elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Diana Morant: “He sentit por i moltíssima preocupació, però m'emociona encara més la resposta col·lectiva de Gandia davant el COVID-19”

Diana Morant: “He sentit por i moltíssima preocupació, però m'emociona encara més la resposta col·lectiva de Gandia davant el COVID-19”
  MÉS FOTOS
  Diana Morant: “He sentit por i moltíssima preocupació, però m'emociona encara més la resposta col·lectiva de Gandia davant el COVID-19” - (foto 2)
  Diana Morant: “He sentit por i moltíssima preocupació, però m'emociona encara més la resposta col·lectiva de Gandia davant el COVID-19” - (foto 3)
  Diana Morant: “He sentit por i moltíssima preocupació, però m'emociona encara més la resposta col·lectiva de Gandia davant el COVID-19” - (foto 4)
  Diana Morant: “He sentit por i moltíssima preocupació, però m'emociona encara més la resposta col·lectiva de Gandia davant el COVID-19” - (foto 5)
  Diana Morant: “He sentit por i moltíssima preocupació, però m'emociona encara més la resposta col·lectiva de Gandia davant el COVID-19” - (foto 6)

  L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, analitza al detall l'actualitat de la ciutat que dirigeix en la seua entrevista amb elperiodic.com.

  Després d'haver-se complit el primer any de la seua segona legislatura als comandaments de la ciutat, Morant es mostra sincera i esperançada pel futur de la seua ciutadania malgrat les greus complicacions provocades per la pandèmia del Coronavirus. Morant parla clar, directa i tracta tot el que hui dia preocupa els gandians.

  L'alcaldessa s'obri per a parlar dels seus sentiments, del que suposa el seu càrrec, del difícil que és prendre decisions i, fins i tot per a sorpresa destacada per ella, desgrana el paper de l'oposició i de Víctor Soler com algú útil per a la ciutat.

  En quin moment es troba Gandia?

  Gandia és una ciutat en la qual tot comença i tot acaba en el “Tío de la porra” i en la “Fira i Festes”.

  L'actualitat està directament marcada per la pandèmia del COVID-19. No sols aquesta legislatura actual, sinó que marcarà unes dinàmiques socioeconòmiques que canviaran per sempre.

  El missatge és agredolç perquè continuem immersos en la pandèmia, però crec que col·lectivament estem fent-li front d'una forma bastant adequada.

  Es pot fer un balanç dins de la pandèmia?

  Som un territori afortunat que ha sabut fer front a la pandèmia per haver-lo fet amb decisió i aportant mesures valentes i necessàries. Això està donant una qualitat de vida tant a la gent que vivim ací com a tots aquells que ens han visitat.

  No estem situant com un territori segur enfront del Coronavirus, la qual cosa socioeconòmicament és bo i serà bo a llarg termini.

  Malgrat totes les dificultats, limitacions, esforços i sacrificis que hem hagut de fer tots, Gandia continua en marxa i això és una bona notícia.

  Com afecta econòmicament al consistori?

  Aquest Ajuntament ha sigut capaç de fer l'esforç econòmic que es necessitava per l'emergència sanitària i, a l'una, continua mantenint el dia a dia, pagant a proveïdors al dia i amb les inversions com el depòsit contra inundacions o el castell de Bairén que està a punt d'acabar-se.

  El Consell també ha mantingut el ritme d'inversions, i això és important perquè només podrem eixir d'aquesta crisi socioeconòmica amb injecció econòmica per part de l'administració pública. En aquest sentit, que les administracions estiguen garantint aqueixa inversió es tradueix en llocs de treball, economia circular i en què les famílies puguen suportar aquest moment.

  La pandèmia ha canviat la política gandiana?

  La política local està millor ara que abans de la pandèmia.

  Hem sigut capaços de tindre l'altura de mires necessària i entendre que els polítics estem, sobretot, per als moments més difícils, i segurament aquest és el més complicat pel qual ha travessat Gandia.

  Hem sigut capaços d'empatitzar els uns amb els altres i posar-nos tots del costat de la ciutat. Regruix molt el paper de l'oposició, la seua actitud des del primer moment en el qual l'Ajuntament va començar a prendre decisions per la pandèmia i s'han mantingut en això durant tot aquest temps.

  Des del govern hem estat sempre amb els braços oberts. Per descomptat tenim discrepàncies entre els diferents grups polítics, però hem intentat que en aquest moment la ciutadania se sentira representada pels seus polítics i, per tant, també per les polítiques aplicades.

  Estem en un bon moment polític que genera seguretat i confiança, ja que la ciutadania pensa que ací en comptes d'estar barallant-nos entre nosaltres ho estem fent contra el virus i amb els problemes de la gent.

  Com se sent l'alcaldessa de Gandia amb tota la situació actual?

