elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dénia presenta Bancalet, un projecte que identifica els productes agroalimentaris de la Marina Alta

Dénia presenta Bancalet, un projecte que identifica els productes agroalimentaris de la Marina Alta

    L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, la regidora de Comerç, María José García Roselló, el director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat de Dénia, Floren Terrades i el director de Sapristi-Decom, Alfred Pavía, han presentat este matí, en el Mercat Municipal, la campanya perquè les empreses de la comarca s'adherisquen al projecte “Bancalet: Biodiversitat, Territori i Cuina”. Es tracta d'un segell d'identificació dels productes agroalimentaris de la Marina Alta, que té com a objectiu ajudar a promocionar-los i a protegir-los. Bancalet és un projecte finançat per Fons europeus Next Generation.

    El projecte Bancalet va nàixer en 2019 com un projecte pilot en el qual van participar quinze empreses de la Marina Alta, segons paraules de Floren Terrades. “Bancalet va nàixer amb el propòsit de visibilitzar els productes de la Marina Alta, i es va registrar en l'oficina espanyola de patents i marques com a marca col·lectiva de productes de la Marina Alta. L'Ajuntament de Dénia va aprovar per unanimitat en el ple d'abril de 2023 l'ordenança de l'ús de la marca Bancalet”, ha manifestat Terrades. Ara, l'objectiu és captar el màxim nombre d'empreses de la comarca perquè se sumen al projecte Bancalet per a com ha manifestat Floren Terrades “en un futur poder crear un “clúster” d'empreses del sector agroalimentari -lligat estretament a la creació d'un campus universitari- que tinga un pes real en l'economia local i que siga font de consolidació i riquesa per al sector hostaler i turístic, i particularment que enfortisca la seua oferta gastronòmica. Durant els pròxims mesos es desplegarà una campanya de comunicació dirigida als productors agroalimentaris, comerciants, elaboradors i restauradors de la comarca perquè s´inscriguen en Bancalet”, ha finalitzat Floren Terrades.

    “Bancalet és una marca exclusivament comarcal que només pretén identificar i fer visible per al consumidor final l'origen dels productes de la nostra terra, els productes de la nostra comarca, la qual cosa es coneix com a productes de km 0”, ha destacat Vicent Grimalt. “El concepte Bancalet ja figurava com a element diferenciador en el projecte que la UNESCO va valorar en 2015 per a reconéixer a Dénia com Ciudad Creativa de la Gastronomia, és a dir, que com més productes de km 0 hi haguera tant en les llars com en l'hostaleria, millor”, ha declarat l'alcalde.

    “En este projecte hi ha molts actors implicats, des dels productors fins al consumidor final, i el que es pretén és que s'identifiquen aquells productes que cultivats i/o elaborats a la Marina Alta, i que es diferencien de la resta, i fomentar el producte del km 0”, ha continuat Grimalt, que a més, ha manifestat “la marca Bancalet és la peça que fa encaixar tot el projecte, que es basa en la revitalització del sistema agroalimentari local a partir de la connexió entre el sector primari i el sector hoteler i turístic”. L'alcalde ha finalitzat animant a totes les empreses del sector agroalimentari al fet que se sumen al projecte Bancalet.

    Per a la regidora de Comerç, “no hi ha cap lloc millor que el Mercat Municipal per a realitzar la presentació de la marca Bancalet, un punt de compra de productes locals per excel·lència, que oferix productes frescos i de qualitat, un comerç de proximitat”. “És un plaer que el Mercat Municipal s'haja convertit en un punt de compra de productes amb el segell Bancalet, un projecte que des de la regidoria de Comerç fem valdre com la identitat cultural, la sostenibilitat i la promoció econòmica”, ha declarat García Roselló.

    La marca Bancalet es gestionarà des de l'Ajuntament de Dénia com a propietari de la marca i les empreses podran optar l'ús mitjançant procediment d'adhesió. L'Ajuntament pot supervisar i sol·licitar informació en qualsevol moment per a garantir un ús correcte de la marca. Per a la redacció del Reglament i de les ordenances s'han estudiat pràctiques d'èxit en projectes semblants d'altres Ciutats Creatives de la UNESCO i de territoris d'àmbit nacional que han realitzat activitats reconegudes de marques de producte o de promoció gastronòmica.

    Qui pot disposar de la marca Bancalet?

    Les empreses que poden disposar i demanar el segell Bancalet han de tindre la producció i la seu social a la comarca de la Marina Alta, i són les següents:

    • Empreses de productes de cultiu, cria, pesca, elaboració o producció.
    • Comerços d'hostaleria, gastronomia i venda de productes d'alimentació.
    • Artesans d'estris i/o ferramentes relacionades amb el sector agroalimentari.
    • Empreses que oferixen servicis turístics relacionats amb la producció, comercialització, degustació o difusió del patrimoni agroalimentari de la comarca.
    • Entitats sense ànim de lucre relacionades amb les activitats i principis propis de Bancalet.

    La marca Bancalet s'atorgarà a cada empresa per un període de tres anys.

    Com a conclusió ha manifestat Floren Terrades, “amb la marca Bancalet el que volíem fer era contribuir a desglobalitzar el nostre sistema alimentari, fer-lo més local, més accessible, més saludable i que contribuïsca també a la lluita contra el canvi climàtic i sobretot a protegir la nostra identitat i la nostra biodiversitat”.

    A l'acte de presentació de la campanya de captació d'empreses per a la marca Bancalet han acudit representants d'Aehtma, Cedma, CDT, diversos productors que han participat en l'experiència pilot i alguns cuiners que han col·laborat en accions de la xarxa UNESCO.

    Pujar