elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Porrat de Benirredrà: cultura, festa i tradició

Porrat de Benirredrà: cultura, festa i tradició

  El regidor delegat de Cultura, Joan Muñoz i a l'alcaldessa de Benirredrà, Loles Cardona, han presentat aquest matí en roda de premsa la programació del Porrat de Sant Antoni de 2019, declarat Festa d'Interés Turístic Local en 2010 per la Generalitat Valenciana, i en la celebració de la qual col·laboren any rere any els dos ajuntaments.

  Tindrà lloc del 18 al 20 de gener i compta amb un extens programa d'activitats.

  Segons ha manifestat Cardona, "la tradició d'aquest porrat data del s. XVII, encara que no es va reprendre la seua celebració fins a 1999, incloent-ho en la Ruta dels Porrats. Una cita consolidada i que any rere any rep més de 8.000 persones".

  La festa envairà els carrers de Benirredrà el pròxim cap de setmana, del 18 al 20 de gener, encara que, ja hui dimecres s'inaugura al seu Ajuntament (20 hores) l'exposició d'art "Despullant els pors", de Laura Toscano Castillo. Així mateix, el dijous 17, a l'aula de Cultura, es presenta l'exposició "Ulls de Mussol", del Col•lectiu de Pintura de la Safor.

  Durant tot el matí del divendres 18, els més xicotets podran gaudir en la plaça de l'Església del "Porrat a l'escola", jocs populars i activitats dinàmiques destinades a escolars.

  Un pregó teatralizat inaugurarà oficialment el Porrat, enguany a càrrec de l'Associació Cultural El Garbell, a les 20 hores en la plaça de l'Ajuntament, on els pregoners, abillats amb indumentàries d'època, contaran històries i xafarderíes a la ciutadania.

  Després del pregó, a les 21 hores, es procedirà a la crema de la foguera al peu de l'Ermita de Sant Antoni, on es repartiran dolços tradicionals i mistela als presents. En les paradetes de les associacions locals, també es podran degustar productes representatius de la gastronomia valenciana.

  A les 23.30 hores la Carpa del Porrat serà escenari per a l'humor amb l'espectacle de monòlegs de Luis Larrodera, Ismael Galà i Piter Marró.

  El dissabte 19 serà la jornada triada per a gaudir del mercat típic: llocs de temàtica valenciana que ofereixen artesania i productes gastronòmics als visitants.

  Jocs infantils de carrer, actuació de bollywood, gegants i cabuts ompliran els carrers del poble durant tot el dia.

  A partir de les 23.30 hores, en la Carpa del Porrat, sopar i ball amb la discomóvil "Ibizan Sound Festival".

  Els actes del diumenge 20 de gener començaran a les 11 del matí en la plaça de l'Església amb els tocs històrics medievals de campanes, una exhibició a càrrec de l'associació de Campaners de Benirredrà juntament amb la Colla de Campaners de l'Alqueria de la Comtessa.

  Al migdia, en l'ermita de Sant Antoni, el primer concert del cicle de Música Clàssica, ofereix obres de Vivaldi, Bach, Haendel i Mozart. "Es tracta del primer de quatre concerts que, mensualment, fins a abril es podran gaudir en l'ermita", segons ha recordat Joan Muñoz.

  A les 12.30, a l'església de Sant Lorenç, tradicional benedicció d'animals i repartiment de pans beneïts.

  La Muixeranga de la Safor també estarà present a Benirredrà, igual que la Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Safor, que acompanyaran al Grup de Danses de Daimús.

  A partir de les 14.30, serà el moment de la tradició gastronòmica amb les cassoles d'arròs al forn en la carpa del carrer Tramuntana, on els assistents comptaran amb cadires i taules a la seua disposició.

  Lola Cardona ha recordat a la població que "hi haurà jornades de portes obertes durant tot el Porrat per a visitar l'Ermita de Sant Antoni i l'església de Sant Lorenç, recentment restaurada i on s'han recuperat frescos del segle XVII".

  Pujar