elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia presenta el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) 2022 amb un pressupost de 3’2 milions d’euros dels fons europeus

Dénia presenta el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) 2022 amb un pressupost de 3’2 milions d’euros dels fons europeus
  • El pla contempla la creació del Centre de la Gastronomia del Mediterrani i l’inici de projectes com ‘Bancalet’ o la ‘Xarxa-local Food Ecosystem’

L’alcalde de Dénia i regidor de Turisme, Vicent Grimalt, ha presentat hui, 27 de desembre, el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) 2022, el qual es finançarà amb una subvenció de 3.246.418 d’euros dels fons europeus Next Generation dins del Pla Nacional d’Enogastronomia. Grimalt ha presentat un full de ruta turístic a desenvolupar entre el 2023 i el 2026 amb el nom “Dénia. La Gastronomia: Recepta per un Futur Sostenible” que pretén enaltint la dieta mediterrània, la xarxa gastronòmica comarcal i el desenvolupament sostenible.

L’edil de Turisme ha comentat que la intenció del pla és “recuperar i activar el patrimoni cultural i natural de la ciutat i de la comarca vinculat a la gastronomia sostenible”. A més es pretén “donar profunditat i varietat a l'oferta turística, millorar la qualitat de l'experiència i augmentar l'estada mitjana”. Segons l’alcalde, amb aquest pla “s’impulsa la renovació del model turístic, basat en el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el projecte de Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO”. L’alcalde ha destacat que aquest és un pla que servirà d’impuls a tota la comarca, i no només a Dénia.

Contingut del pla

Aquest es centra en quatre punts fonamentals. El primer punt, el de transició verda i sostenible, pretén “la recuperació de l’entorn natural, el metabolisme urbà i la connexió de la ciutat amb el sistema alimentari de la Marina Alta”, destinant-se 125.000 euros. Les iniciatives en aquest àmbit aspiren a millorar el capital humà i donar impuls a l’economia circular, és a dir, a un comerç de proximitat. Un dels punts més importants serà el foment de la integració de punts fora de la trama urbana com el Bosc de Diana, amb un projecte d’ampliació de les zones verdes amb un pressupost de 576.418 euros. A més, es destinarà una quantia de 125.000 euros al projecte ‘Bancalet’ per posar en valor el contacte amb els espais rurals on es produeixen les matèries primeres gastronòmiques com marca de qualitat gastronòmica.

El segon punt es centra en la millora de l’eficiència energètica amb mesures com la garantia d’una mobilitat turística sostenible i la humanització del metabolisme urbà mitjançant els senders eco-gastronòmics descarbonitzats, els quals connectaran els recursos gastronòmics de la Marina Alta, creant rutes segures intermunicipals i urbanes amb emissions de CO₂ reduïdes; aquesta iniciativa compta amb un pressupost total de 550.000 d’euros. Altres 100.000 euros de la partida pressupostària europea aniran destinats a promoure l’eficàcia energètica dels serveis turístics.

De la mateixa forma, s’ha pensat com tercer punt en la transició digital amb la creació de la plataforma en línia ‘Xarxa-Local Food Ecosystem’, per tal de digitalitzar els serveis, la gestió i els recursos dels serveis comarcals. Aquesta eina digital servirà per a impulsar les polítiques de Destinació Turística Intel·ligent, compartint recursos per aprendre sobre gestió i màrqueting digital, a més d’interconnectar la comunitat gastronòmica comarcal. Aquesta part del pla emprarà 350.000 euros de la subvenció.

Per últim, el quart punt es focalitza en la maximització de la competitivitat del sector. Aquesta part es desenvoluparà gràcies a la creació del Centre de la Gastronomia del Mediterrani a la finca de Torrecremada. Es planteja que aquest siga un indret de connexió entre Dénia i els paisatges rurals tradicionals (bancals, espais agrícoles, boscos i vinyes). L’objectiu és crear un aulari on s’ubiquen els estudis culinaris (el grau en Gastronomia de La Universitat d’Alacant, el qual s’imparteix ja parcialment a Dénia, per exemple), però també amb vista a incorporar altres estudis. Per a la conversió de l’espai en un campus universitari s’hauran d’incorporar laboratoris, aules i cuines, entre altres. S’estima que la quantia per a la redacció del projecte de l’aulari de la finca de Torrecremada serà d’1,3 milions.

Pujar