Gandia sempre ix perdent.

Quina relació manté com a líder de l'oposició amb l'alcaldessa Diana Morant?

És una relació que ha millorat en els últims anys. De ser pràcticament poc freqüent i fluida en la passada legislatura ha passat a ser una relació una mica més cordial, cosa que crec que és bona per a la ciutat perquè no s'entén que els representants de partits polítics tan importants no tinguen relació. En el personal és cordial i en el polític tenim discrepàncies molt profundes. Crec fermament que com a alcaldessa hauria de ser més humil i tindre una interlocució major amb nosaltres, el principal partit de l'oposició. Hem d'arribar a aqueixa unitat per a consensuar projectes, compartir polítiques constructives i positives per a Gandia, i en definitiva intentar representar també als nostres votants.

Quina és la resposta que rep en llançar propostes des de l'oposició al govern?

Silenci, silenci i més silenci. Crec que això no és per a res bo. Sí que és veritat que en aquesta circumstància de la pandèmia del COVID-19 tots hem sigut capaços d'anteposar els projectes en els quals podem convergir abans de les nostres disputes polítiques o partidistes i hem sabut consensuar entre tots. Aprovem un document de 140 mesures per a fer front al Coronavirus a Gandia on s'han tingut en compte moltes propostes del Partit Popular.

Fora d'aquesta circumstància extraordinària de la pandèmia actual, crec que l'alcaldessa no ha exercit el paper que ha de tindre, que no és un altre que servir de pont entre les diferents sensibilitats i ser capaç d'arribar a acords tant d'esquerra com de dreta. El problema és que ella sempre ha estat molt més escorada a aqueix sector de l'esquerra més radical.

Quan vulga i considere que el PP puga aportar alguna cosa ací ens tindrà perquè nosaltres anteposem Gandia a qualsevol altre interés i m'agradaria que com a líder de l'oposició poguérem despatxar més assumptes de manera habitual.

Quantes vegades s'ha reunit amb l'alcaldessa de Gandia?

En sis anys tan sols he estat reunit amb l'alcaldessa Diana Morant en una ocasió en el despatx d'alcaldia.

Jo he demanat moltes vegades reunions amb Morant per a tractar diferents temes i a vegades s'han despatxat en la Junta de Portaveus o en moltes altres ni tan sols ho hem pogut parlar. Crec que com a alcaldessa hauria de tindre aqueixa iniciativa i aqueix lideratge que hui dia no té.

Per part meua té la mà tendida per a poder parlar, dialogar i consensuar, perquè és el que els veïns ens demanen.

Com veu als membres del govern local?

És una absoluta vergonya que, en una situació de pandèmia, els regidors del govern local estiguen mirant-se les butaques a veure qui el té més gran i més apelfat. Directament hi ha dos governs a Gandia. Un del PSOE i un altre de Compromís. Se solapen funcions per culpa dels seus interessos partidistes ha incrementat la despesa pública i hi ha una alcaldessa i un vicealcalde que pràcticament no tenen ni interlocució ni diàleg.

Les conseqüències de tot això és que Gandia està parada i no té projecte ni de present ni de futur. No observe que hi haja cap motor econòmic en marxa per a poder reaccionar.

Quines són les conseqüències d'aquests problemes que observa?

És una vergonya que s'haja duplicat departaments com el de Cultura, on la despesa ha augmentat fins al milió d'euros sol perquè Nahuel González i José Manuel Prieto lluïsquen meravellosos en les fotos i vídeos. Cada departament i cada regidoria és un regne de taifes. Per cada regidor tenim un director general i hi ha regidors que estan absolutament desapareguts, els veïns no els coneixen ni a ells ni la seua labor.

Un govern així difícilment pot salvar a aquesta ciutat de res, ja que estan intentant salvar-se ells mateixos per a poder continuar vivint de la política, que és en definitiva el que ha intentat sempre el PSOE a Gandia.

Per què s'originen les discrepàncies internes en el govern?

Ací partim d'una idea de base. Aquesta és que el vicealcalde de Gandia, Alandete, en comptes d'ocupar el seu temps en les responsabilitats que té pel seu càrrec, exerceix un altre treball com a professor. A mi em sembla perfecte que li agrade la docència, però llavors que no es presente en una llista electoral per a pretendre ser alcalde. Per culpa del seu capritx de voler continuar en el seu treball de docent, cosa que jo respecte, estem pagant 60.000 euros a l'any d'un sou de director general perquè faça el treball que Alandete no fa i sí que li correspon. Com està en l'institut, l'Ajuntament ha de contractar a una altra persona perquè faça el seu treball. El problema ve perquè ni Alandete està a la faena ni el director general té competències suficients, per la qual cosa el departament d'Urbanisme està fet absolutament unes raboses que bastant tenen els funcionaris amb salvar el treball.

Quina valoració fa del treball del vicealcalde de Gandia?

Em dol dir això i ho dic amb el màxim dels meus respectes, però Diana Morant riu de Josep Alandete com a vicealcalde. riu com a vicealcalde i com a soci de govern. El que em sembla incomprensible és que Compromís i el propi Alandete permeten això.

A mi m'agradaria que els meus regidors tingueren un respecte institucional, però Compromís continua sent el que ha sigut sempre, el ‘pagafantas’ oficial del PSOE amb una postura submisa.

La figura del vicealcalde en aquesta ciutat no sols no existeix, sinó que no es respecta per part de l'alcaldessa i del PSOE.

Perquè creu que el vicealcalde permet aquesta situació?

