elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Patronat considera celebrar el Misteri d'Elx a la tardor de 2021

El Patronat considera celebrar el Misteri d'Elx a la tardor de 2021
  • La representació prevista a l'agost s'ha suspès per a garantir la seguretat de cantors, operaris i públic

La junta rectora del Misteri d’Elx ha decidit avui, en reunió telemàtica, suspendre les representacions de la Festa del mes d'agost per segon any consecutiu, atès que la pandèmia encara continua activa i el procés de vacunació encara no s'ha completat. Des de l'òrgan gestor es considera que el prioritari és garantir la seguretat de cantors, operaris i operàries i del públic que assisteix a la celebració.

Cal recordar que les condicions en què es desenvolupa el Misteri fan impossible garantir la distància de seguretat entre les més de 250 persones que formen part de l'escenificació.

El president executiu del Patronat, Francisco Borja, ha explicat que “malgrat que es tracta d'una decisió difícil, entenem que aquesta és l'opció més prudent si tenim en compte que, encara que l'estat d'alarma no està vigent, el risc de contagi continua existint”.

“Les recomanacions sanitàries continuen passant per evitar espais tancats, congestionats o que comporten contactes pròxims i, en aquest sentit, des de la junta rectora del Patronat considerem que és la millor decisió que podem prendre des del punt de vista de la salut pública i de la seguretat de la ciutadania”, ha ressaltat Borja.

Sobre aquest tema, el president executiu ha apuntat que “esperem que les condicions sanitàries permeten traslladar les representacions a la tardor de 2021; no obstant això, aquesta decisió dependrà de l'evolució de la pandèmia i de l'evolució del procés de vacunació”.

Francisco Borja ha informat que “el treball de la Capella, Cor Juvenil i Escolania continuarà, com ho ha fet en els últims mesos, i continuarem duent a terme accions de difusió de la Festa perquè el Misteri continue viu en la societat il·licitana, igual que ho treballem des de l'inici de la pandèmia”.

Per part seua, l'alcalde i president efectiu del Patronat i de la Junta Rectora, Carlos González, ha lamentat que s'hagen hagut de cancel·lar les representacions de la Festa, “però és una decisió que recolzem perquè la nostra prioritat és salvaguardar la salut de totes les persones que fan possible el Misteri, així com dels milers d'il·licitans i il·licitanes i visitants que gaudeixen del drama asuncionista”.

Així mateix, Carlos González ha agraït a la família del Misteri la responsabilitat assumida en entendre la complexitat del moment i ha reconegut l'excel·lent labor que ha desenvolupat per mantenir la pervivència en el temps i la divulgació d'aquesta singular representació.

El responsable de l'Equip de Govern ha manat també unes paraules de suport a totes aquelles persones que participen en aquesta festivitat i ha demanat “extremar la prudència i complir de manera estricta les mesures sanitàries per a tornar com més prompte millor a la normalitat”.

“Confiem i esperem que aquesta situació dure el menor temps possible i que prompte puguem celebrar La Festa, un dels grans tresors culturals que hem de ens fa sentir-nos profundament orgullosos de ser il·licitans. De fet, l'evolució positiva de les vacunacions ens fa pensar que la representació es podrà dur a terme a la tardor d'enguany”, ha destacat l'alcalde.

Les representacions del Misteri d’Elx ja s'han anul·lat en ocasions anteriors. En el segle XIX es van suspendre a conseqüència de l'epidèmia de còlera. Entre 1904 i 1905 no es van celebrar per obres en la cúpula de Santa María i en el període entre 1936 i 1940 tampoc va haver-hi representacions per la Guerra Civil i la posterior restauració de la basílica. L'any passat, 2020, es van anul·lar a conseqüència de la pandèmia per Covid-19.

Les tres institucions que formen part del Patronat del Misteri d’Elx, Generalitat Valenciana, Ajuntament d’Elx i Església Catòlica, han recolzat per unanimitat aquesta decisió a través dels seus representants.

Pujar