elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes

Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes
  MÉS FOTOS
  Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes - (foto 2)
  Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes - (foto 3)
  Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes - (foto 4)
  Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes - (foto 5)
  Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes - (foto 6)
  Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes - (foto 7)
  Dénia reivindica la tradició valenciana en la Nit de les Ànimes - (foto 8)

  L’Ajuntament de Dénia fa una nova aposta per recuperar i difondre les tradicions i cultura valencianes i presenta una programació en torn a la vespra de Tots Sants centrada en l’imaginari valencià, “que és molt potent i tenim l’oportunitat de posar-lo en valor”, en paraules del regidor de Joventut, Valen Alcalà. “Enguany hem volgut tirar dels nostres arrels i per açò celebrem la Nit de les Ànimes”, que és com es coneix a la nostra terra la nit del 31 d’octubre, vespra de Tots Sants.

  L’home del sac, el moro Mussa, els gambosins, l’home dels nassos o Butoni són alguns dels espantacriatures de la mitologia valenciana que poblaran les activitats organitzades per a festejar la Nit de les Ànimes. Una programació “molt completa i dirigida a diversos públics”, ha destacat Alcalà, fruit d’un treball transversal entre diferents regidories de l’ajuntament: Joventut, Cultura, Normalització Lingüística i Mercat.

  Escape room i espantacriatures

  Pel que fa a la Regidoria de Joventut, s’ha preparat un escape room de temàtica relacionada amb la saga de terror Saw que se celebrarà en la planta baixa de l’edifici de Joventut (ronda Muralles, 42), els dies 27, 28 i 29 d’octubre. L’activitat va dirigida a participants majors de 12 anys i cal fer una inscripció prèvia en el departament de Joventut (acudint a oficines o per telèfon al 96 642 37 00). Cada dia es faran diverses sessions de 30 minuts cadascuna per a grups de 8 persones. El divendres 27, l’horari de l’escape és de 18 a 23 hores; el dissabte 28 és de 10 a 14 hores i de 18 a 23 hores, i el diumenge 29, l’activitat es farà de 10 a 14 hores.

  A més, el grup de joves que col·labora amb la Regidoria de Joventut i són coorganitzadors del Joafest ha dissenyat un altre escape room per al dia 30, de 18 hores fins a la mitjanit, en l’edifici de Joventut.

  La vesprada nit del 31 d’octubre, cobrarà vida el Túnel de les Ànimes: un recorregut terrorífic pel túnel del castell i les instal·lacions de Joventut que transportarà els participants a mons imaginaris poblats pels monstres valencians que, de segur, els donaran algun que altre sobresalt.

  S’han establert dos horaris per a l’activitat. De 17 a 19 hores, el Túnel de les Ànimes es dedica als més menuts i les famílies. Com que esta cita congrega un bon nombre de participants i llargues cues a l’entrada, enguany es repartiran entre els integrants de la cua, per orde d’arribada, 1.800 polseres, quantitat que cobreix l’aforament de l’activitat. Una vegada esgotades les polseres, no es donarà accés a ningú més.

  Per als més menuts que no facen l’activitat del túnel s’han programat actuacions musicals en la plaça del Consell de 19 a 20 hores.

  I ja entrada la nit, de 22 a 00.30 hores, el Túnel de les Ànimes es prepara per a rebre al públic adolescent, jove i adult amb sorpreses esgarrifants.

  Cal recordar que per a fer el muntatge d’esta activitat, el túnel de castell es tancarà al pas el dia 30, a partir de les 16 hores, i el dia 31 d’octubre, des de les 7 del matí fins que finalitze el Túnel de les Ànimes.

  Contacontes per a grans i menuts

  El regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, ha desgranat les activitats organitzades des de l’àrea de Biblioteques. D’una banda s’ha programat el contacontes per a públic familiar “Contes sense por”, amb el Senyor Tomaca, a l’Agència de lectura de Jesús Pobre (dia 25 d’octubre, 17.30 hores), l’Agència de lectura de la Xara (27 d’octubre, 18 hores) i la Biblioteca de Dénia (28 d’octubre, 12 hores).

  I el dissabte 4 de novembre, a les 12 hores, en la Biblioteca de Dénia, es representarà l’espectacle de titelles La Maria no té por, per la companyia Disparatario, basat en el llibre homònim de Francesc Gisbert i Dani Miquel.

  El públic adult també hi trobarà diversió a la Biblio amb el contacontes Històries de por, a càrrec d’Eva Andújar i Almudena Francés. Serà el divendres 3 de novembre, a les 19.30 hores.

  I per a arrodonir este ambient ‘terrorífic’, les biblioteques i agències de lectura es decoraran estos dies amb les figures dels espantacriatures valencians i la Biblioteca elaborarà una bibliografia específica amb tot el material sobre la por i l’imaginari valencià que hi ha als seus fons que exposarà a la seua seu de Sant Josep, 6.

  Històries de por al castell

  La Regidoria de Normalització Lingüística participa en esta oferta d’activitats amb l’organització del contacontes teatralitzat “Per Tots Sants, monstres valencians” que tindrà com a escenari el castell de Dénia, segons ha explicat el regidor de l’àrea, Rafa Carrió. Serà el dissabte 28 d’octubre, de 17.30 fins a les 19 hores, aproximadament, abans que caiga el sol. Moni Poppins & Cia serà l’encarregada de conduir el contacontes. El regidor ha afirmat que es tracta de “gaudir en família d’una vesprada terrorífica, però sense por”.

  A més, els assistents rebran com a obsequi el joc de cartes “La caixa de la por”: una baralla amb els espantacriatures amb la qual es pot jugar, construir històries i aprendre la llengua i les tradicions valencianes.

  Ambientació i sorteig al Mercat

  Finalment, la Regidoria del Mercat, en col·laboració amb l’Associació de venedors del Mercat, impulsa dues accions per a la Nit de les Ànimes, “que donaran vida i alegria al recinte alhora que busquen incentivar-hi les compres”, ha assenyalat la regidora Maria José Garcia Roselló
  D’una banda, el Mercat s’ha decorat mb globus i altres elements temàtics que li donen ambient.

  A més, s’ha organitzat el sorteig d’un carro amb productes de qualitat donats per diferents parades del Mercat Municipal i valorat en més de 200 euros. El carro se sortejarà entre la clientela que realitze les seues compres al Mercat entre el 18 d’octubre i el 4 de novembre i diposite els seus tiquets de compra superiors als 10 euros en la urna ubicada en la part central, indicat el seu nom, cognoms i telèfon de contacte.

  Pujar