Castellano

Els espanyols gastarem 10.000 milions d'euros en els menjars de Nadal malgrat la incertesa del covid

Els espanyols gastarem 10.000 milions d'euros en els menjars de Nadal malgrat la incertesa del covid
  • Aquesta xifra s'acosta a la registrada en les festes de 2019, quan la despesa va ser de 12.000 milions d'euros

Malgrat la incertesa actual per l'avanç de la nova variant del coronavirus, els sopars i menjars de Nadal estan de tornada després d'un 2020 marcat per l'impacte de la pandèmia i la instauració del teletreball. Per a la pròxima campanya, la Patronal Hostaleria d'Espanya preveu una despesa total d'uns 10.000 milions d'euros en el sector de la restauració, és a dir, xifres cada vegada més pròximes a les registrades en el Nadal previ a l'arribada de la COVID-19, quan oscil·laven entorn dels 12.000 milions d'euros.

Des de la patronal es mostren amb un cert optimisme de cara al mes de desembre, ja que l'absència de restriccions d'aforament fins al moment s'ha traduït en un augment en el volum de reserves per a taules d'entre 70 i 80 comensals. Els caps de setmana més demandats seran els del 10 i 17 de desembre, quan serà “quasi impossible” trobar reserva en algunes zones d'Espanya.

En aquesta línia reflexiona el director general adjunt de MCI Spain & Portugal, Rudolf Rannegger, qui assegura que aquest tipus de reunions nadalenques “generen comunió entre tota la plantilla i, a causa dels temps complicats que hem viscut, cada vegada té més valor per a les empreses”.

“Cada any són més les empreses que decideixen celebrar aquesta festivitat amb els seus empleats, ja que qualsevol ‘activació’ per Nadal, ja siga digital o presencial, constitueix una eina de motivació per als empleats, de donar-los les gràcies pel treball realitzat durant l'any, i animar-los de cara als reptes i objectius marcats per a l'any vinent”, afig l'expert.

Per a moltes empreses, la volta completa al treball presencial fins i tot no és una realitat. No obstant això, gràcies als models remots i híbrids que ha portat la pandèmia, cada vegada són més les companyies que han decidit realitzar esdeveniments nadalencs de manera digital. Des de MCI Spain & Portugal destaquen que “el format digital és molt atractiu per a les organitzacions per la seua flexibilitat, ja que permet que l'audiència participe, s'involucre i aprenga sense restriccions de temps o ubicació”.

Major demanda i majors preus

En 2020, el nombre de celebracions va caure un 50% respecte a l'any anterior, la qual cosa va suposar un nivell de pèrdues de 6.000 milions d'euros per al sector. És per això que, segons recull el “Informe de Previsió de la Campanya de Nadal 2021” elaborat per la patronal, quasi el 30% dels hostalers pujarà el preu dels seus menús entre un 5% i un 15%.

Els motius principals d'aquesta decisió, més enllà de recuperar els nivells de facturació previs a la pandèmia, són l'encariment de les matèries primeres i el transport i l'augment del preu de la factura de la llum. Així, el 63% d'hostalers optaran per preus d'entre 25 i 35 euros per persona, mentre que el 37% ho pujarà al rang de 30-50 euros.

Activacions nadalenques, la millor manera de millorar l'engagement entre empleats

Després d'un nou any d'incertesa, cada empresa viu un dia a dia diferent. Mentre que algunes ja han représ la “normalitat”, unes altres han implementat un model hibride, mentre que la resta, especialment les de tall més internacional, continuen amb el model a distància. El que és clar és que, independentment de la situació de cada empresa, “crear engagement amb els empleats a través d'aquesta mena d'esdeveniments és essencial per a les companyies”, explica Rannegger.

L'expert de MCI Spain & Portugal valora de forma molt positiva la volta progressiva a la normalitat després d'uns durs mesos de confinament i restriccions. Aquest any 2021, malgrat que encara cal extremar les precaucions per a fer de les trobades un lloc segur, considera que els sopars i menjars de Nadal seran especialment importants per a les empreses.

Davant aquesta situació, i especialment de cara a aquelles grans empreses que vulguen evitar els macro-esdeveniments, prenen cada vegada més força la segmentació en grups reduïts per departaments o els esdeveniments de caràcter hibride.

“Crear una experiència que satisfaça tant a les persones que participen presencialment com a les que es connecten de manera remota des de casa”, assegura Rannegger en relació a les claus de l'èxit dels esdeveniments híbrids.

 

Pujar