elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Crevillent busca ser una ciutat més verda i sostenible amb l'aprovació de la seua Agenda 2030

Crevillent busca ser una ciutat més verda i sostenible amb l'aprovació de la seua Agenda 2030

    Crevillent en aquests últims anys ha apostat per implantar polítiques i mesures encaminades cap a la sostenibilitat, la protecció i la cura del medi ambient, la justícia social, la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes i l'impuls de fonts d'energia renovables, totes elles alineades amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, creats per Nacions Unides.

    Amb aquesta mateixa finalitat, l'Ajuntament de Crevillent ha impulsat la redacció de l'Agenda Urbana Crevillent 2030, que va ser aprovada en la sessió plenària del gener passat i que concreta línies d'actuació municipal que se seguiran d'ací al futur.

    “El motiu pel qual hem creat el Pla Municipal de l'Agenda Urbana de Crevillent és fomentar polítiques de desenvolupament urbà, equitatiu i just sota els fonaments de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. En la nostra pròpia agenda municipal 2030 tenim plantejat un mètode de treball i un procés estipulat per als diferents camps d'actuació, un pla estratègic que concreta el camí a seguir a Crevillent i que advoca pel compliment dels ODS” afirma l'alcalde, José Manuel Penalva Casanova.

    “Estem davant una fita històrica perquè per primera vegada tenim un pla de ciutat integral. El procés d'elaboració i implementació de l'Agenda Urbana de Crevillent ha constat de diversos processos com la recollida de dades, l'anàlisi i diagnòstic de la situació actual, la participació ciutadana mitjançant reunions, tallers i enquestes, o la definició d'objectius i propostes. Amb les dades obtingudes s'ha establit un llistat d'accions amb el seu corresponent cronograma i pressupost estimat, amb l'objectiu de millorar la nostra ciutat”, assenyala Penalva.

    “Ara, amb aquesta revisió completa del nostre municipi, arriba el moment d'implantar actuacions. No es tracta només d'un projecte mediambiental, és molt més, perquè inclou accions a tots els nivells per a tindre a Crevillent espais verds on disfrutar de l'aire lliure, zones segures i netes per a passejar i perquè juguen els xiquets i les xiquetes, carrers amb menys trànsit i, per tant, menys contaminació… S'ha donat a llum a un pla estratègic on s'estableixen 59 accions en 10 eixos diferents: mediambientals, urbans, d'energia i de l'aigua, mobilitat sostenible, pobresa, ocupació i activitat econòmica, habitatge, digitalització o ciutat intel·ligent, participació i transparència”, explica l'alcalde.

    Aquest és, possiblement, un dels treballs més importants que el Govern Municipal ha tirat avant des de la Regidoria de Medi Ambient en col·laboració amb la resta d'àrees de l'administració local, a través del grup de treball creat per a aquesta comesa i format per tècnics municipals i diferents membres de la Corporació Municipal. Entre altres accions, el 27 de juliol de 2020, el Ple de l'Ajuntament de Crevillent va aprovar la sol·licitud d'adhesió a la “Xarxa d'Entitats Locals per al Desenvolupament de l'Agenda 2030, que va comptar amb el vistiplau de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) el 16 de desembre de 2020.

    En paraules de la regidora de Medi Ambient i Lluita contra el Canvi Climàtic, Estefanía Salinas Peral, “l'agenda és el quadern on anotem les indicacions d'allò que hem de fer i 2030 és l'any que tenim de termini per a fer-les. Ho anotem perquè no se'ns oblide i perquè ens ocupem d'això, dedicant el nostre temps i els nostres recursos municipals per a dur-ho a terme. És una forma de, amb l'assessorament adequat, saber quins recursos es necessiten, planificar accions i conéixer aproximadament la duració estimada per a dur-ho a terme. Planifiquem quan i com posar en marxa els canvis que necessitem implementar per a millorar i mantindre, en les condicions més òptimes, el nostre poble”.

    “Des de l'Ajuntament de Crevillent es pretén ajudar a mantindre i millorar l'entorn en el qual vivim, tenint en compte que hi ha zones, espais i matèries en què es pot millorar. Per exemple, és una realitat que l'aire que respirem està cada vegada més contaminat per l'augment de cotxes, que també impliquen més soroll, més fum… Davant d’això es pot potenciar la mobilitat sostenible amb els desplaçaments caminant o amb bici, per posar un exemple” afig l'edil.

    Pujar