29 de maig de 2020 29/5/20

Diana Morant projecta el model de turisme intel·ligent i sostenible de Gandia a la cimera mundial sobre el canvi climàtic

Diana Morant projecta el model de turisme intel·ligent i sostenible de Gandia a la cimera mundial sobre el canvi climàtic - (foto 1)
  • La Xarxa Innpulso selecciona Gandia com a exemple de ciutat que aporta solucions a favor del medi ambient

MÉS FOTOS
Diana Morant projecta el model de turisme intel·ligent i sostenible de Gandia a la cimera mundial sobre el canvi climàtic - (foto 2)
Diana Morant projecta el model de turisme intel·ligent i sostenible de Gandia a la cimera mundial sobre el canvi climàtic - (foto 3)

Gandia es projecta en la Conferència sobre el Canvi Climàtic COP25 com una ciutat que camina per ser una Samrt City de la mà de la sostenibilitat i el respecte a l'entorn. L'alcaldessa i responsable de l'Àrea de Smart City, Diana Morant, ha participat aquest matí a la cimera dels països signants del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) que reuneix a Madrid delegacions de governs de prop de 200 països per parlar sobre canvi climàtic.

La intervenció de Morant ha tingut lloc en l'acte organitzat per la Xarxa Innpulso amb motiu de la trobada mundial i on ha estat convidada per explicar les bones pràctiques que s'estan portant en l'àmbit de la sostenibilitat dins del projecte de conversió de Gandia en una "Smart City o Ciutat Intel·ligent".

Una "Smart City o Ciutat Intel·ligent" és aquella que, mitjançant eines de planificació i gestió urbana destinades a la millora de la qualitat de vida i l'accessibilitat dels seus habitants, assegura un desenvolupament sostenible, econòmic, social i ambiental en constant millora.

Les ciutats intel·ligents es projecten com a centres de coneixement, de gestió de la informació i de la tecnologia. Com a llocs on els ciutadans poden interactuar amb ella de forma multidisciplinària en temps real per tal de satisfer les necessitats de la població de forma eficient.

Turisme intel·ligent

Davant altres ciutats que formen part de la Xarxa Innpulso, l'alcaldessa ha centrat la seua intervenció en el canvi en el model turístic de la ciutat, i els reptes i solucions que des del Consistori s'estan afrontant per aconseguir un turisme sostenible.

Per a això, l'eina, segons Morant, és el Pla Estratègic de Destinació Turística Intel·ligent que serà presentat la setmana que ve. "Amb aquest pla, pretenem millorar els problemes que genera l'estacionalitat i altres factors com la duplicació de la població en època estival".
"Estem treballant en la desestacionalització perquè l'ocupabilitat siga molt millor i volem aconseguir que l'ocupació en l'àmbit femení s'equipare en salaris".

L'objectiu de tot això, per Morant, "és millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans per aconseguir la convivència entre els residents i els turistes, i tot això de la mà del sector".

L'alcaldessa també ha informat durant la seua intervenció que Gandia posseeix 10 certificacions de qualitat mediambiental a les seues platges i que ostenta la Bandera Blava des de fa 33 anys.

Pel que fa a les mesures concretes posades en marxa, Morant ha destacat la participació de Gandia en el Projecte Alter Eco costat d'altres ciutats europees; i el desenvolupament de l'aplicació 'Gandia Tour & Play' que suggereix mitjançant dinàmiques de joc dels itineraris de visita. Així mateix, l'alcaldessa ha expressat que s'ha aconseguit una ràtio del 85% en el rendiment de l'aigua; o la instal·lació d'enllumenat led en tota la xarxa local per reduir un 70% el consum en energia.

"Seguirem treballant per adaptar-nos als objectius que es marquen des de l'Organització Mundial del Turisme. Les ciutats i les destinacions turístiques hem de tindre en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l'hora de plantejar el desenvolupament de les ciutats".

Després de la intervenció, Morant ha destacat de la trobada que és una cita imprescindible per a "tots aquells que pensem que el canvi climàtic és una realitat i que cal fer-li front. Els ajuntaments tenim en aquest sentit un paper fonamental".

Morant ha incidit que la invitació a l'esdeveniment per part de la Xarxa Innpulso suposa reconéixer que el consistori de Gandia és un exemple per aportar solucions al canvi climàtic. "Hui hem posat com a exemple d'aquesta lluita, la nostra estratègia turística basada en la Innovació, la sostenibilitat i en la millora de la qualitat de vida dels nostres ciutadans i visitants. Sempre diem que una bona ciutat per viure és una bona ciutat per fer turisme".

D'altra banda, Gandia tornarà a ser demà protagonista a la COP25 en un acte organitzat de manera conjunta per Global Omnium i Vodafone on s'explicarà la implantació de la tecnologia Narrowband-IoT a l'hora de digitalitzar la gestió d'un recurs bàsic com l'aigua.

Pujar