elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dia Mundial del Parkinson a Gandia: del 10 al 12 d’abril

Dia Mundial del Parkinson a Gandia: del 10 al 12 d’abril
    MÉS FOTOS
    Dia Mundial del Parkinson a Gandia: del 10 al 12 d’abril - (foto 2)

    El regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González, acompanyat de la presidenta de l’Associació Parkinson Gandia-Safor, Mari Carmen Escrivá i la fisioterapeuta del col·lectiu, Rosana Pedro, han presentat aquest matí les activitats organitzades per tal de commemorar a Gandia el Dia Mundial del Parkinson 2017.

    Així, el dia 10 d’abril, a les 12 hores, està prevista una jornada de portes obertes a la nova seu de l’associació (carrer Gregori Maians, 29 – baix), que inclou la lectura d’un manifest, el lliurament del guardó ‘Tulipa d’Or’, símbol del Parkinson a Javier Blasco, director de l’oficina de CaixaBanc del passeig (hospital) per la col·laboració de l’entitat bancària amb l’associació. En acabar, hi haurà un vi d’honor. 

    A la vesprada, a les 18 hores, està prevista una conferència a la Casa de la Marquesa sota el títol: “Tot va començar així... amb el pas dels anys”, a càrrec de les neuròlogues Laura Gabaldón i Gemma Más, la fisioterapeuta, Rosana Pedro i la psicòloga, Patricia Almiñana.

    El dimarts 11 d’abril, està previst que a partir de les 10 es desenvolupe a la seu de l’associació el VII Campionat de Truc. També de 10 a 14 hores es muntaran  taules informatives al passeig de les Germanies  (enfront de la Casa de la Marquesa) per informar sobre la malaltia i el treball de l’associació.

    I a les 18 hores, a la Casa de Cultura, es presentarà el llibre “Radiografia Parkinson. Les meues experiències”, de l’expresident del col·lectiu, Delfñín Lliso Bisbal, el qual els ha cedit els drets d’autor. Presenta l’acte, el doctor Alfredo Cortell.

    Finalment, el dimecres 12 d’abril tindrà lloc un Dinar de Germanor al restaurant Molí Canyar de Potries. 

    González ha animat la ciutadania a participar dels actes i ha mostrat el seu agraïment a la tasca que realitza a la nostra ciutat des de fa anys l’Associació de Parkinson Gandia-Safor, “tot un exemple de treball. L’Ajuntament continuarà treballant colze a colze i donant suport a la important feina que hi realitzen”.

    El Parkinson

    Com ha explicat Escrivà, el Parkinson és una malaltia del sistema nerviós, crònica, degenerativa i progressiva, que produeix discapacitat en grau variable. Afecta a més del 1% de la població major de 55 anys, la qual cosa suposa que una o dues persones de cada cent patirà la malaltia en aquests moments, encara que en els últims anys s'ha detectat que els símptomes apareixen cada vegada a edats més primerenques.

    A l’estat espanyol s'estima que hi ha més de 300.000 persones afectades per la malaltia i que el nombre de malalts sense diagnosticar pot rondar les 30.000 persones. A Gandia  es calcula que el nombre d’afectats és de 500 persones i més o menys el doble a la Safor-Valldigna. L’Associació Parkinson Gandia-Safor té més de 200 socis, dels quals 50 són malalts.

    Es desconeix la seua causa exacta, però si se sap que es produeix la degeneració de neurones d'una part del cervell anomenada “substància negra”. Aquestes neurones produeixen dopamina, que és un missatger químic que transmet els senyals per a controlar el moviment, el to muscular i la postura. Quan aqueixes neurones degeneren disminueix la producció de dopamina provocant les símptomes principals del Parkinson: tremolor, rigidesa muscular, lentitud de moviments (bradicistesia), alteració de la postura, de l'equilibri i de la marxa... Altres símptomes poden ser: la deterioració cognitiva, perduda de l'olfacte, episodis de depressió, ansietat, restrenyiment, incontinència urinària, dificultat per a mastegar i engolir, problemes per a dormir, fatiga i cansament crònic.

    Malauradament, hui encara no té cura, però amb un tractament adequat es poden alleujar les seues símptomes i millorar la qualitat de vida. També és important l'ajuda que proporcionen les teràpies complementàries, com són la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, el suport psicològic i dels cuidadors.

    “Enguany commemorem també el 200 aniversari del descobriment del Parkinson i volem aprofitar, un any més, per a donar-li visibilitat”, ha conclòs la presidenta de l’Associació Parkinson Gandia-Safor.

    Pujar