elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

A.Boix: “L’economia col·laborativa resol els problemes d’allotjaments turístics il·legals”

A.Boix: “L’economia col·laborativa resol els problemes d’allotjaments turístics il·legals”

    Els professors de Dret Administratiu de la UV, Andrés Boix, Reyes Marzal i Ana de la Encarnación Valcarcel han explicat aquest matí el contingut del curs sobre economia col·laborativa que estan impartint aquesta Universitat d'Estiu.

    Boix ha plantejat que el curs s'està abordant els canvis i problemes que es produeixen arrel de les noves dinàmiques de l'anomenada "economia col·laborativa" aquella on la intermediació digital entre persones fa quadrar millor l'oferta i la demanda: es venen, compren o lloguen serveis i productes en funció una necessitat específica. En els últims anys, com a conseqüència d'aquests processos s'han generat moltes activitats que abans no es realitzaven i es generen avantatges i problemes. "Avantatges, deia Boix, perquè hi ha més gent activa i amb més recursos però també problemes perquè són models més precaritzats. A més, hi ha efectes indirectes en els mercats perquè ixen models alternatius que també són eficaços i que qüestionen els models anteriors com és el cas del taxi o de l'allotjament col·laboratiu". És per això que Boix destaca que "la normativa ha de diferenciar entre les activitats que es realitzen de manera continuada, quasi de forma professionalitzada, i aquelles que ho fan de forma puntual, cal marcar umbrals d'intervenció, ser exigents amb aquelles activitats continuades a les que caldria exigir-li quasi per igual que a les activitats professionals i en aquelles activitats puntuals en les que cal plantejar regles més lleugeres o fins i tot no intervenir".

    El curs presta especial atenció al cas dels allotjaments col·laboratius que segons Boix plantegen avantatges ja que "permet utilitzar habitatges que estaven infrautilitzats, fa que hi haja més oferta i permet atraure més turistes però a la vegada generen problemes de massificació, problemes socials, de competència deslleial i resta oferta al mercat de lloguer tradicional". El curs tracta d'estudiar aquestos problemes i com la regulació ha de donar respostes, "tenint en compte els diferents condicionants ja que no poden haver les mateixes normes a un poble de Castella que a Gandia". És més, Andrés Boix encara va un pas més enllà i reclama dotar als ajuntaments dels instruments necessaris per a poder imposar normes distintes en funció del barri: "cal plantejar una zonificació. Un ajuntament com el de Gandia hauria de poder plantejar normes distintes a la platja o al casc urbà o el de València hauria de poder fer plantejaments distints en barris que hi ha problemes de massificació com Ciutat Vella i Ruzafa o d'altres barris on l'allotjament turístic és positiu per als barris".

    A més, Boix s'ha mostrat clar al afirmar que "l'economia col·laborativa resol el problema dels allotjaments il·legals ja que es una economia intercedida per plataformes digitals. Històricament eren difícil de controlar perquè els ajuntaments no tenien recursos però amb les plataformes tot allò que s'oferta queda reflectit a la xarxa. És suficient amb que l'Estat plantege una norma per a obligar a les plataformes a donar-li totes les dades de les transaccions que es realitzen".

     

    Pujar