elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau”

Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau”
  • El president de la Federació de Falles de Gandia veu l'estiu com la millor opció de celebrar les falles adaptades a la pandèmia

Telmo Gadea és un veí de Gandia, faller i involucrat en la vida festiva de la ciutat. Tant és així que presideix la Federació de Falles de Gandia, a més de ser la veu d'un col·lectiu que hui dia es troba tocat i molt nostàlgic.

Per segon any consecutiu el COVID-19 ha arrabassat a tots els fallers i comissions la il·lusió de plantar els seus monuments, celebrar les seues festes més esperades i cremar-les l'assenyalat 19 de març per a tornar a ressorgir i reactivar les esperances en el següent exercici.

Els fallers han superat ja els dies més importants sense les festes josefines, alguna cosa que no entrava al cap de cap d'ells fins que va irrompre aquesta crisi sanitària.

Gadea, des de la seua visió particular i anàlisi de la situació fallera a Gandia, expressa els sentiments que viu en uns dies que haurien d'enfocar-se en la celebració pels carrers, a omplir els casals fallers d'ambient festiu i de veure, fins demà, els monuments plantats en cada carrer gandià.

El president de tots els fallers de la ciutat s'obri per a elperiodic.com i marca les línies més importants per a la recuperació i reactivació de les falles.

Què és el primer que se't ve al cap aquests dies fallers sense poder celebrar les festes que presideixes?

Doncs, que per molta imaginació que poguera emprar, no podria haver pensat una situació tan distòpica com la que hem passat, i en certa forma, encara estem passant. No és solament l'absència dels actes fallers.

També l'absència de les amistats i dels éssers volguts i estimats que hem conreat a les falles. Això no m'ho lleve del cap. Com trobe a faltar les reunions, les partides de truc, el teatre faller, les presentacions, la música, les mascletaes...

És difícil no estar nostàlgic.

Li envaeix la nostàlgia estos dies?

Sí, no ho puc negar.

Crec que més que en març de 2020. Perquè la situació i l'espera està fent-se molt llarga. Hi ha dies que tinc l'ànim més elevat, però altres... em costa.

L'altre dia els meus quatre fills em deien: “quina pena més gran, no?”. I així és, efectivament.

De què té més ganes en jornades tan importants com aquestes?

De reunir-nos tots. I justament, és el que està expressament prohibit.

Hauria imaginat mai ser el president de la Federació de Falles de Gandia i haver de veure obligat a cancel·lar dos anys consecutius?

En absolut. Certament la primera legislatura va ser complexa. Complicada amb fronts oberts que no havíem tingut mai. Situacions que venien una darrere d'altra i que suposaven problemes i maldecaps, alguns realment difícils de portar.

Vam pensar que la segona legislatura tindria un caire més constructiu, que ja havíem tocat fons en alguns temes. Però mira... estàvem equivocats.

La realitat ha superat a la ficció

Quina és la clau per al ressorgiment de les falles de Gandia?

En dues paraules: FALLES 2021.

Aquesta és la clau. No altra.

Si la situació pandèmica ho permet (cosa que no em canse de repetir) és prioritari celebrar les falles i tancar l'exercici que encara roman obert. I ho hem de fer en primer lloc, per les Falleres Majors Alba i Sandra i per totes i tots els representants dels anys 20-21: reines, presidents i presidentes i corts d'honor.

En segon lloc per tota la resta del col·lectiu faller.

I en tercer, per tot el teixit empresarial, pels autònoms i els treballadors i treballadores que viuen directament o indirectament del món de la festa.

Amb tots ells hem de renovar el compromís que vam agafar ja fa any i mig: donar-los el millor any de la seua vida fallera. Per això ho dic i fa 12 mesos que ho repetisc, des del mateix dia de la suspensió de les falles en març de 2020: les falles les hem de celebrar coste el que coste.

Ara bé: ho farem sempre que la situació ho permeta, cosa que no depén de nosaltres. Ho farem amb totes les mesures de seguretat i higiene: sense posar a ningú en perill, ni als participants fallers, ni al públic que ens acompanye.

Ho farem respectant i observant totes les normatives, com no pot ser d'altra manera.

En definitiva, amb el màxim respecte a la ciutadania i al nostre poble. I això ha de ser compatible amb fer unes falles dignes, que siguen un record positiu - a la fi - per a tots i totes les representants.

El que sí que hem d'assumir, és que les falles 21 en cap cas seran com les de 2019. Això ho hem de tindre clar, perquè tots els aspectes de la vida han canviat radicalment i les falles, també.

Com es recupera al sector?

Si ens referim al sector associatiu, és a dir, a les falleres i fallers que formen part de les comissions, pense que una vegada es recupere la normalitat, no costarà gaire tornar-los a mobilitzar.

