elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia commemora la mort d'Ausiàs March amb un espectacle al voltant dels "Cants d'amor i de mort"

Gandia commemora la mort d'Ausiàs March amb un espectacle al voltant dels "Cants d'amor i de mort"
  • La iniciativa tindrà lloc el pròxim 5 de març a partir de les 20 hores a la Sala B del Teatre Serrano

MÉS FOTOS
Gandia commemora la mort d'Ausiàs March amb un espectacle al voltant dels "Cants d'amor i de mort" - (foto 2)

El regidor delegat de Cultura, Nahuel González; Jose Manuel Prieto, regidor delegat de l'IMAB; acompanyats per Rafa Gomar, Ferran Garcia Oliver i Joan Deusa, en representació de la Societat Literària Saforíssims, han presentat aquest matí en roda de premsa el Concert que tindrà lloc a la Sala B del Teatre Serrano el pròxim 5 de març a partir de les 20 hores en commemoració de la mort del poeta Ausiàs March (3 de març 1459).

Es tracta d'una iniciativa de versos, música i projecció d'imatges al voltant dels "Cants d'amor i de mort" d'Ausiàs March, orquestrat pel grup Melodemodomies.

Rafa Gomar, president de l'associació, ha explicat que "és d'un projecte que s'emmarca dins d'un seguit de propostes que hem preparat per a consolidar a Ausiàs March com un personatge clau lligat a la ciutat de Gandia. No només des del punt de vista cultural i poètic sinó des d'un punt de vista transversal que permeta vincular la ciutat amb March".

Tal com ha volgut destacar Ferran Garcia Oliver, "Hui fa 551 anys de la mort d'Ausiàs March, el poeta més rotundament gandià. El millor poeta del segle XV i un dels grans nom de la literatura universal" i ha recordat que des de 1959 amb la primera convocatòria dels premis Literaris, Gandia ha fet molt per recuperar aquest i altres noms il·lustres.
"Hem de fer molt més per traslladar la seua importància als nostres veïns i als que ens visiten tal com fan altres grans ciutats amb els seus referents literaris".

Garcia Oliver va explicar que Saforíssims pretén convertir el 3 de març en l'epicentre d'unes jornades on es remarque la figura del poeta. "March és patrimoni de tots per això, demanem que la institucionalització d'aquesta iniciativa es mantinga independentment dels signes polítics. El pròxim 5 de març comencem de manera modesta i esperem que es vaja forjant en alguna cosa més gran".

Per la seua banda, Joan Deusa va declarar que "una figura com ell hauria d'estar molt més present a la ciutat, en el seu dia a dia. Per això, hem pensat en un projecte de futur que té aquesta iniciativa com a punt de partida. El nostre desig és poder tindre el pròxim any a experts en Ausiàs March perquè coneguen la ciutat i que es genere una bibliografia. A més, la nostra intenció és col·laborar amb els traductors que vindran a Gandia amb motiu de la Setmana Literària o convidar als músics a interpretar els seus textos mitjançant un concurs amb el qual obtindre peces musicals". A més, Deusa ha proposat durant la roda de premsa que s'instal·le una placa on va ser la residència del poeta.

Nahuel González, va agrair la feina de Saforíssims i va declarar que "reivindicar la figura d'Ausiàs March és no només bonic sinó que és una responsabilitat de tots. La seua figura pot implicar molts beneficis per a la ciutat en diversos àmbits com la cultura o el turisme" i ha afegit que "el parc Ausiàs March podria ser un bon lloc per continuar amb iniciatives que reivindiquen la figura del poeta".

Finalment, Jose Manuel Prieto ha afirmat que "no podíem deixar passar un altre 3 de març sense commemorar la figura del poeta" "Gandia és capital indiscutible de la literatura valenciana. Hem de ser capaços de Gandia de traslladar aquesta capitalitat als carrers i per això, activitats com la Setmana Literària passarà celebrar-se durant un mes. Hem de seguir treballant per dimensionar-nos cap a fora i ho farem amb el Congrés de Traductors d'Ausiàs March i ajudats per altres institucions com la Generalitat Valenciana, l'Institut Ramon Llull o Saforissims".

Pujar