9 de desembre de 2019 9/12/19

Per unes Falles respectuoses amb la diversitat afectivo-sexual

Per unes Falles respectuoses amb la diversitat afectivo-sexual - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Per unes Falles respectuoses amb la diversitat afectivo-sexual - (foto 2)

  La vicealcaldessa de Gandia i regidora de l’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia, Lorena Milvaques, juntament el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea, ha presentat aquest matí una nova edició de la campanya que reivindica que no es cante durant les festes més populars i massives de la ciutat la tradicional i, alhora, ofensiva cançó “Maricón, el que no bote”, una lletra insultant per a moltes persones homosexuals i les seues famílies. Hi ha donat suport a la iniciativa la totalitat dels col·lectius LGTBI de Gandia i la comarca: CLGS, Poliqroma, Independence Gay, Dret a Ser, la web comunitatgay.com, a més del Consell dels Joves de Gandia.

  Així, sent conscients que es tracta d’un càntic molt arrelat, des de fa uns quants anys es llança una campanya que proposa canviar la paraula ‘Maricón’ per ‘Borinot’, resultant d’aquesta manera una nova versió respectuosa. Aquesta iniciativa del col·lectiu lgtbi Lambda ha tingut molt bona acollida a les xarxes socials i a la qual han anant sumant-se moltes falles, bandes, xarangues, Ajuntaments i col·lectius del País Valencià.

  “Com va dir Fani Boronat, coordinadora general de Lambda, cal tindre molt clar que mantindre a l’imaginari col·lectiu la paraula ‘maricón’ com un insult, només reforça la LGTBIfòbia en la societat. I cantant frases com “maricón el que no bote” o “bomber maricón” en les festes falleres es perpetua l’assetjament i agressions en un futur a les persones LGTBI. I precisament és el que hem de treballar perquè no passe”, ha assegurat Milvaques.

  Bomber borinot

  Enguany, a més a més, també es fa la proposta de substitució per a una altra cançoneta popular de la nit de la ‘cremà’: “Bomber maricón” per “bomber borinot”. 

  “No cal dir que a les Falles tenen cabuda totes les persones. Cal desterrar l’estereotip lligat al faller com a perfil únic pel que fa a pensament, ideologia, religió, etc... Les falleres i els fallers som diversos i tota la societat està representada, també el col·lectiu lgtbi. No obstant això, som conscients que cançons populars que inclouen la paraula “maricón”, encara que siga sense maldat o per ignorància, han d’evolucionar i adaptar-se a una societat més respectuosa i lliure. No volem ofendre ni que es cree un ‘caldo de cultiu’ del que pot esdevenir violència cap a aquest col·lectiu”, ha explicat Gadea. 

  Precisament, el president de la Federació de Falles ha qualificat d’èxit la convocatòria, per primera vegada, del premi o banderí a la millor escena de diversitat lgtbi als monuments fallers. Pràcticament s’han presentat el 100 per cent, 20 de les 23 comissions de la ciutat. “Ara cal anar millorant-lo amb l’objectiu que es consolide i perdure en el temps”. 

  “Des d’ací vull donar les gràcies al món faller per fer de la nostra festa per excel·lència un espai més lliure i igualitari”, ha conclòs la vicealcaldessa. 

  ocultar
  Per unes Falles respectuoses amb la diversitat afectivo-sexual
  Pujar