La gent està desitjosa de celebrar les falles; hi ha una malenconia instal·lada per haver passat dos anys sense la celebració de la festa i sense monuments al carrer. Llavors, quan comencem, es bolcarà tothom: no tinc cap dubte. Una altra cosa serà recuperar les quotes perdudes per efecte de la pandèmia.

Hi ha persones afectades al treball amb ERTOs i EROs, que haurem d'esforçar-nos per a recuperar per a les falles.

Per on passa l'objectiu de salvar els artistes fallers, als pirotècnics i als indumentaristes?

El sector empresarial faller se salvarà quan hi haja falles. Ho tinc claríssim.

Les empreses han rebut ajudes de diferents plans de salvament, però això és una solució temporal. Es necessita treballar i moure l'economia, i això ocorrerà quan traguem les falles al carrer i ens vestim amb la indumentària tradicional.

Com si es tractara d'un dòmino, tots anirà reactivant-se a poc a poc: perruqueries, floristeries, empreses d'espectacles, etc.

Què passarà amb els dos monuments que ja han acumulat les falles i que no han pogut plantar ni cremar? ¿Veieu alguna solució?

Els que estaven previstos cremar en març del 2020, i que estan guardats als tallers dels artistes, en naus o als tinglats del port de Gandia, hem de ser optimistes i pensar que es cremaran en el segon semestre del 2021.

Pel que respecta als que algunes comissions ja han contractat per al 2022, ha de seguir el seu camí fins que arribe el temps de la seua «cremà».

No totes les falles han optat per aquesta opció, la de la contractació del 22. Però si celebrem les falles 21, sí que hauran de començar a encarregar els monuments per l'any que ve.

Amb quines garanties compta Gandia per poder celebrar les falles com més aviat millor?

Les garanties a mitjà termini són difícils de concretar. Anem dia a dia, pas a pas. Ens hem posat la meta del segon semestre per a celebrar falles: això, si ho centrem en els mesos d'estiu, ens fa tindre un oratge molt favorable per a fer activitat a l'aire lliure. Implicaria, renunciar a l'espai tancat que implica el casal, o el llar (i també els envelats) i treballar en actes tots en exterior.

Per tant crec que, donada la circumstància, el bon oratge, pot ser una garantia de celebració.

Creu que fins que tota la població estiga vacunada contra la COVID-19 no es podran celebrar les falles i grans esdeveniments?

No sóc jo el qui té la resposta; tampoc crec que la tinguen el dia de hui les autoritats pertinents. El que sí que tinc clar, és que, si es promou una reactivació turística intensa a tota Espanya i, en concret a Gandia, això pot ser i ha de ser compatible amb una celebració de les falles 21 en el segon semestre.

I, com sempre i no em canse de recordar, amb totes les restriccions i mesures que s'establisquen a l'efecte.

Necessiten més ajudes públiques les falles de Gandia?

Com he dit abans, les ajudes són sempre benvingudes. Però els sectors es salvaran únicament, si es treballa per fer plans de seguretat, plans de contingència i podem finalment celebrar falles.

Si ho aconseguim, si som responsables, renunciem a tot allò que no estiga permés... i si les administracions d'una vegada per totes es decidixen a atendre el fenomen faller, no caldran ajudes: renaixerem, com ho fan els ninots tots el 19 de març. És l'únic camí.

El treball d’administració i el col·leciu fester és imprescindible colze a colze. Gandia ha estat representada en la taula de seguiment de les falles, amb la Junta Central Fallera i la resta de Juntes Locals. I la nostra posició és inequívoca: necessitat imperiosa de norma autonòmica sobre les falles (i en general l’activitat festiva) en època post COVID, i la creació d’una unitat administrativa a nivell també autonòmic que concentre tot el que respecta a les festes.

Eixa és la nostra aportació a la taula de seguiment.

Què és el que més li demana als fallers?

Primer, pregue per tots els que han perdut la vida, o ha perdut un familiar. En els meus pensaments estan amb els amics i amigues que han patit la malaltia.

Els demane que tinguen paciència i que mantinguen l'esperit i l'ànim elevat. No vaig a demanar-los responsabilitat: no han deixat de tenir-la des del mateix dia de la suspensió de les falles.

Ens hem comportat exemplarment: cap persona pot parlar d'incidents o comportaments incívics, inclús delictius, en cap falla de Gandia. Hem respectat la norma absolutament; per tant, demanar responsabilitat és una incongruència.

Els demane mantenir l'esperança per poder arribar a les falles 2021. I que ho fem units, de la manera més cordial.

Així demostrarem la força de les falles de Gandia i que som ciutat fallera.

MÉS FOTOS
Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau” - (foto 2)
Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau” - (foto 3)
Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau” - (foto 4)
Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau” - (foto 5)
Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau” - (foto 6)
Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau” - (foto 7)
Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau” - (foto 8)
Telmo Gadea: “Ens reactivarem com un dominó, és fonamental celebrar les Falles 2021, és la clau” - (foto 9)
Pujar