elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rosa Mascarell Dauder, primera dona que dirigirà el Ceic Alfons el Vell

Rosa Mascarell Dauder, primera dona que dirigirà el Ceic Alfons el Vell
  • El renovat Consell general del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals va iniciar ahir una nova etapa amb l’elecció del Consell executiu

  • Així, en la direcció de l’organisme autònom acompanyen la gestora, pintora i assagista gandiana: Juli Capilla, Mar Beltran, Boro Mañó, Balbina Sendra, Joan Negre, Enric Marco i Emili Morant

MÉS FOTOS
Rosa Mascarell Dauder, primera dona que dirigirà el Ceic Alfons el Vell - (foto 2)
Rosa Mascarell Dauder, primera dona que dirigirà el Ceic Alfons el Vell - (foto 3)

La Casa de la Marquesa de Gandia va acollir ahir la constitució formal de la nova Junta general del Centre d’Estudis i investigacions comarcal, Ceic Alfons el Vell, formada per 25 membres, que tenia com a únic ordre del dia l’elecció del Consell executiu i de la nova directora general, Rosa Mascarell Dauder. L’acte va estar presidit pel regidor delegat de Cultura, Nahuel González, qui aquest migdia ha comparegut davant els mitjans de comunicació, acompanyat de la gestora cultural, pintora i assagista gandiana.

“En nom de la ciutat i l’Ajuntament vull donar la benvinguda als nous consells general i executiu del Ceic i agrair la tasca realitzada pels anteriors, sota la direcció Lluís Miret, amb qui he treballat molt gustosament aquests anys. Ens alegrem que tinguem la primera dona directora del Ceic, una persona ja vinculada a diferents projectes culturals de la ciutat, amb un currículum molt ampli. Estic segur que com a nova directora portarà moltíssima activitat i farà que el centre tinga la categoria que la ciutat es mereix. Jo crec que tenim quatre anys per davant molt interessats de col·laboració entre el Ceic i l’Ajuntament de Gandia”, ha assegurat González.

Per la seua banda, Mascarell ha expressat “l’honor de dirigir el Ceic, i ser la primera dona en la seua història. Comence amb molts ganes, perquè als 17 anys me’n vaig anar de Gandia i he estat pegant voltes pel món; a Irlanda, a Alemanya, sobretot… I tornar amb eixe bagatge de coneixement, de xarxa i d’experiències és un plaer poder aportar-lo a la meua ciutat i a la comarca”.

La directora ha destacat la vàlua de totes les persones que formen el consells general i executiu, totes i tots referents en el seus àmbits: la literatura, la ciència, l’art, la medicina, la música… “Realment serà un bon equip que treballarà per la cultura de Gandia i farà que la ciutat tinga presència, no només a la comarca, sinó més enllà, fins i tot, si cal, internacionalment”.

Acompanyen Rosa Mascarell en el nou Consell executiu del Ceic:

  • Juli Capilla: filòleg, escriptor i editor.
  • Mar Beltran, historiadora de l'art i comissària d'exposicions.
  • Joan Negre, arqueòleg i director del MAGa.
  • Boro Mañó, Llicenciat en BBAA i professor de ceràmica.
  • Balbina Sendra, historiadora de l’art i directora del Palau Ducal dels Borja de Gandia.
  • Enric Marco, físic i professor de la UV.
  • Emili Morant, matemàtic i professor de secundària a l’Ies Maria Enríquez.

Homenatge a la Paraula

D’altra banda, pel que fa a l’Homenatge a la Paraula, acte molt consolidat dins la Setmana Literària de Gandia (de l’IMAB), el Ceic, com a organitzador, ha decidit fer un format online, “però no sense perdre la categoria, que demostra que el Ceic també s’adapta a les noves circumstàncies i que volem que la cultura estiga present en qualsevol format, com en aquest cas”, ha explicat González. 

Així, diumenge pròxim, a les 19.30 h, des del Teatre Serrano i a través del Canal Ceic a Youtube, la Cia. La Sala del Temps presentarà un magnífic espectacle amb música, basat en textos de Carmelina Sánchez-Cutillas.

“És molt recomanable l’espectacle, perquè és una meravella que han preparat al Serrano Marina Mulet i Sandra Monfort, en homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas, afegint-se a tots els actes que sobre l’autora valenciana està fent l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que la va nomenar Escriptora de l’Any 2020”, ha assegurat Mascarell.

