20 de gener de 2021 20/1/21

Gandia implanta un sistema innovador que detecta COVID-19 a les aigües de clavegueram i residuals

Gandia implanta un sistema innovador que detecta COVID-19 a les aigües de clavegueram i residuals - (foto 1)
  • L'Ajuntament i Global Òmnium signen un protocol de col·laboració per realitzar mostrejos a la ciutat, i conéixer la presència i evolució de virus

Gandia posa en marxa un sistema innovador i pioner que permet detectar la COVID-19 a les aigües de claveguera i residuals. L'alcaldessa de la ciutat, Diana Morant, i el conseller delegat de Global Omnium, Dionisio García Comín, han signat un protocol de col·laboració entre l'Ajuntament i el Laboratori de Global Omnium, Gamaser (General d'Anàlisi, Materials i Serveis, SL), a través del qual s'acorda implantar un mètode de vigilància epidemiològica mitjançant l'anàlisi molecular d'aigües de claveguera i residuals.

L'objecte és conéixer la presència, concentració i evolució d'unitats genòmiques del SARS-CoV-2 en l'aigua residual, causant de la malaltia COVID-19. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Gandia i Global Omnium s'han compromés a col·laborar per sumar forces en la lluita contra la COVID 19. Així, s'han de prendre mostres durant els pròxims 15 dies en punts significatius de la xarxa de clavegueram, i quan es tinguen els resultats es posaran a disposició de l'autoritat sanitària sempre que siguen requerits. Els costos d'aquesta activitat seran assumits íntegrament per Global Omnium.

L'eina GOAnalytics es va presentar oficialment la setmana passada pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a la ciutat de València. Gandia és una de les ciutats de la Comunitat Valenciana que estan implantant aquest sistema juntament amb Xàbia, Calp, Morella, Sagunt i Orpesa. GOAnalytics s'ha desenvolupat conjuntament pels laboratoris de Global Òmnium i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Aquest sistema s'emmarca en les mesures higienicosanitàries i en les nombroses accions de lluita contra la COVID-19 que s'estan desenvolupant a Gandia des del principi de la pandèmia. L'alcaldessa de Gandia ha agraït a Global Òmnium "la magnífica oportunitat" a l'hora de posar en marxa aquesta tecnologia "que pretén tenir cura de la nostra ciutat a través de la detecció primerenca de la COVID-19", ia través de la qual "podrem avançar a l'aparició de possibles nous brots i focus d'infecció".

Morant ha explicat que Gandia, com a ciutat i com a destinació turística important, aposta per oferir serveis "fent prevaler sempre la seguretat sanitària", per la qual cosa és "essencial incorporar aquest sistema d'avantguarda", el qual afavorirà la presa de decisions "en saber què passa a la nostra xarxa de clavegueram".

Gandia, una ciutat saludable i Ciutat de la Ciència i la Innovació, torna a apostar per les noves tecnologies, en aquest cas, aplicades a millorar la salut de la ciutadania en un moment de pandèmia.
Per la seua banda, el conseller delegat de Global Òmnium, ha explicat que aquest sistema és "molt interessant com a senyal d'alarma", ja que permetrà focalitzar millor els problemes i detectar zones de contagi. Per a García, Gandia "ha fet bé els deures, pel que presenta una incidència baixa", però ha afegit que sempre és important estar alerta davant possibles rebrots.

Tal com han explicat des de Global Òmnium, el coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos dels infectats durant vint dies: "Aquest ARN és expulsat mitjançant fem i altres mètodes de secreció, amb el que arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció, encara que el pacient ni tan sols tinga símptomes o sàpiga que està infectat, és a dir, siga asimptomàtic".

Pujar