  He sentit por i moltíssima preocupació, però molt reconfortada i emocionada per la resposta col·lectiva de la ciutat.

  Són moments molt difícils, l'enemic és un virus global i no ens podem culpar ningú d'aquesta situació. A Gandia estem fent bandera de la solidaritat, d'aquesta només podem eixir més units, és el que jo he vist al carrer.

  La lliçó ens l'ha donada la ciutadania perquè això suposarà moltes càrregues per a les persones. Hi ha una càrrega emocional claríssima, tothom ens recordarem per sempre d'amb qui hem viscut aquesta pandèmia i allunyats de qui.

  El més dur d'això és que no permet abraçar als nostres sers estimats, ens aparta d'ells. Existeix una càrrega cultural també. Tinc una mescla de sentiments i de responsabilitat per liderar la resposta i l'eixida d'aquesta crisi.

  Quin ha sigut la resposta de la ciutadania davant la cancel·lació de la “Fira i Festes 2020”?

  He de reconéixer i agrair la resposta de la ciutadania a la suspensió de la “Fira i Festes 2020”. Ja vam tindre aqueixa experiència en la cancel·lació de les falles, la Setmana Santa o la nit de Sant Joan.

  Quan festes d'unió i fraternitat s'anul·len, s'està cancel·lant part de la vida de les persones. Se li demana a la població que sacrifique molt, per tant sóc conscient que se'ls demanava molt, però una vegada més han respost amb una enorme responsabilitat que és d'agrair.

  No ha sigut així en altres llocs on veiem que se suspenen les festes oficials i se celebra una festa clandestina o veus a la gent al carrer en concentracions multitudinàries que generen el problema de la mateixa manera. Ací no ha ocorregut això i cal destacar-ho. No ha sigut un no radical a les festes, ja que hem reubicat i fragmentat el motiu cultural per a seguir amb les contractacions i que la ciutadania continuara tenint l'oportunitat d'alimentar-se de cultura.

  Com viu la ciutadania aquest moment?

  Tots hem entés que hem de conviure amb el virus perquè l'haurem de continuar fent durant molt de temps. Conviure significa reinventar-nos i anar incorporant totes aqueixes coses que no tenien cabuda amb nous models. No podem estar així per sempre, per la qual cosa recuperarem a poc a poc la normalitat que teníem abans sempre mantenint la seguretat amb els plans de contingència.

  Som capaços d'això, sempre hem demostrat la nostra capacitat per a reinventar el model i trobar noves fórmules per a tornar a recuperar moltes activitats.

  Quins són els següents objectius de Gandia?

  A Gandia i en general, hem descobert la importància dels serveis públics, de la seua modernització i de la seua adaptació a totes les circumstàncies, fins i tot a les pitjors. Els col·legis i la volta al col·le, que han estat en el punt de mira; la sanitat, aqueix espai on ens curem; hem vist les seues limitacions i que en aquest moment Gandia tinga en marxa la millora de tots aquests serveis amb infraestructures modernes i d'avantguarda per a millorar i convertir la ciutat en més resilient, crec que és el moment més apropiat per a això.

  Quins projectes hi ha en marxa?

  El ‘Edificant’ continua en marxa amb la remodelació integral dels 13 centres educatius públics de la ciutat, el centre sociosanitari de Roís de Corella està a punt d'arrancar la seua obra, iniciarem ja en 2021 el nou Palau de Justícia; en definitiva, són molt bones notícies i hem d'anar millorant la ciutat i fer-la més competitiva de cara al futur.

  La carretera CV-60, on van desbloquejant-se els tràmits mediambientals per a tindre per fi el desdoblament i tindre una bona connexió amb l'interior.

  El port no per a de millorar perquè volem tornar-lo a posicionar com el port de referència de la comarca de la Safor i de ‘les Comarques Centrals’, aqueix és el gran repte que li hem proposat al Consell i a l'Autoritat Portuària perquè torne a pensar en aquest espai tan estratègic.

  Seguim amb la millora dels nostres polígons industrials i fent costat als sectors turístics i de comerciants per a continuar desenvolupant la ciutat per a dotar-la de millors infraestructures públiques i privades.

  El millor de tot és que estem en marxa i sempre tenim ambició de més, per la qual cosa Gandia té una alcaldessa que li agrada molt viatjar per a cridar als despatxos adequats, Conselleria i Ministeri, i que la ciutat no pare de créixer.

  Com és el govern de Gandia?

  Hi ha qui diu que sembla que el govern de Gandia siga de majoria absoluta, però després alhora li posen l'accent a les discrepàncies que tenim. La veritat és que no som un govern de majoria absoluta ni és la nostra aspiració treballar d'aqueixa manera picant el que pensen la resta de grups.

