elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Regidoria de Drets Socials presenta l'Observatori Municipal d'Addiccions per a frenar les conductes addictives

La Regidoria de Drets Socials presenta l'Observatori Municipal d'Addiccions per a frenar les conductes addictives
  • Durant l'acte, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) ha explicat les seues funcions, els diferents membres que la componen i la seua forma de funcionament

MÉS FOTOS
La Regidoria de Drets Socials presenta l'Observatori Municipal d'Addiccions per a frenar les conductes addictives - (foto 2)

El 23 de març va quedar oficialment constituït el OMA per a poder funcionar d'acord amb el reglament aprovat pel Ple Municipal en la sessió celebrada el 26 d'abril de 2022, així com en el reglament provisional publicat en el BOPA núm. 108 de 8 de juny de 2022 i en el BOPA núm. 205 de 27 d'octubre de 2022. No havent-se rebut al·legacions dins del termini establit, es va procedir a enviar Edicte d'Alcaldia per a l'aprovació definitiva de la creació del OMA i el seu reglament gestor en el BOPA núm. 19 de 27 de gener de 2023.

L'alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva, ha indicat que “cal realitzar una anàlisi real de la situació de les conductes addictives ajustada al municipi per a ser més efectius en la nostra lluita contra les addiccions, i això és precisament el que aquest observatori ens oferirà. Ara Crevillent disposa d'un espai on representants de diferents col·lectius locals poden treballar conjuntament per a acaba amb aquesta xacra social”. A més, ha aprofitat l'ocasió per a agrair a l'equip de la UPPCA la seua labor en aquesta matèria, tant en la seua lluita contra les substàncies addictives, com contra els jocs d'atzar o l'abús de les noves tecnologies”.

L'Observatori Municipal d'Addiccions és el màxim òrgan per a determinar la planificació, racionalització, coordinació i avaluació de les actuacions que en matèria d'addiccions s'aborden per part de l'Ajuntament. A més compta amb una part política, una tècnica i representants del teixit social (associacions, centres educatius, AMPAS, etc.), per a prendre el pols a la realitat de la problemàtica provocada per les addiccions en la nostra població i poder tindre el millor Pla Municipal d'Addiccions possible, perfectament adaptat a la realitat local.

La regidora de Drets Socials i Desenvolupament Humà, Montserrat Pineda, ha manifestat que “ara no va ser només un tècnic el que opere en aquesta matèria sinó que es va implicar a totes les entitats del poble i diferents regidories. La participació en un element clau per a solucionar aquest problema social i familiar. Hui dia, a més, hem de sumar l'addicció a les noves tecnologies, que sens dubte, afecten la salut dels més joves”.

Tot aquest treball en equip servirà perquè el tècnic de la UPCCA puga complir amb les responsabilitats assignades a nivell local en el camp de la prevenció. El Art 62 de la Llei 10/2014, punt 2 diu: “…desenvolupar, promoure, secundar, fomentar, coordinar, controlar i avaluar els programes i actuacions en matèria de prevenció”.

Per al psicòleg responsable de la UPCCA, Salvador López, l'observatori permetrà “recopilar més informació que ens ajudarà a crear activitats d'oci alternatiu de major interés per a la ciutadania, especialment entre els joves. A pesar que s'ha avançat en la lluita contra el consum de substàncies com el cànnabis o la cocaïna, el consum d'alcohol en menors continua sent un tema molt preocupant”.

Comptar amb una eina com és el OMA permet millorar la capacitat de determinar la realitat de la situació de les addiccions a Crevillent i com fer front des de totes les instàncies possibles. A més, permet que s'implique en la prevenció i cerca de solucions al conjunt de la ciutadania perquè disminuïsca l'impacte de les drogues i addiccions en general.



Pujar