elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Barrera mostra a Elx el “compromís especial” de la Generalitat amb “la rehabilitació i la conservació” del patrimoni reconegut per la Unesco

  • El vicepresident primer i conseller de Cultura visita el Museu Escolar de Pusol i presidix el Patronat del Palmerar, catalogats com a béns patrimoni de la humanitat

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha mostrat el “compromís especial” de la Generalitat amb “la rehabilitació i la conservació” dels béns patrimonials de la Comunitat Valenciana reconeguts per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco).

Barrera ha fet estes declaracions durant un viatge institucional a Elx, on ha visitat el Museu Escolar de Pusol i ha presidit la reunió constitutiva del nou Patronat del Palmerar, acompanyat per la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar.

El vicepresident ha recordat que el museu i l’hort de palmeres il·licitans estan catalogats per la Unesco com a béns patrimoni de la humanitat igual que el famós drama litúrgic El Misteri, per la qual cosa Elx reunix tres dels dotze béns patrimonials mundials de la Comunitat Valenciana.

El viatge institucional de Barrera a la tercera ciutat de la Comunitat quant a nombre d’habitants coincidix amb la celebració del Dia Internacional del Patrimoni Mundial este dijous que ve, 16 de novembre.

En eixe sentit, el responsable de Cultura ha insistit que preservar els béns patrimonials forma part de les línies bàsiques d’actuació del seu departament, “tal com vaig exposar en la meua primera compareixença” en les Corts.

Museu Escolar de Pusol

Durant la seua visita al Museu Escolar de Pusol, Vicente Barrera ha traslladat el suport de la Conselleria de Cultura a la nova Fundació Projecte Puçol, constituïda en 2022 per a impulsar la labor desenvolupada per esta entitat cultural “no només com a museu, sinó com a projecte didàctic i de sensibilització de la societat sobre el patrimoni etnogràfic, especialment entre els més jóvens”.

El museu va ser creat en 1969, lligat originalment al projecte pedagògic ‘L’Escola i el seu medi’, i actualment compta amb més de 1.750 donants que han permés que reunisca més de 100.000 peces etnològiques i ambientals úniques i inèdites, que representen tots els aspectes etnològics del camp d’Elx, des de l’agricultura, el comerç o la indústria fins al folklore o les tradicions.

El Museu Escolar de Pusol va ser inscrit en 2009 per la Unesco en el Registre de pràctiques exemplars del Comité per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, després de la qual cosa es va convertir en el tercer patrimoni de la humanitat il·licità.

A més del reconeixement de la Unesco, este centre ha rebut la Menció Especial d’Educació, Formació i Sensibilització del Patrimoni Cultural en els Premis Europa Nostra i la Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat, tots dos en 2009; la Medalla del Bimil·lenari de l’Ajuntament d’Elx en 2011, o el I Premi Iberoamericà d’Educació i Museus 2014 que atorga Ibermuseos.

Patronat del Palmerar

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport ha conclòs la seua visita a Elx després de presidir la sessió constitutiva del nou Patronat del Palmerar al saló de Plens de l’Ajuntament.

Barrera ha subratllat “l’efectiva capacitat” del Patronat per a “involucrar” totes les administracions i entitats socioculturals en la conservació del palmerar com a “part del patrimoni cultural comú, que és font d’orgull per a tots nosaltres i d’admiració per als qui ens visiten”.

Amb el responsable de Cultura com a president nat, el Patronat compta amb representants del Consell, l’Ajuntament d’Elx i associacions de l’àmbit d’este paisatge proclamat patrimoni mundial per la Unesco en el 2000, amb la finalitat de preservar l’escenari natural format pels horts de palmeres d’Elx i els seus complexos i singulars sistemes de reg, que tenen l’origen en el segle VIII dC.

Pujar