25 de maig de 2020 25/5/20

Gandia lluitarà pel seu reconeixement ambiental de la mà de 240 bars i quiosquets de la localitat

Gandia lluitarà pel seu reconeixement ambiental de la mà de 240 bars i quiosquets de la localitat - (foto 1)

  Eco vidre, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, en col·laboració amb l'Ajuntament de Gandia ha llançat la campanya estival “Moviment Banderes Verdes a Gandia”. La iniciativa té la fi de reconèixer amb aquest guardó ambiental als 2 municipis costaners del territori valencià més compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral a través del reciclatge d'envasos de vidre. Fins a 240 establiments de Gandia han confirmat que col·laboraran per a aconseguir la bandera verda per als seus veïns.

  La incidència del turisme i l'augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d'envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i quiosquets són els responsables del 52% dels residus d'envasos de vidre que es generen pel que són un sector clau per a una transició real a un model d'economia circular.

  Eco vidre ha anunciat que treballarà braç a braç amb l'ajuntament per a reforçar l'operativa estiuenca i facilitar la col·laboració de la ciutadania i, especialment, dels hostalers. Per a això, es faran fins a 720 visites de formació i informació a establiments, s'entregaran poals especials de reciclatge, s'instal·laran nous contenidors amb vinils de motius estiuencs i s'augmentaran les freqüències de recollida.

  Entre els requisits per a optar a una Bandera Verda, cadascun dels municipis participants haurà d'incrementar de recollida selectiva d'envasos de vidre durant els mesos d'estiu, així com fomentar la participació dels hostalers en aquesta campanya.

  Gandia serà un dels 41 municipis en total del territori valencià que involucraran el seu veïnat, hostalers i administracions públiques per a aconseguir una de les 2 banderes verdes que s'entreguen a la seua comunitat. En total, en tota Espanya, 136 municipis i més de 15.000 establiments s'han unit ja al moviment.

  Si bé, tots els municipis que milloren les seues pròpies marques seran reconeguts, només els 2 més compromesos hissaran la bandera verda de Eco vidre. Els criteris que es tindran en compte per al rànquing guanyador són les tones d'envasos recollides sobre l'objectiu, el nombre d'hostalers participants per municipi o la col·laboració de l'ajuntament en les campanyes de comunicació i mobilització.

  A més, com a incentiu a la participació, els locals més compromesos amb el reciclatge d'envasos de vidre i que aconseguisquen major puntuació, rebran com a premi una classe magistral amb Quique Dacosta, xef reconegut amb tres Estreles Michelín.

  2018, any rècord en recollida selectiva a través del contenidor verd

  Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2018, la ciutadania de Gandia va reciclar un total d'1.171.788 quilograms de residus d'envasos de vidre. Això suposa una mitjana de 15,9 quilograms de vidre per persona.

  Respecte a la taxa de ‘contenirització’, Gandia se situa amb una mitjana de 226 habitants per contenidor, comptant en l'actualitat amb un total de 327 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats en el municipi

  Segons les últimes dades relatives a 2018, els ciutadans espanyols van reciclar un total 893.928 tones de residus d'envasos de vidre, un 9% més respecte a 2017, la qual cosa suposa el major increment de l'última dècada.

  Cada ciutadà va depositar una mitjana de 18 quilograms d'envasos de vidre per habitant, 68 envasos per persona.

  Per Comunitats Autònomes, Balears (30kg/IPH), Euskadi (27,5 kg/hab), La Rioja (27,5 kg/hab), Navarra (25,9 kg/hab) i Catalunya (21,4 kg/hab) lideren el rànquing de reciclatge d'envasos de vidre en 2018. En la Comunitat Valenciana amb 85.671 tones de vidre reciclades en 2018 ens situem en una mitjana de 17,3kg/hab.

  Sobre Eco vidre 

  Eco vidre (Ecovidrio) és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l'aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos en 1997 i l'arrencada de les seues operacions en 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

  La labor d’Eco vidre destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de ‘contenirització’ i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i el eco disseny dels envasos.

  En les últimes dues dècades el sistema d’Eco vidrie ha permés el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d'un 31,3% l'any 2000 al 76,5%, segons estima l'entitat per a l'any 2018.

  El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat dóna suport a el compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima. 

  Pujar