elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Escola Valenciana conversa al sud sobre els referents i els continguts en valencià a les xarxes socials

Escola Valenciana conversa al sud sobre els referents i els continguts en valencià a les xarxes socials
  • L’activitat, que tindrà lloc el 7 de desembre al castell de Santa Pola, acollirà una taula redona amb influenciadores del territori i un concert de Kela

MÉS FOTOS
Escola Valenciana conversa al sud sobre els referents i els continguts en valencià a les xarxes socials - (foto 2)
Escola Valenciana conversa al sud sobre els referents i els continguts en valencià a les xarxes socials - (foto 3)

La nova cultura popular valenciana és el lema de Cassola, el projecte d’Escola Valenciana que proposa reflexionar sobre les noves vies de creació i expressió popular en temps d’Internet. La primera edició de l’activitat, que tindrà lloc el pròxim dimecres, 7 de desembre, de vesprada, a les immediacions del Castell de Santa Pola, al Baix Vinalopó, acull una taula redona sobre xarxes socials i continguts en valencià, amb referents del territori, sobretot per a la població més jove, com són Cabrafotuda, Maria Mandarina i Bertuska, a més d’un concert gratuït de Kela, l’artista revelació del Premi Ovidi Montllor 2022.

“Amb aquesta acció, volem aproximar-nos a la cultura valenciana de masses, a la seua inconografia i identitat, i la seua transmissió entre les generacions més joves”, destaca Escola Valenciana. “El format és dinàmic i participatiu, un fòrum on ponents i públic puguen interactuar per a finalment extraure’n unes conclusions i aprenentatges per a seguir fent el present i el futur que les i els joves volem”, afig l’entitat.

La programació s’encetarà amb la taula redona “Entre reels i TikToks”, a partir de les 19.00 hores, al Baluard del Duc. Hi participaran el popular Cabra Fotuda, de la Vila Joiosa (la Marina Baixa), la crevillentina Maria Mandarina (el Baix Vinalopó) i Bertuska, d’Alfarara, (el Comtat), tres creadores de continguts en valencià amb gran incidència i projecció en diferents xarxes socials, com TikTok, Instagram i Spotify. El coordinador del Voluntariat Lingüístic de la Universitat d’Alacant, Xavier Lago, moderarà la sessió, que abordarà, entre d’altres, la necessitat d’actualitzar i posar en valor un imaginari valencià que vaja més enllà de l’Horta i les comarques centrals, l’acció per un col·loquial genuí i l’encaix dins del panorama creatiu del territori lingüístic comú. A continuació, vora les 21.00 h, a La Glorieta, la cantautora Kela, de Pego (la Marina Alta), presentarà el seu primer treball discogràfic, “El mirall” (Primavera d’hivern, 2022), una proposta que barreja la cançó d’autora i l’electrònica.

La proposta s’emmarca en les línies de treball d’Escola Valenciana amb l’Associació Cultural l’Antina de Santa Pola, l’Associació per la llengua El Raig de Crevillent i l’Associació Cívica de Guardamar “La Gola”. Amb el suport de la Presidència de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Pola, pretén visibilitzar i legitimar el valencià com a llengua pròpia del sud, aportar diversitat a l’oferta cultural de les comarques i col·laborar amb diverses entitats del territori. “Volem facilitar i compartir el coneixement de les terres del sud, identificar i divulgar aquells trets propis de la cultura valenciana no sempre visibles i/o suficientment reconeguts, així com dinamitzar els talents i els recursos d’aquest trosset del País”, expliquen des d’Escola Valenciana.

Contarelles i camins

En aquest sentit, una altra acció al sud és una nova edició de Contarelles i Camins, projecte que es reprén, després de la pandèmia, el dissabte 10 de desembre, a Torrevella. Aquest cicle d’excursions facilitat des de 2017 per les coordinadores del sud federades a Escola Valenciana, amb l’objectiu de fer país i conéixer més de prop la riquesa cultural i natural del territori, visitarà el parc natural Llacunes de La Mata-Torrevella. L’activitat, adreçada als i les activistes d’Escola Valenciana, és gratuïta, de lliure accés i consta de visites guiades i degustació de productes típics, per la qual cosa és necessari inscriure’s fins al 8 de desembre per mitjà de correu electrònic baixsegura@escolavalenciana, el telèfon 613 1778 11 o el formulari escolavalenciana.org/contarelles

“Durant aquestes passejades fem un acostament al patrimoni cultural i natural de les comarques del sud. Tractem de lligar la literatura amb el paisatge i difuminar les fronteres de l’espai íntim de les llegendes amb l’espai real”, han expressat des d’Escola Valenciana.
En aquesta proposta hi participen Associació Cultural l'Antina de Santa Pola; Associació per la Llengua el Raig de Crevillent; Associació Cívica La Gola de Guardamar; Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó; Coordinadora de l'Alcoià i Comtat pel Valencià; Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià la Costera; Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Vall d’Albaida; Coordinadora Comarcal per l'Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa; Coordinadora Comarcal per l'Ensenyament en Valencià de la Marina Alta; La Cívica Associació per la Normalització del Valencià a l’Alacantí; Ateneu Cultural Republicà de Petrer; El Rogle, de Novelda; Cau d'Arrels, Associació pel patrimoni històric i cultural; i El Teix d’Ibi, amb el suport de Presidència de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de l’Ajuntament de Torrevella i Parcs naturals de la Generalitat Valenciana.

Pujar