elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís acusa el PP de negar a Elx el deute històric de la Generalitat

  • La coalició presenta en Les Corts una proposició no de llei perquè la Generalitat es comprometa a pagar, mitjançant inversions extraordinàries, els 43 milions que el Consell deu a la ciutat per la compra per part de l’Ajuntament dels terrenys de la UMH.

Compromís ha presentat en les Corts Valencianes una proposició no de llei perquè la Generalitat Valenciana detalle un pla d'inversions extraordinàries que cobrisca el deute de 43 milions que l'administració valenciana manté amb la ciutat d'Elx pel pagament dels terrenys que alberguen la Universitat Miguel Hernández.

La proposta de la coalició s'emmarca en el conveni signat per l'anterior govern del Botànic i l'últim equip de govern municipal progressista d'Elx, que van pactar la devolució del deute mantingut durant més de dues dècades a través d'inversions extraordinàries, moltes d'elles incloses en el projecte de Capital Verda europea de 2030. 

“Els pressupostos de 2023 ja contemplaven algunes d'aquestes inversions i han sigut retirades dels comptes de 2024. Ja vam fer al·legacions al pressupost autonòmic en aquest sentit i van ser totes desestimades pel govern ultra de Carlos Mazón. Pretenem que la Generalitat complisca el signat amb Elx i establisca un pla inversor de quatre anys en què, a 10 milions per any, es retornen els 43 milions en forma d'inversions “, ha explicat la portaveu adjunta en Les Corts, Aitana Mas.

“El que no pot fer Mazón”, ha continuat Mes, “és amagar el cap sota terra en els seus primers pressupostos quan està incomplint totes les seues promeses electorals. Reclamem per a Elx no sols el que està signat, sinó el que la Generalitat està fent amb les tres capitals valencianes, Castelló, València i Alacant, que es tornar el deute inversor. Per què Alacant sí i Elx no? Tot recorda a altres èpoques del PP en el govern valencià, quan van convertir les ciutats del sud en les pitjor finançades de la Comunitat Valenciana”.

Les excuses d'alcaldia

La portaveu del grup municipal d'Elx, Esther Díez, ha denunciat al seu torn que “l'alcalde Pablo Ruz, després de queixes incomprensibles, li ha perdonat al seu amic Carlos Mazón 43 milions ja reconeguts. Estem davant una situació extraordinària: tenim a una persona, l'alcalde, amb un xec signat a la mà dient-li al banc que no el vol. Li demanem a Ruz que actue com a alcalde i no com a amic de Carlos Mazón, que represente als il·licitans i il·licitanes, i reclame les inversions que la ciutat necessita i demanda des de fa més de 20 anys”.

“No entenem per què l'alcalde nega un document que li reconeix un deute, més quan este document garantia el desenvolupament de diversos projectes encaminats al concurs d'Elx com a Capital Verda Europea en 2030, per a la qual ja estaven contemplades obres com la regeneració dels vessants del Vinalopó o infraestructures ecologistes com el carril bici entre el nucli urbà i les pedanies. Ruz s'ha de plantar davant Mazón, que està venent inversions ordinàries a la ciutat com si anaren extraordinàries i no és així”, ha assenyalat Díez.

Pujar