elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia, pionera a Espanya en utilitzar un sistema per a millorar la quailitat de l’aigüa

Gandia, pionera a Espanya en utilitzar un sistema per a millorar la quailitat de l’aigüa
    MÉS FOTOS
    Gandia, pionera a Espanya en utilitzar un sistema per a millorar la quailitat de l’aigüa - (foto 2)
    Gandia, pionera a Espanya en utilitzar un sistema per a millorar la quailitat de l’aigüa - (foto 3)

    L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el conseller delegat del Grup Aguas de Valencia, Dionisio García Comín, han visitat la planta de carbó activat granular d'Ull de Bou (Gandia) sent l'única planta de la Comunitat Valenciana junt amb l'altra desnitrificadora del municipi (Falconera) que combinen aquesta tecnologia amb l'electrodiàlisi reversible per garantir una aigua de gran qualitat a tot el municipi. A més, només hi ha tres plantes d'aquestes característiques a Espanya. La inversió ha estat 1,9 milions d'euros. Durant la visita també han estat presents la vicealcaldessa de Gandia, Lorena Milvaques; el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas; així com el director de Operaciones, Juan José Pérez; i el director del Servei de Gandia, Javier Sanchis.

    Com a resultat del tractament avançat de potabilització mitjançant electrodiàlisi reversible (EDR) i carbó activat granular (CAG), tots els veïns reben en els seus domicilis una aigua tova, amb un contingut en nitrats inferior a 25 mg / l, la meitat del valor màxim admés en el RD 140/2003, i sense presència de plaguicides ni compostos orgànics, millorant l'olor i sabor en l'aigua d'aixeta per a consum humà.
    Una dada que posa en relleu la sostenibilitat d'aquestes plantes i l'esforç continu del Grup Aguas de Valencia i l'Ajuntament de Gandia per l'optimització dels recursos hídrics és que l'aigua que s'empra per a la neteja de filtres recircula a capçalera de la planta per tornar-la a introduir en el procés de potabilització, després passar-la per uns filtres de cartutx de 5 micres. En l'última dècada s'ha produït una inversió en infraestructures hidràuliques a Gandia de més de 25 milions d'euros, el que demostra la preocupació tant de l'Ajuntament com Aguas de Valencia per millorar el servei.

    L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha valorat el nou sistema implantat i va expressar que perquè una ciutat siga amable ha de comprometre amb la sostenibilitat i amb l'ús responsable de l'aigua. "Gandia és pionera i exemple en l'ús de l'aigua potable a la seua xarxa municipal. De fet, fa més d'una dècada ja va apostar i va realitzar una important inversió en ella. Les mesures que estem impulsant ara i les que tenim programades a mitjà termini van encaminades a fer de Gandia una ciutat més saludable si és possible".

    Segons Morant, si l'aigua abans de la introducció d'aquest sistema de filtració ja era bona, ara, amb aquests mecanismes, ho és encara més, "i a més, s'ha millorat el gust".
    El conseller del Grup Aguas de Valencia, Dionisio García Comín ha explicat que "el que hui és ja una realitat no és sinó l'èxit i el resultat d'una col·laboració publicoprivada eficient. El 2006 i 2007 Aigües de València i l'Ajuntament de Gandia ja vam ser pioners amb la construcció de les primeres plantes desmitificadores d'Espanya (Ull de Bou i Falconera) i, sobretot, vam ser capaços d'atendre les necessitats dels nostres conciutadans, garantint la distribució d'una aigua de gran qualitat a totes les llars del municipi". El directiu de la concessionària de Gandia va prosseguir "Gràcies a l'excel·lent coordinació i treball amb el consistori municipal, tornem a posar en marxa solucions eficients i innovadores que encara milloren, més si és possible, l'aigua subministrada a tots els gandians, ja que al procés d'electrodiàlisi reversible li hem sumat el carbó actiu granulat, evitant així qualsevol acumulació futura que pogués produir-se de compostos orgànics".

    Per la seua banda, el regidor Xavi Ródenas, ha declarat que el nou sistema permetrà a la ciutat de Gandia continuar abanderant els pròxims anys la qualitat de l'aigua com a marca distintiva al territori valencià: "Donem resposta a les reivindicacions també dels moviments ecologistes que alertaven de la perillositat per al consum humà de l'ús abusiu durant anys d'herbicides al camp. Hem creat un cordó de seguretat. Aguas de Valencia ha tornat a demostrar per què és especialista i pionera a tot l'estat pel que fa a la qualitat de l'aigua potable".

    Innovació continua al servei de la ciutadania

    La implantació del carbó granulat, és degut al fet que la tecnologia d'EDR únicament elimina les partícules iòniques però no elimina plaguicides, en ser apolars. Per això, els tècnics del Grup Aigües de València en coordinació amb l'Ajuntament de Gandia, després d'analitzar les diferents opcions tecnològiques, van optar pel sistema de filtració de carbó actiu granular (CAG), a causa de la seua gran superfície específica i porositat que permet absorbir grans quantitats de contaminants orgànics de l'aigua.

    Finalment, el 28 de setembre de 2015, la Junta de Govern local de l'Ajuntament de Gandia, va aprovar els projectes d'inversió de la planta de filtració per carbó actiu per eliminar els plaguicides a Ull de Bou i Falconera.

    A l'octubre 2015 va iniciar la construcció del sistema de filtració de carbó actiu granular com a tractament final a l'EDR i abans de la desinfecció amb hipoclorit. La capacitat total de la filtració de CAG és de 32.000 m3 / dia i al juny 2016 s'inicien les proves de funcionament operatiu dels filtres de CAG, instal·lació que en l'actualitat està en funcionament continu.

    Pioners en electrodiàlisi reversible

    Les plantes d'electrodiàlisi reversible d'Ull de Bou i Falconera van ser les primeres de la seua categoria a tot Espanya, exemple d'altres que, posteriorment es van construir. Des de llavors, es va garantir el proveïment de tota Gandia una aigua potable amb un índex de nitrats menor a 25 mil·ligrams / litre - la meitat de la quantitat màxima permesa pel Reial Decret 140/2003, relatiu a la qualitat de l'aigua de consum humà-. Així mateix, s'estava recuperant el 90% de l'aigua per a consum humà, destinant el 10% restant en part a usos secundaris (neteja de carrers, reg, ...).

    El Grup Aigües de València està present a Gandia, ininterrompudament, des de principis del segle XX, proposant sempre les millors tecnologies i solucions per garantir un servei d'excel·lents condicions, com ho demostra el fet que també ha implantat amb èxit la telelectura de comptadors intel·ligents, disposant d'un parc operatiu de 38.000 unitats.

    Hui en dia, gestiona la xarxa de distribució de 294 quilòmetres de longitud, amb 9.400 connexions i 38.757 abonats. Per donar servei a aquesta localitat, compta amb una oficina d'atenció al públic, un centre d'atenció telefònica, servei de 24 hores per a les avaries i les brigades de conservació i manteniment de la xarxa.

    Pujar