Com és habitual, el Ceic ha editat un llibre, amb el suport de l’AVL i la participació d’escriptors i escriptores de la Safor. Juli Capilla s’encarrega de la presentació. Hi ha una introducció de Maria Lacueva, i una trentena de signatures en l’homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas: Àngels Gregori, Josep Piera, Rafa Gomar, Lluís Romero, Emili Selfa, Enric Ferrer, Maria Dolors Pellicer, Pilar Gregori, Vicent Lloret, Encarna Sant-Celoni, Isabel canet, Lourdes Boïgues, Ferran Garcia-Oliver, Joan Iborra, Rosa Mascarell, Verònica Pérez, Anabel Llopis, Adriana Serlik, Ferran Bertó, Gregori Royo, Lluís Miret, Ramon Navarro, Sico Fons, Raül Navarro, Vicenta Llorca, Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà. Amb il·lustracions d’Amanda Cerdà, disseny de Boro Mañó i Lluís Romero i maquetació de  Mercè Climent. El llibre es podrà trobar a les llibreres de Gandia i comarca al preu de 6 €.

A més, des del CEIC Alfons el Vell tenen previst programar pròximament l’exposició «Des de les fronteres del silenci», gentilesa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Rosa Mascarell Dauder

Gestora cultural, pintora i assagista. Màster en Estètica i teoria de les arts (UAM), Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'educació (UV).

Membre del Patronat la Fundació María Zambrano i de la Fundació Francisco Brines, amb el càrrec de Secretària.

Membre de les associacions AMMU (Associació Matritense de Dones Universitàries), pertanyent a l'organització internacional GWI (Graduate Women International); també a Clàssiques i Modernes.

Va treballar com a secretària personal i documentalista de la filòsofa María Zambrano, realitzant la primera ordenació completa del seu arxiu i biblioteca, a més d'encarregar-se de l'edició dels Benaurats, la preparació dels somnis i el temps i els escrits sobre poesia que es van publicar de manera pòstuma com Alguns llocs de la poesia. Amb l’IAM (Institut Alfons el Magnànim), va publicar en el 2017 com a editora la correspondència entre Alfons Roig i María Zambrano.

Ha viscut en diverses ciutats europees com Estocolm, Athlon i Aquisgrà, a més de Madrid, València, Gandia i Ador. A Aquisgrà es va dedicar a la gestió de projectes internacionals de telecomunicació per a ERICSSON Eurolab Deutchland.

Com a comissària ha portat les exposicions anuals de Trevisan International Art en l'Ateneu de Madrid des de l'any 2013 fins a 2018.  En 2017 va ser comissària de l'exposició Alfons Roig i la Generació del 27, produïda pel MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), amb el suport de l'Ajuntament de Gandia i el CEIC Alfons el Vell.

Ha sigut també comissària de la Biennal Lluït_Art per al Col·lectiu Öbertament, dedicada a l'art outsider, a més de Dones Sàvies Gandia, que va per la tercera edició.

Com a pintora, ha rebut diversos premis, ens ells el Premi Ercole D’Este 2009 de la Fira d'Art Internacional de Ferrara. Premi De Marchi 2014 de l'exposició internacional The illusion of reality, Bolonya. Premi Cultura del Grup Radio Gandia en 2017.

A més, dels seus articles per a diversos mitjans i la seua labor dinamitzadora de la cultura en general.

Carmelina Sánchez-Cutillas (Madrid, 1 de gener de 1927 - València, 22 de febrer de 2009)

«Si d’alguna cosa serveixen les commemoracions, els aniversaris, els homenatges… és per rescabalar la memòria de les personalitats insignes. Aquest «Any Carmelina Sánchez-Cutillas», especialment, perquè l’efemèride pal·liarà un greuge moral i literari vergonyant; que no s’hauria d’haver produït de cap de les maneres.

Carmelina Sánchez-Cutillas va ser una autora extremadament culta, i ho demostrava ací i allà, amb proses i versos salpebrats de referències literàries universals. Matèria de Bretanya és, sens dubte, l’obra seua més coneguda i de més projecció —no debades, va ser reconeguda l’any 1975 amb el Premi Octubre Andròmina de narrativa—, però no es poden menystenir la seua obra poètica i els seus estudis de caràcter històric, centrats en la cultura i la llengua dels valencians...». Juli Capilla (Ceic Alfons el Vell).

Pujar