elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història

Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història
    MÉS FOTOS
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 2)
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 3)
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 4)
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 5)
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 6)
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 7)
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 8)
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 9)
    Dénia realitza la museïtzació del túnel del castell per contar la seua història - (foto 10)

    L’Arxiu municipal de Dénia ha inaugurat hui, 14 de desembre, la nova senyalística al túnel del castell per difondre la història del refugi des de la seua construcció durant la guerra civil espanyola. A l’acte han acudit l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, el regidor de Cultura, Raül García de la Reina, i la secretaria autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna Serrano.

    El fi buscat amb la museïtzació del túnel és donar a conéixer l’origen de la construcció entre el 1937 i el 1938 per refugiar a la població dels bombardejos. Es pretén difondre entre la població i els visitants, fent especial recalcament en els joves, el simbolisme d’aquest indret denier.

    La instal·lació consisteix en sis panels informatius redactats en valencià, castellà i anglès documentats i il·lustrats amb fotografies i documents de l’Arxiu. A l’entrada es podrà llegir sobre els 37 bombardejos aeris i marítims, els quals van deixar 32 víctimes i centenars de ferits. A més, s’han dissenyat uns QRs per poder escoltar l’explicació en les tres llengües mentre es visita el refugi. Aquests codis donen la possibilitat d’actualitzar les dades i són més accessibles per al públic; raons que van conduir a la seua implantació, segons es comenta des de l’Arxiu.

    La resta de cartells, ubicats a l’interior del túnel, parlen de la promoció per a la construcció del túnel, la metodologia emprada i la resta de refugis que existien a la ciutat i a les àrees rurals.

    Paral·lelament, l’Arxiu distribuirà fulletons informatius a les escoles, el centre social, l’oficina de Turisme i altres institucions municipals per al públic general.

    El cost del projecte ha sigut de 7.393 euros, els quals ha finançat parcialment la Conselleria de Participació, Transparència i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana amb 6.197 euros.

    L’alcalde ha destacat en la seua intervenció el compromís “ferm” del govern municipal amb memòria històrica i democràtica. Sobre la memòria històrica, ha defensat que “tota societat que s’autodenomine democràtica no pot permetre’s no reparar la injustícia, ni deixar de consolar les famílies, ni negar a les víctimes la reparació que mereixen”.

    Per la seua part, la secretaria autonòmica ha felicitat la iniciativa dins d’un procés per “reconéixer la seua pròpia història” que, diu, estan escometent tota una xarxa de municipis valencians. Serna ha destacat la “posada en valor de la memòria”, un acte que ha titllat de valent i que troba lluny d’intentar “obrir ferides”. Tant la secretaria com l’alcalde han celebrat l’aprovació de la Llei de Memòria Democràtica a escala nacional, escomesa enguany.

    L’arxivera municipal, Rosa Seser, ha donat context sobre la construcció mitjançant testimonis en primera persona de ciutadans de Dénia. També ha parlat dels usos posteriors que es va donar al túnel, com magatzem de plàtans, per exemple. Per a Seser, és essencial senyalitzar i difondre els orígens i la història del refugi a la ciutadania.

    Pujar