  A l'inrevés, la ciutat ha de caminar cap a un punt que no tinga disputes partidistes ni que s'escore ideològicament; sinó tot el contrari, que camine cap a punts de trobada bons per a tots i que la ciutadania se senta representada per les decisions adoptades. Jo valore molt que hi haja opinions diferents dins del govern.

  Fins i tot valore més que n'hi haja dins del meu propi grup perquè això em fa pensar i veure que a vegades estem equivocats i simplement necessitem escoltar les diferents versions.

  Ara ve el moment de buidar les diferències i intentar buscar punts d'acord. Si al final no ens posem d'acord en tot i continuem discrepant, per a això està la democràcia, perquè al final isquen les postures i decisions majoritàries.

  Com qualifica que l'oposició definisca al vicealcalde de Gandia, Josep Alandete, com a “inexistent”?

  La meua opinió és totalment contrària i oposada. Tinc total consideració, respecte i afecte a Josep Alandete i el que significa, que són els nostres socis de govern i amb l'esforç compartit estem intentant que la ciutadania no patisca i que tinga la millor de les oportunitats.

  Gandia, en el moment més complicat de la seua història, té el govern més ampli. Som un govern cohesionat i unit amb un únic mal de cap: solucionar els problemes de la gent. Josep Alandete, el meu soci de govern, i jo, ho tenim clar des del primer dia; de fet, sempre hem analitzat el resultat de les últimes eleccions com un recolzament a la gestió de la legislatura anterior. En aquell moment governàvem en minoria i ara, afortunadament, el fem en majoria amb el govern més ampli. Això és perquè hem recollit la confiança de la ciutadania a la nostra manera de governar.

  Espere que aquesta confiança no s'estiga veient defraudada per la gestió durant la pandèmia, aquest és el nostre mal de cap.

  Què aporta Víctor Soler com a líder de l'oposició a Gandia?

  Jo no sé si a Víctor Soler el sorprendré, però a mi m'ha agradat sempre quan m'han parlat de Pepa Frau com a alcaldessa de Gandia i de l'ambient que va haver-hi en aquesta ciutat i en aquest mateix Ajuntament amb l'oposició liderada per Sáenz de Juano. Anaven de la mà a lluitar per Gandia.

  És cert que en aquell moment quan anaven de la mà era perquè Sáenz de Juano tenia entrada en el seu partit, en la Generalitat i en el Ministeri si feia falta.

  Jo no sé si ara hem arribat ja a aqueix punt Soler i jo, però a mi m'encantaria que arribàrem.

  Crec que amb Soler és possible, hem de treballar-ho conjuntament, però jo reconec en ell unes certes aptituds com a home moderat i amb el qual he sigut capaç d'arribar a acords. Soler diu que això li costa vots, però jo crec que no; jo crec que la ciutadania està cansada de la picabaralla absurda i, encara que siga dolent per a mi, tots hem de reconéixer a Soler un líder que ha marcat una diferència bona amb el lideratge del Partit Popular anterior a ell.

  Per descomptat que ell ha de fer el seu treball d'oposició, però li ha donat un aire a aquesta oposició diferent, cosa que és bona per a ell i bona per a Gandia.

  Quines són les següents metes a aconseguir per Diana Morant?

  El futur està per escriure i tant de bo estiguem tots en el futur per a poder escriure'l.

  Jo sóc una dona que pense que la política és un moment i totes les persones podrien dedicar-se a això.

  Sempre reivindicaré la política com el gran instrument de la societat per a canviar les coses. Per a mi ha suposat aqueixa oportunitat de treballar per a la ciutat de la qual sempre he estat enamorada, que és Gandia.

  He estat a València, tots els meus companys de carrera estan o a Madrid o a Alemanya, però jo vaig decidir tornar a Gandia perquè em té enamorada. Que jo seguisca o no al capdavant d'aquest projecte dependrà d'una decisió personal i també d'una decisió col·lectiva que partisca del partit al qual represente, però també de l'anàlisi de si aquesta ciutat necessita que jo seguisca ací com a alcaldessa o no. La prendrem entre tots. Parlant del passat, vaig estar de Diputada i el vaig deixar perquè necessitava treballar al 200% per Gandia i hui dia la ciutadania continua tenint a aqueixa alcaldessa absolutament implicada i amb el seu cap en aquesta ciutat.

  Per a mi Gandia sempre ha sigut el primer personalment i, per descomptat, en el lloc que ocupe el primer i l'única cosa.

  La gent em col·loca en altres llocs diferents, però per descomptat que la meua perspectiva actual i de futur immediat és Gandia; una altra cosa és el que decidim en el futur jo, el meu partit i el que pense la ciutadania sobre si jo he de continuar o no.

  Pujar