elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Elx demana per a la Nit de l'Albà la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional

Elx demana per a la Nit de l'Albà la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional
  • Aquest reconeixement reforçaria la promoció turística de la ciutat a nivell nacional

MÉS FOTOS
Elx demana per a la Nit de l'Albà la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional - (foto 2)
Elx demana per a la Nit de l'Albà la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional - (foto 3)

El regidor de Turisme, Carles Molina, ha anunciat que Visitelche ja ha sol·licitat al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional per a la Nit de l’Albà. Una iniciativa que compta amb el suport de l'Associació d'Amics de la Nit de l’Albà que presideix Antonio Sánchez.

Tal com ha recordat l'edil, “la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional és un títol de caràcter honorífic que s'atorga a aquelles festes que, havent sigut declarades festa d'interés turístic per la corresponent comunitat autònoma, suposen manifestacions de valors culturals i de llarga tradició popular i que tinguen una especial importància com a atractiu turístic”.

Molina ha assenyalat que, a pesar que per segon any consecutiu i a causa de les mesures adoptades per a evitar la generació de riscos de propagació de contagis del Covid, la Nit de l’Albà no s'ha pogut celebrar, des de l'Equip de Govern es continua treballant per a posar en valor aquesta festa tan volguda pels il·licitans.

“La Nit de l’Albà és molt més que una festa. És un espectacle pirotècnic únic i un símbol d'identitat cultural del poble d'Elx, declarat Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana des de l'any 2014”, ha assenyalat.

L'origen d'aquesta celebració es remunta a l'Edat mitjana, en la qual, en la nit del 13 d'agost es disparaven tot tipus de focs artificials i s'encenien lluminàries amb la finalitat d'espantar a les forces del mal en la vespra dels dies grans de les festes d'Elx. D'igual manera, les famílies disparaven un coet per cadascun dels seus fills i filles a manera d'ofrena a la patrona.

Hui aquella tradició ha derivat en el llançament de desenes de milers d'artefactes pirotècnics de manera coordinada i alterna des de diferents punts de la ciutat. L'espectacle culmina a les dotze en punt de la nit amb el llançament de la qual és considerada com la palmera de focs artificials més gran del món, la Palmera de la Verge o de la Mare de Déu.

Per a contemplar i participar en aquest magnífic espectacle pirotècnic, il·licitans pugen a les terrasses dels seus edificis en companyia de milers de visitants i turistes, que també segueixen l'esdeveniment a peu de carrer.

“Per tot això, la Nit de l’Albà suposa una manifestació dels valors culturals de gran tradició popular i, donada la seua transcendència com a atractiu turístic, Visitelche ha preparat un complet dossier amb tota la documentació preceptiva exigida en l'ordre ministerial que regula la declaració de festes d'interés turístic per a sol·licitar al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional per a la Nit de l’Albà d'Elx”, ha assenyalat Molina, qui ha afegit que “tenim l'esperança que en la seua pròxima celebració, aquesta festa tan especial i benvolguda per tota la població compte amb aquest títol honorífic, la qual cosa suposaria el reconeixement de la singularitat i rellevància d'aquest espectacle pirotècnic i reforçaria la promoció turística del mateix a nivell nacional”.

En la mateixa línia, Antonio Sánchez ha destacat la gran importància que tindria per a la difusió d'aquesta tradició tan il·licitana la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional. “La Nit de l’Albà és una festa única en el món, un espectacle pirotècnic que compta amb la singularitat que després del mateix estan els il·licitans que participen activament en aquesta celebració que compta amb cinc segles d'història”, ha assenyalat.

Pujar