5 de juny de 2020 5/6/20

El cinema d'animació i els drons socials s'afiancen als IES de Crevillent

El cinema d'animació i els drons socials s'afiancen als IES de Crevillent - (foto 1)
  • Els alumnes dels instituts participaran en dos projectes d'innovació educativa que uneixen art, tecnologia i societat i que voran la llum al maig a la Universitat Miguel Hernández

MÉS FOTOS
El cinema d'animació i els drons socials s'afiancen als IES de Crevillent - (foto 2)

El Cinema, l'Stop Motion, la Impressió 3D i els drons prenen les aules dels IES de Crevillent. Els alumnes dels Instituts d'Ensenyament Secundari Macià Abela i Canonge Manchón crearan un curtmetratge d'animació en Stop Motion amb l'ajuda d'una Impressora 3D dins del projecte d'innovació educativa MOMO i perfeccionaran els drons amb finalitats socials, creats l'any passat, dins del projecte La Fira Aèria.

Els dos projectes són una idea del Caleidoscopio, startup de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, i tenen el suport de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Crevillent. Dues iniciatives d'innovació educativa que tenen com a objectiu que els estudiants aprenguen a usar la tecnologia més nova aplicada a una finalitat cultural i social. Amb això es pretén que els estudiants no sols adquirisquen un coneixement tecnològic, sinó també el valor que a través de la tecnologia es poden aconseguir objectius múltiples.

MOMO és el segon any que es desenvolupa en tots dos instituts. Un projecte que pretén unir la Impressió 3D, amb cinema i cultura, en tindre com a objectiu la creació d'un curtmetratge d'animació amb la tècnica d’Stop Motion, i amb la societat, ja que els curtmetratges hauran de tindre una finalitat social o mediambiental. Els estudiants hauran de crear i dissenyar la seua pròpia maquinària cinematogràfica a partir de la impressió 3D. Amb ajuda d'un arduino, un sistema  de control d'electrònica analògica i digital, li programaran moviments precisos a la maquinària per a poder rodar el curt. A més, hauran d'escriure el guió i construir els decorats i personatges del curtmetratge.

En aquest sentit, el curs passat, els estudiants de l'IES Macià Abela van crear el curt​ ‘​Un cap de setmana com un altre’​ on reclamaven més zones i activitats juvenils a Crevillent. Mentre que els estudiants de l'IES Canonge Manchón en ​‘Una nova tardor’​ denunciaven com el mal consum de la tecnologia, a vegades, ens porta a aïllar-nos de la resta de les persones.

La Fira Aèria és la tercera vegada que s'implanta a l'IES Macià Abela i la segona que es realitzarà a l'IES Canonge Manchón. Un projecte l'objectiu del qual és la construcció i creació de drons amb una finalitat social o mediambiental. El curs passat els estudiants van construir un dron de control, supervisió i extinció d'incendis. Els alumnes aprendran de nou a construir aquest artefacte volador tan present en la nostra societat.

Es tracta, per tant, d'un projecte amb doble valor que no sols ensenya els alumnes a construir i treballar amb la tecnologia més capdavantera, sinó que a través d'aquesta adquireixen una major consciència social. Tots dos projectes són transversals i interdepartamentals, ja que participen professors de diferents disciplines com la tecnologia, plàstiques, imatge i so, literatura i llengua, entre altres.

Els projectes van començar al novembre amb la formació dels docents. Una vegada formats, són ells els encarregats d'ensenyar i guiar a l'alumnat en el desenvolupament del projecte en els seus respectius centres. Els projectes pretenen anar més enllà i crear sinergies entre estudiants. Per això, al maig la Universitat Miguel Hernández acollirà un esdeveniment on acudiran tots els centres alacantins per a mostrar tots els curtmetratges creats, posar a prova els drons amb el seu vol i on s'exposaran tots els treballs realitzats.

Per a aquest curs els projectes compten amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Servei de formació de professorat de la Conselleria d'Educació, CEFIRE; i el de la Comunitat de Madrid, CTIF, i un total de 70 Ajuntaments. A més, en el projecte participaran més de 1.500 estudiants de Primària, ESO i Batxiller i 90 centres educatius de les províncies de València i Alacant i de la Comunitat de Madrid.

Pujar