elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El pressupost municipal d'Elx ascendeix a 266 milions d'euros amb major inversió social malgrat la baixada d'impostos

El pressupost municipal d'Elx ascendeix a 266 milions d'euros amb major inversió social malgrat la baixada d'impostos
  • L'àrea d'Acció Social puja un 20% i passa dels 15,8 milions d'euros de 2023 als 18,8 del pròxim any

MÉS FOTOS
El pressupost municipal d'Elx ascendeix a 266 milions d'euros amb major inversió social malgrat la baixada d'impostos - (foto 2)
El pressupost municipal d'Elx ascendeix a 266 milions d'euros amb major inversió social malgrat la baixada d'impostos - (foto 3)
El pressupost municipal d'Elx ascendeix a 266 milions d'euros amb major inversió social malgrat la baixada d'impostos - (foto 4)

El pressupost de l'Ajuntament d'Elx per a l'any 2024 serà de 266 milions d'euros, un 8% més que aquest exercici, que es tradueix en un increment d'al voltant de 20 milions d'euros. “Són els pressupostos més socials de la història d'Elx en els quals augmentem un 20% les partides d'Acció Social, alhora que baixem els principals imposats com l'IBI, el ICIO, l'IAE i l'impost de vehicles”, ha subratllat l'alcalde Pablo Ruz.

En concret l'àrea d'Acció Social, que inclou Família, Majors, Discapacitat, Cooperació i Dona, s'incrementa en 3 milions d'euros, en passar dels 15,8 milions de 2023 als 18,8 del pròxim any. Les ajudes al lloguer d'habitatge es dupliquen, en passar de 50.000 a 100.000 i les ajudes d'emergència social augmenten fins als 2,3 milions d'euros.

Està previst un capítol d'inversions de 57 milions d'euros destinats a actuacions importants com la rehabilitació del Mercat Central, que arrancarà en 2024; la reforma dels carrers José García Ferrández, Adobers i plaça dels pisos blaus entre altres, amb 500.000 euros cadascuna. A més de 1,5 milions d'euros per a l'asfaltat en pedanies i 500.000 en el nucli urbà. Ruz ha destacat el projecte del centre social en Jhayton amb una partida de 800.000 euros, la passarel·la sobre el tren en Altabix 1’6 milions d'euros, el tancament de l'anell ciclista, 1,2 milllones i noves infraestructures de conversió en zona de vianants i plataformes úniques amb una partida de 2 milions d'euros. Els 2 projectes estan acollits als fons Next Generation.

“Una notícia molt important serà l'inici en 2024 dels treballs previs a la construcció de les instal·lacions esportives en el barri de Portes Acolorides”, ha apuntat l'alcalde, qui també ha posat l'accent en el Pla Edificant, amb més de 10 milions d'euros pressupostats i on destaquen projectes com el col·legi 37 i el centre d'educació especial Verge de la Llum.

“La màxima d'aquest govern municipal és col·locar a les persones en l'eix fonamental de la nostra política, la progressiva baixada d'impostos durant tota la legislatura i la inversió a la ciutat. Elx va eixir de la paràlisi amb més i millors infraestructures, espais per a tots que milloren la vida dels il·licitans i fomenten l'economia i el comerç”, ha assegurat Ruz, qui ha destacat a més la posada en marxa dels Districtes en el primer trimestre de 2024.

La tercera tinenta d'alcalde, Aurora Rodil, ha destacat el “esforç per complir amb els objectius proposats” en aquest pressupost municipal, el primer de PP i Vox en el qual s'ha referit a l'augment en els convenis amb Consciencia't o la Fundació Abraçada de Llum. L'àrea de Família passa de 285.000 a 459.000 euros i en concret hi haurà un programa d'ajudes a la natalitat de 100.000 euros i un altre d'atenció integral a la família dotat amb 152.000 euros.

A més, augmenten les ajudes al pagament de l'IBI, que passa de 1’2 a 1’5 milions d'euros en 2024, mentre que el fons social de l'aigua per a les persones amb menys recursos es manté en 1 milió d'euros.

Per part seua, el vicealcalde i edil d'Estratègia Municipal, Francisco Soler, ha explicat que el pressupost consolidat ascendeix a 283,1 milions d'euros en incloure als organismes autònoms i empreses municipals com Pimesa, Mevesa, VisitElche i Aigües d’Elx.

Entre les operacions financeres previstes per a poder escometre part de les inversions, inclouen el finançament alié d'al voltant de 20 milions d'euros, encara que segons l'edil depén també de les regles fiscals del Govern d'Espanya.

Soler ha assenyalat que aquest pressupost també preveu part de la subvenció perduda amb els Edusi i inclou projectes ja iniciats aquest 2023. “La pèrdua dels Edusi afecta no sols al pressupost d'inversions, també el farà al pressupost corrent de manera progressiva segons la devolució dels préstecs que cal sol·licitar per a cobrir la part de les ajudes perdudes”.

Els pressupostos de 2024 se sotmetran al ple el pròxim 22 de desembre. Abans passaran per la Junta Local de Govern i s'exposaran aquest dimarts davant al Consell Social de la ciutat.

Pujar