elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alice Lee triomfa en el V Concurs Internacional de Violí CullerArts

Alice Lee triomfa en el V Concurs Internacional de Violí CullerArts
  • La jove canadenca també s'alça amb el Premi Especial del Públic, mentre que la violinista sud-coreana, Jelin Lee, gana el segon premi i el jove xinés, Jie Wan, aconsegueix el tercer lloc

MÉS FOTOS
Alice Lee triomfa en el V Concurs Internacional de Violí CullerArts - (foto 2)
Alice Lee triomfa en el V Concurs Internacional de Violí CullerArts - (foto 3)
Alice Lee triomfa en el V Concurs Internacional de Violí CullerArts - (foto 4)
Alice Lee triomfa en el V Concurs Internacional de Violí CullerArts - (foto 5)

La V edició del Concurs Internacional de Violí ‘CullerArts’ ja té guanyadora. Es tracta de la jove canadenca, Alice Lee, qui va interpretar durant la final, celebrada aquest dissabte a la nit a l'Auditori Municipal de Cullera, el Concert per a violí en Re major, Op.77 de J. Brahms. Alice també es va alçar amb el Premi Especial del Públic.

La segona plaça va ser per a la jove de Corea del Sud, Jelin Lee, qui va triar el Concert per a violí en Re major, Op.35 de Tchaikovsky per a la seua actuació.

Per part seua, el jove xinés, Jie Wan, va guanyar el tercer premi. Wan va interpretar el Concert per a violí La menor, Op. 53 de A. Dvorák.

Va ser una final espectacular on els violinistes, acompanyats per l'Orquestra Simfònica CullerArts durant les seues respectives actuacions, van demostrar un grandíssim nivell.

Més de 13.000 euros en premis

Els premis d'aquesta V edició del Concurs Internacional de Violí “CullerArts” han sigut els següents: un primer premi de 4.000 euros, un segon premi de 3.000 euros i un tercer premi de 2.000 euros. A més del Premi Especial concedit pel públic amb una dotació econòmica de 1.500 euros.

També enguany es van entregar cinc bosses d'estudi, amb una dotació econòmica de 600 euros per a cadascun dels cinc semifinalistes que no van accedir a la final: Ignacio Navarro, Emma Ortega, Pablo Turlo, José L. Forges i Gustavo Adolfo Gil.

Cal destacar que Alice Lee, com ha succeït en anteriors edicions amb els i les guanyadores del primer premi del concurs, ha sigut guardonada a més amb un Premi Extraordinari que consisteix en la possible contractació per part de l'Orquestra de la RTVE, l'Orquestra d'Extremadura, l'Orquestra de València, l'Orquestra Filharmònica de Màlaga i l’Orquestra Simfònica Illes Balears per a actuar en les seues respectives temporades 2024/25.

Així mateix, podrà ser contractada per a oferir un recital de violí i piano en la temporada 2024/2025 organitzat per l'Ajuntament de Cullera.

Biografia d'Alice Lee

Alice Lee, nascuda a Corea del Sud però de nacionalitat canadenca, comença a tocar el violí als 5 anys en Victoria (el Canadà) amb Kathryn Ranger i debuta com a solista als 11 anys amb l'Orquestra Simfònica de Victoria. En 2016 gana el concurs OSM Manulife, en 2017 el concurs Shean Strings 2017 i en 2018 el segon premi del Concurs Internacional Fritz Kreisler a Viena.

Com a solista ha actuat amb orquestres de tot el món com la ORF Radi-Symphonieorchester sota la direcció de Johannes Wildner en el Saló Daurat de la Wiener Musikverein, l'Orquestra Simfònica de Edmonton, l'Orquestra de la Ràdio Eslovaca, la Buffalo Orquestra Filharmònica, l'Orquestra Filharmònica de Sooke, l'Orquestra Simfònica de Niàgara i la Academy Chamber Orchestra a Toronto. Així mateix ha realitzat diversos enregistraments de radi i actuacions en directe retransmeses per la Canada CBC 2 In Concert.

Alice ha assistit en els últims anys al Schleswig-Holstein Musik Festival, al Internationale Musikakademie a Liechtenstein, al Mozarteum Sommerakademie, al Festival Gstaad Menuhin, al Rencontres Musicals Internationales a Suïssa, al Festival de Quartets de corda de Banff, i ha tocat amb artistes com James Ehnes, Ana Chumachenco, Donald Weilerstein, Jonathan Crow, Joel Smirnoff, Cho Liang Lin, Mihaela Martín, Midori i Paul Kantor.

