21 de setembre de 2020 21/9/20

Escrivá: "Les deu activitats que més ocupació van perdre al març i abril han recuperat afiliats al maig"

Escrivá: "Les deu activitats que més ocupació van perdre al març i abril han recuperat afiliats al maig" - (foto 1)

  El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha subratllat que el mercat laboral espanyol està iniciant una lleugera recuperació després de l'abrupta pèrdua d'ús del mes de març. Així, des del 30 d'abril fins al 2 de juny, s'han recuperat més de 200.000 ocupacions després dels 948.000 que es van destruir entre el 12 i el 31 de març, amb les mesures de confinament per la COVID-19.

  Només entre l'1 i el 31 de maig, l'afiliació ha crescut en més de 188.000 persones, la qual cosa suposa el primer increment en l'ocupació després de l'impacte de la pandèmia de coronavirus en el mercat laboral els dos mesos passats. Segons ha explicat, "l'avanç de la desescalada ha animat la creació de llocs de treball" i les dades indiquen que, segons els municipis van canviant de fase, s'avança uns dies la tendència de creixement de l'afiliació.

  Durant maig, s'ha produït un augment d'afiliats, tant indefinits com temporals. Quant als règims, l'agrari és el que ha mostrat una major solidesa tant durant els mesos passats com al maig. En l'últim mes, el Règim General ha sumat 150.000 afiliats.

  El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha explicat que la recuperació de maig s'ha produït de manera homogènia pels diferents trams d'edat, encara que en els dos mesos passats van ser els més joves els que van viure majors pèrdues d'ocupació. Quant al comportament de l'ocupació per gènere, la recuperació de les últimes setmanes s'ha percebut més entre els homes (amb 142.000 afiliades més) que entre les dones (l'afiliació de les quals ha crescut en 46.000 treballadores).

  Sectorialment la recuperació d'ocupacions està sent més heterogènia, encara que molt poques d'elles van registrar pèrdua d'afiliació el mes de maig. A més, José Luis Escrivá, ha explicat que les deu activitats que van registrar majors caigudes de l'ocupació al març i abril han tingut taxes positives d'afiliació el mes de maig. Entre elles estan Activitats relacionades amb l'ocupació, construcció d'edificis o activitats de construcció.

  Respecte als ERTE, el ministre ha posat en relleu l'eixida de treballadors d'aquesta situació. En concret, ha precisat que s'ha produït una caiguda del 15% des d'abril del nombre de persones en ERTE de força major, és a dir 458.000. En canvi, s'han incrementat en 78.000 els afectats per ERTE no força major (un 20% respecte a abril). En aquest sentit, ha indicat que aquest moviment d'eixida està vinculada amb el ritme de desescalada.

  Pujar