Jo crec que les bases de Compromís, partit al qual pertany Alandete, no han d'estar molt contents amb aquesta qüestió. La passada legislatura ja van tindre una actitud molt passiva enfront dels socialistes i seguint va rostir crec que cada vegada tindran menys protagonisme en la vida política local.

Aquest govern no actua com una col·lació, sinó com a majoria absoluta.

Jo amb Compromís compartisc molt poc, molt poca afinitat ideològica i de projectes, però són absolutament irrellevants en govern local i a Gandia en general.

Quin membre del govern li ha sorprés per a bé a través del seu treball?

Sense que servisca de precedent i entenent que ha comés alguna fallada que he parlat amb ell directament en debats i en els plens, crec que Ferran Martínez té algunes idees interessants. Compartim algunes idees quant a comerç, aplica un tipus de política més pragmàtica que ideològica, malgrat pertànyer a Compromís.

Com valores a Ciutadans i a Pascal Renolt com el partit que t'acompanya en l'oposició?

Ciutadans Gandia, hui dia, encara no ha explicat perquè no va sumar al bloc de centre dreta i va optar per ajudar a pujar a un govern nacionalista, catalanista, d'esquerres i populista. Això va ser fa cinc anys i ara seguim sense saber-ho, malgrat haver canviat de portaveu.

No poden estar en la permanent indefinició perquè al final Ciutadans es converteix en el que molts han titllat com el ‘partit penell’.

Insistisc que l'única alternativa real a l'actual govern és el Partit Popular, que és el que té un projecte totalment diferent al de Diana Morant, molt definit i amb uns principis i idees clars.

Com creu que treballa Pascal Renolt després del primer any de legislatura?

Jo respecte profundament les propostes i la iniciativa política de Pascal Renolt. Moltes d'aqueixes propostes les compartim i d'altres fins i tot les hem defensades de manera conjunta, òbviament nosaltres tenim una línia ideològica més pròxima a Ciutadans que a qualsevol altre partit d'aquest ajuntament.

La trajectòria política de Renolt crec que, sense vindre del món de la política s'ha esforçat i això cal valorar-ho.

L'única cosa que puc retraure a Ciutadans és la seua indefinició a l'hora de fer costat al govern de la ciutat, però si és la seua estratègia política a mi no em queda més que respectar-la.

Quina opinió li mereix la possible construcció d'un nou hotel de luxe en la Ducal de la platja de Gandia?

Respecte al projecte del possible hotel de luxe en la Colònia Ducal de la platja de Gandia no puc opinar perquè no he tingut accés a ell, ningú ens ha informat ni ens han dit què es pretén fer ací. El govern exerceix una opacitat i una transparència nul·la en moltíssimes qüestions, per tant no puc posicionar-me fins que puga accedir a la informació.

Sí que m'estranya el cinisme que moltes vegades mostra Compromís. Quan estaven en l'oposició s'enrotllaven en la pancarta contra el ciment i l'especulació, i en aquest cas no mostren problemes i es posicionen a favor. Anteriorment quasi que volien prohibir el ciment, per la qual cosa això és un exemple clar del doble discurs de l'esquerra catalanista a Gandia.

Com veuen a Gandia des de l'exterior?

El que era Gandia i quantes oportunitats s'han perdut. El que m'arriba de la gent és que no entén com aquesta ciutat no està sabent aprofitar el seu potencial i les oportunitats que apareixen.

Això a mi com a gandià em dol perquè el potencial d'oportunitats que tenim és brutal a tots els nivells. Som gent amb capacitat d'innovació, emprenedoria, reformulació de la nostra situació, però ens falla un govern que no està sabent situar a Gandia en el marc de les oportunitats. Quan arriba una bona inversió exterior i es troba amb una administració que no aporta certeses a un futur d'esperança, al final tot cau. Hem de convertir-nos en una ciutat d'atracció, innovació, inversió empresarial i industrial; però tot això nosaltres no ho tenim ací i és una autèntica llàstima. Tot això la gent de fora també ho veu.

Quina oposició està fent el PP en aquest primer any de legislatura i quins aspectes canviaria al realitzat anteriorment pel seu partit?

Estem fent una oposició crítica quan toca ser crítics i fiscalitzadora a la labor que fer el govern sempre. Pràcticament ens hem consolidat com un govern alternatiu en l'ombra.

A més de la crítica, també som l'única alternativa de govern presentant propostes, solucions i alternatives.

Crec que hem millorat com a formació a no sols quedar-nos en la crítica, sinó a aportar en positiu amb un projecte de portes obertes des de la centralitat, des de la moderació i des de la lluita activa de la ciutadania perquè sàpien que incorporarem tot el talent i propostes bones independentment d'on vinguen. Volem ser un partit de govern i hem de seguir aqueixa línia, encara que tal vegada ens falte comunicar i arribar una mica millor a la població.

Què ha de fer Víctor Soler per a aconseguir l'alcaldia de Gandia?

Aquesta és una pregunta que ens hem de fer cada dia tots els que ens dediquem a la política. He de continuar millorant com a polític estant més present al carrer i estar en permanent contacte amb la ciutadania perquè m'aporte les seues diferents visions i no quedar-me només amb el nostre punt de vista.

A partir d'ací el que he de continuar fent és treballar, intentant millorar en els punts més febles però assegurant el treball i l'honestedat.

Està més a prop ara d'aconseguir-ho?

Sí. Hem i he aprés molt dels errors però ens hem alçat sempre després dels sots, per la qual cosa pretenc un projecte molt seriós, molt ambiciós per a Gandia i, sobretot, amb una experiència adquirida tant quan he estat en el govern com ara des de l'oposició des de la humilitat i des del servei públic per i per a Gandia.

Pujar