Actualment als seus 25 anys, estudia amb Maxim Vengerov en la Universitat Mozarteum de Salzburg i actua amb un violí Baumgartner Stradivarius de 1689 que li ha cedit el Consell Canadenc del Banc d'Instruments Musicals de les Arts.

Biografia de Jelin Lee

Nascuda en 1998 a Corea del Sud, Jelin Lee participa com la violinista més jove en el Concurs de Beques Vadim Repin i rep el Gran Premi. Ha sigut també guardonada en nombrosos concursos internacionals com el Concurs Internacional de Música d'Osaka, el Concurs Internacional de Música Infantil de Rotary de Rússia, el Concurs Internacional de Violí Andrea Postacchini i el Concurs Internacional de Violí Kloster Schöntal, a més de guanyar el Gran Premi entre totes les categories en el 27é Concurs Internacional Gianluca Campochiaro i el 17é Concurs Remember Enescu.

Violinista d'espectacular esperit i sensibilitat musical, Jelin Lee ha actuat en recitals com la sèrie Keumho Prodigy a Corea i la sèrie Youngsan Prodigy. Ha sigut convidada com a solista en festivals internacionals com el concert final del Festival Spivakov a Moscou i en el Concert del desé aniversari de la AFAF (Carnegie Weill Recital Hall als Estats Units.

Després d'haver debutat com a concertista a l'edat de set anys amb l'Orquestra Simfònica de Seül ha actuat des de llavors amb importants orquestres coreanes com l'Orquestra Simfònica de KBS, l'Orquestra Filharmònica de Bucheon, l'Orquestra de la Policia Nacional i l'Orquestra Simfònica de Busan, i com a solista amb diferents orquestres internacionals com l'Orquestra Simfònica de Rússia, la Simfònica de Berlín, l'Orquestra de l'Acadèmia Estatal de Sant Petersburg i l'Orquestra Simfònica Prokófiev.

Jelin Lee estudia actualment amb Boris Kuschnir en la Universitat de Música i Arts Escèniques de Graz (Àustria).

Biografia de Jie Wan

Jie Wan, de nacionalitat xinesa, comença els seus estudis de violí als nou anys, que contínua en el Conservatori de Música de Wuhan on obté les més altes qualificacions.

Ha participat en nombrosos concursos obtenint el Primer Premi en el Concurs Golden Bells en 2015, en el Violí Internacional Lü Siqing 2016 i en el Concurs de Concerts per a Violí de Wuhan en 2019, a més d'obtindre el Tercer Premi en el Concurs Internacional de Cordes Mozart 2017 i quedar semifinalista en Violí CCTV Competició de Pequín. A l'abril d'enguany ha obtingut un premi especial en el concurs “Henri Marteau” amb una beca d'estudis de 1.000 euros.

Jie Wan ha rebut també classes magistrals i ha actuat amb la violinista alemanya Tabea Zimmermann.En l'actualitat estudia amb el professor Nachum Erlich en la Hochschule für Musik Karlsruhe d'Alemanya i toca amb un violí Ferdinand Gagliano que li ha cedit la Stiftung Landessammlung Streichinstrumente Baden-Württemberg.

Tribunal Qualificador

El Tribunal qualificador del V Concurs Internacional de Violí "CullerArts", presidit per Cristóbal Soler Almudéver, director de l'Orquestra i del Festival de Música Internacional CullerArts, ha estat format per: Miguel Borrego Martín, concertino de la ORTVE; Enrique Palomares Chofre, concertino de l'Orquestra de València; Leticia Muñoz Moreno, solista internacional de violí; i Justo Romero López, crític musical.

Concurs Internacional de Violí ‘CullerArts’

El Concurs Internacional de Violí ‘CullerArts’ va ser ideat i creat per l'Ajuntament de Cullera amb l'objectiu de promocionar a joves talents d'aquest instrument de corda.

El concurs ha celebrat enguany el seu primer lustre consolidant-se com un referent a nivell nacional que atrau cada edició a concursants de gran nivell de tot arreu del món. Per a aquesta edició es van inscriure més de 20 joves violinistes.

Una bona prova de l'excel·lent nivell dels participants és que la guanyadora de l'any passat, la jove alemanya, Valerie Stencken s'ha convertit en la concertino de l'Orquestra Nacional d'Espanya.

 

Pujar