elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cullera ix del Pla d´Ajust 11 anys abans del que es preveu

Cullera ix del Pla d´Ajust 11 anys abans del que es preveu
  • El municipi passa de ser un dels més endeutats a convertir-se en un referent de gestió de les arques públiques

L'equip de govern de Cullera ha aconseguit el seu major èxit de gestió des que Jordi Mayor accedira a l'alcaldia en 2015, i al mateix temps, una fita en la història de les arques municipals: eixir del duríssim pla d'ajust econòmic al qual estava sotmés l'ajuntament, i que el va portar a la vora de la fallida.

L'assoliment té encara major transcendència si es té en compte que s'aconsegueix ni més ni menys que 11 anys abans del que es preveu. I és que no era fins a 2032 quan el Ministeri d'Hisenda, que va intervindre les arques municipals durant l'últim govern de la dreta, preveia el sanejament dels comptes.

La notícia l'ha donada a conéixer hui l'alcalde, Jordi Mayor, durant les comissions informatives del govern. Major ha assenyalat que es tracta de “un fet històric el mèrit del qual recau en la ciutadania de Cullera, que durant anys ha patit les conseqüències de la nefasta gestió del Partit Popular”. “És una victòria de tots que ens rescabala dels anys negres per a la ciutat de governs del PP”, ha posat en relleu.

Segons el parer del primer edil, aquest èxit col·lectiu 'és sens dubte el major assoliment des del canvi de govern, perquè a partir d'ara permetrà a Cullera tindre major marge de maniobra per al desenvolupament de polítiques municipals orientades a potenciar l'escut social i el creixement econòmic de la ciutat.

“Hem aconseguit acabar amb la fallida municipal i al mateix temps convertir-nos en una ciutat referent en inversió social per habitant sense aplicar retallades, sense pujar impostos i millorant els serveis públics”, ha subratllat Major.

Precisament l'Ajuntament ha destinat aquest any més de 700.000 euros (el 26% del superàvit de 2020) al reforç del Pla d'Emergència Social, convertint-se així en el municipi que més ha invertit en serveis socials en plena pandèmia.

Estalvi anual

L'eixida del pla d'ajust també redundarà en un major estalvi municipal. A partir d'ara es refinançarà el deute pendent amb unes condicions molt més favorables i a través d'una sola entitat bancària el que li permetran estalviar prop de 600.000 euros en interessos.

El primer edil ha reivindicat a més que "en els últims anys hem reduït l'endeutament per davall del 50%, quan en 2012 arribem a màxims històrics al 180%. "L'esforç en matèria de política econòmica de l'Ajuntament de Cullera continua donant resultats positius", ha assenyalat també Jordi Mayor.

L'estabilitat econòmica, el compliment de la regla de despesa imposada pel Ministeri d'Hisenda i dels límits de deute, o la dràstica reducció en el període de pagament mitjà a proveïdors, han sigut necessaris per a complir amb els paràmetres que han permés eixir del pla d'ajust. De fet, el govern encapçalat per Jordi Mayor va acabar 2020 deixant l'endeutament heretat en un 44%, quan en 2015 el consistori havia de fer front a un endeutament de 32 milions d'euros.

Pujar