elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia sol·licita a Costes la paralització dels expedients de delimitació del domini públic en la costa nord del municipi

Dénia sol·licita a Costes la paralització dels expedients de delimitació del domini públic en la costa nord del municipi
  • La moció demana també una reformulació de la Llei de Costes i l’acceleració màxima dels dos projectes de regeneració de platges del municipi pendents d’execució

L’Ajuntament de Dénia aprovarà en ple la setmana pròxima una moció sobre la delimitació del domini públic marítimo-terrestre (DPMT) de la costa nord de Dénia en què es sol·licita que es paralitzen els tres expedients de delimitació de les platges de les Deveses i de les Marines “fins que finalitze la modificació de la Llei de Costes i del seu Reglament, iniciada per les associacions veïnals de Dénia; o bé fins que es realitzen els treballs de regeneració de les platges regressives de Dénia”.

La moció va ser presentada ahir d’urgència pels grups de l’equip de govern (PSPV i Compromís) a la comissió informativa de Territori i contempla també reiterar al Ministeri de Transició Ecològica “la urgència de reformular la Llei de Costes i el seu nou Reglament amb les aportacions de veïns afectats i de les administracions implicades”. En este sentit, l’Ajuntament de Dénia s’alinea amb els veïns afectats per quant demanen un canvi en la llei amb l’objectiu que “els drets de compensació dels propietaris dels habitatges afectats, tant pel domini públic com per les zones de servitud, siguen atesos de forma econòmica i segons el preu just de mercat, eliminant així la concessió com a forma de compensació. O bé, que aquesta decisió quede a elecció del propietari”.
Així mateix, s’exigeix al ministeri la màxima acceleració i execució dels altres dos projectes de recuperació de les platges de Dénia que queden per executar: la recuperació del tram de costa entre el port de Dénia i el riu Girona i la recuperació de la platja de la Marineta Cassiana.

La regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, ha recordat que l’ajuntament ja va aprovar per unanimitat, a febrer de 2022 i febrer de 2023, dues mocions en suport a una sèrie de reivindicacions veïnals promogudes pels propietaris i veïns de les platges del litoral nord de Dénia.

La primera de les citades mocions es centrava en l’estat de regressió de les platges i la urgència de la seua regeneració, a més d'incidir en la necessitat de modificar la Llei de Costes i el seu Reglament amb la finalitat d'incloure els drets dels propietaris de la zona de costa.

La segona, aprovada enguany, exigia la paralització de delimitació de la línia de domini públic maritimoterrestre de la platja de les Deveses fins a la finalització de les obres de regeneració de la platja.

“I el 2 d’octubre passat ens trobem que Costes va incoar dos expedients de delimitació nous en la zona de les Marines, que afecten 10 kilòmetres de platja: des del riu Girona (Deveses) fins al Palmar i des del Palmar fins al primer regatxo”, explica Ripoll.

L’Ajuntament de Dénia, com Administració afectada, disposa d’un mes de termini per a pronunciar-se sobre les delimitacions. I ho farà per mitjà de la moció que s’aprovarà en el ple; un text, segons ha afirmat la regidora, “que recull les necessitats i aspiracions dels veïns afectats i s’ha elaborat en consens amb ells”, i amb els informes tècnics desfavorables que ha elaborat i que remetrà al ministeri. Els informes s’oposen a les actuacions de delimitació proposades “per l’afecció directa que té esta nova delimitació del domini públic maritimoterrestre cap a 12 habitatges, que quedarien dins del DPMT, i un total de 182 parcel·les privades”, assenyala Ripoll. Qui afegeix que “amb la línia totalment consolidada d’edificació que ja tenim a esta zona de Dénia, és innecessari este moviment del domini públic”.

La regidora també ha mostrat la seua perplexitat per la manera “ràpida i fulminant” en què s’ha menejat Costes al convocar per al dia 7 de novembre l’acta de delimitacions de les platges del litoral nord denier. Ripoll explica que, en el cas de la delimitació de Deveses, exposada el mes de febrer passat, Costes sí que ha tingut temps de mirar els informes i al·legacions presentats per a fer l’acta de delimitació. Però en els expedientes incoats el 2 d’octubre, “si el termini per a al·legar finalitza el 3 de novembre, dubte que disposen de temps per a estudiar-les”.

Registre d’aprofitaments urbanístics

En el ple d’octubre també es farà efectiva l’aprovació inicial de l’ordenança reguladora del Registre de transferències i aprofitaments urbanístics de l’Ajuntament de Dénia. Maria Josep Ripoll explica que es tracta d’una eina molt important en l'àmbit de la gestió urbanística, que inclourà en un registre “públic i transparent” les reserves d’aprofitament del municipi, que es calculen en uns 60.000 metres quadrats, servint de publicitat sobre els aprofitaments i el tràfic jurídic d'aquests.

Pujar