Liduvina Gil: "La societat en conjunt ha d'implicar-se per combatre el consum d'alcohol i altres drogues"
Hui s'han presentat en roda de premsa els principals resultats de l'Estudi de consum d'alcohol i altres drogues en població estudiantil realitzat en els IES de Gandia durant el passat mes de novembre.
L'edil responsable de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, i Andrea Hernández, en representació de l'ONG Controla Club, Andrea Hernández, han sigut les encarregades d'aportar les principals dades de l'estudi.
Aquest estudi s'emmarca dins de les activitats de la campanya "A GANDIA, SI te'n Passes T'HO PERDS" que el Departament de Sanitat i Polítiques Saludables de l'Ajuntament de Gandia ha posat en marxa, amb l'objectiu de fomentar la responsabilitat en el desenvolupament del temps d'oci nocturn dels joves del municipi.
En total s'ha comptat amb la participació del 95% de l'alumnat de Batxillerat i Cicles Formatius on han participat els següents centres educatius: IES Tirant Lo Blanc, IES Esclaves, IES Maria Enríquez, Col·legi Los Naranjos, Col·legi Gregori Maians, IES Ausiàs March i IES Veles i Vent.
Pel que fa a les principals dades, en primer lloc cal destacar una notable percepció dels riscos que comporta el consum d'alcohol, ja que el 73,4% dels joves enquestats afirma saber que l'alcohol és una droga. Tanmateix, aquesta percepció no comporta un menor consum, ja que prop del 70% dels joves enquestats afirmen beure alcohol en l'actualitat.
En relació a l'inici d'aquest consum, l'edat mitjana se situa prop dels 14'18 anys, una edat que es repetix en tots els estudis d'aquest tipus que es realitzen a tot l'estat espanyol. Pel que fa al context en el qual es duen a terme aquests primers consums recreatius d'alcohol, és majoritàriament entorn de festes populars, un 40% dels casos.
En aquest sentit destaca especialment l'elevat consum de begudes alcohòliques que afirmen consumir en forma de xupitos el que reflectix un patró de consums abusius molt lligat a la celebració de les festes populars.
Pel que fa al consum de drogues il·legals, el cànnabis destaca com la principal substància consumida (gairebé la meitat dels joves enquestats afirma haver-la consumit alguna vegada a la vida i el 27% afirma haver-la consumit en l'últim mes), seguida en un percentatge molt menor pel MDMA (2,4% en l'últim mes), la cocaïna i l'amfetamina (totes dues, 1,5% en l'últim mes).
En relació a la posada en pràctica de conductes de risc després del consum d'alcohol o altres substàncies, amb l'excepció de la bona percepció dels perills de conduir sota els efectes de l'alcohol, els resultats assenyalen un ampli marge de millora en relació a l'adquisició de pautes de protecció com és l'establiment d'un conductor no consumidor. D'altra banda, s'observa també oportunitats de millora en relació a altres conductes de risc associades als consums de drogues, com la sexualitat i l'adequada protecció davant malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats, així com amb l'impacte ambiental de les activitats recreatives nocturnes dels joves.
Després de l'exposició de l'estudi, Liduvina Gil ha destacat que "de cara a la prevenció, la comunicació és bàsica a l'hora de prevenir aquestes conductes. Per això hem estat presents amb el programa a totes les festes importants" i afegia que "les xifres fan necessàries la col·laboració de tots: pares, associacions, col·lectius i institucions governamentals per visualitzar que estem davant d'una problemàtica greu que se sol iniciar a les festes populars".
Finalment, Andrea Hernández també va incidir en la importància que les famílies, col·legis i instituts a més de les administracions públiques i comerços "treballem tots junts per combatre aquestes xifres que en alguns casos poden ser alarmants, comencen a millorar a força d'informació i conscienciació".