Castellano

El full de ruta de la UE per a donar suport al sector turístic i els viatges de cara a la temporada d'estiu

El full de ruta de la UE per a donar suport al sector turístic i els viatges de cara a la temporada d'estiu

    La Comissió Europea ha presentat una sèrie de recomanacions orientades a fer costat al sector turístic. D'una banda, es fan propostes perquè els països de la UE alcen les restriccions de viatge d'una forma coordinada i segura i, per un altre, s'han establit mesures específiques de suport al sector.

    El turisme és una de les indústries de serveis més importants a la UE, donant ocupació a aproximadament el 12% de la força de treball a la UE i el 15% a Espanya. El sector turístic contribueix a més a quasi el 10% del PIB a la UE, i a Espanya aquesta xifra és fins i tot superior, a 15%.

    Precisament, amb l'objectiu de protegir aquest sector d'importància clau, la Comissió Europea ha presentat una sèrie de mesures enfocades a fer costat als negocis del sector, garantir la seguretat dels viatgers i assegurar que Europa continua sent el número u en destinacions per als turistes. El paquet de mesures inclou el següent:

    Per a les empreses turístiques

    Garantir la liquiditat, especialment de les pimes amb les següents mesures:

    • Finançament de la UE, a través de la iniciativa de l'instrument de resposta al coronavirus, la gestió del qual comparteix amb els Estats membres. A més, la Comissió ha desbloquejat fins a 8 000 milions d'euros per al finançament de 100 000 empreses afectades per la crisi.
    • Flexibilitat conforme a les normes sobre ajudes estatals que permeten als països de la UE fer costat a les empreses dels sectors del transport i viatges, i garantir que s'atenen les sol·licituds de reembossament.
    • Salvar llocs de treball amb fins a 100 000 milions d'euros d'ajuda financera del programa SURE: un programa que ajuda els països de la UE a sufragar els costos dels règims nacionals de reducció del temps de treball i mesures similars, que han permés a les empreses salvaguardar els llocs de treball.
    • Connectar als ciutadans amb l'oferta turística local i Europa com a destinació turística segura: la Comissió treballarà amb els països de la UE per a fomentar un sistema de bons de patrocini que permeta als clients fer costat als seus hotels o restaurants favorits. També es promouran campanyes de promoció d'Europa com a destinació turística de primer ordre.

    Per als viatgers

    • Restablir la llibertat de circulació entre països de la UE: a mesura que s'aconseguisca reduir la prevalença del virus, les restriccions generals haurien de substituir-se per mesures més específiques. En el cas que no es puga realitzar una eliminació generalitzada, la Comissió proposa un enfocament per fases que comence per la supressió de les restriccions entre els països que tinguen una situació epidemiològica similar. S'haurà d'actuar sobre la base de tres criteris: l'epidemiològic; la capacitat per a aplicar les mesures de contenció; i les consideracions econòmiques i socials. Quan un Estat decidisca permetre l'entrada al seu territori, haurà de fer-lo de manera no discriminatòria.
    • Restablir els serveis de transport en tota la UE: per a garantir una represa segura i gradual del transport de passatgers, s'han establit una sèrie de recomanacions com la necessitat de limitar el contacte entre els treballadors i passatgers. També entre els propis passatgers, reduint la seua densitat en la mesura que siga possible. S'inclouen també instruccions sobre l'ús d'equips de protecció individual, com a màscares, i sobre els protocols a seguir en el cas de pacients que presenten símptomes del coronavirus.
    • Reprendre amb seguretat els serveis turístics: la Comissió estableix un marc comú per a reprendre de manera segura i progressiva les activitats turístiques i desenvolupar protocols sanitaris per a hotels i un altre tipus d'allotjaments. Entre aquests criteris figuren les proves epidemiològiques, l'existència de capacitat suficient en el sistema sanitari per a la població local i els turistes o el rastreig de contactes.
    • Garantir la interoperabilitat transfronterera de les aplicacions de rastreig de contactes: tots els països de la UE, amb el suport de la Comissió, han acordat unes orientacions per a garantir l'intercanvi de dades transfronterer entre les aplicacions de rastreig de contactes. Així, es podria advertir als ciutadans d'una possible infecció per coronavirus, també quan es viatge dins de la UE. Les aplicacions de rastreig han de ser voluntàries, transparents i temporals, a més d'interoperables entre els diferents països.
    • Augment de l'atractiu dels bons com a opció per als consumidors: les normes de la UE garanteixen als viatgers el dret a triar entre el reembossament de l'import del bitllet o un bo pels bitllets cancel·lats. La Comissió anima al sector a fer que els bons siguen una alternativa viable i més atractiva que el reembossament, garantint la màxima flexibilitat. Han de tindre un període mínim de validesa de dotze mesos i ser reembossables transcorregut un any, com a màxim, si no s'ha utilitzat.
    Pujar