elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els mercats extraordinaris ‘Preus Justos’ arriben a Catarroja aquest diumenge 12 de març

Els mercats extraordinaris ‘Preus Justos’ arriben a Catarroja aquest diumenge 12 de març
  • Els impulsors del manifest Preus Justos, amb la col·laboració del Consell de l’Horta i l'Ajuntament de Catarroja organitzen un nou mercat de venda directa i una xarrada sobre sobirania alimentaria

La cinquena acció reivindicativa en forma de mercat d’agricultors que promouen organitzacions socials i agràries com Per l’Horta, CERAI, La Unió, AVA-ASAJA, UPA i CCPV-COAG, signants del manifest Preus Justos, tindrà lloc el matí del proper diumenge dia 12 de març en horari de 10 a 14h a l’Avinguda Diputació de Catarroja. El mercat, que estarà dedicat als productes de temporada, tant verdures com fruites, permetrà, com ja s’ha pogut veure en els quatre mercats extarordinaris anteriors, que llauradors i llauradores de l’horta de València interactuen amb els consumidors, visualitzant la realitat del camp i de la gent que està cada dia treballant-ho per tenir una producció de la màxima qualitat acabada de collir.

Des de l'Ajuntament de Catarroja recolzem el manifest de Preus Justos i la promoció dels mercats de proximitat, perquè en paraules de la seua regidora d’Agricultura Elisa Gimeno “al igual que impulsem la sobirania energètica cal impulsar la sobirania alimentària. En els temps que corren d'emergència climàtica, cal aproximar la producció al lloc de consum, evitem emissions, contaminació i es creen xarxes de distribució properes, acostant l'agricultor al consumidor i propiciant els preus justos per a tots i totes, a més posen en valor el camp com a professió on guanyar-se la vida de forma digna i arrelada a la terra pròpia. A soles amb preus justos que permeten viure del camp es pot aconseguir que els més joves vegen en l'agricultura una forma de vida digna”.

A més, el propi alcalde la població, Jesús Monzó, remarca que “Els camps cultivats són embornals de CO2, milloren paisatge, milloren la biodiversitat, regeneren el sòl, sobre tot si estem treballant la terra d'una forma respectuosa com en l'agricultura ecològica. Des de l'ajuntament vam patir un PAI que ara revertirem en modificar el PGOU de Catarroja, on podrem aconseguir de nou més d'un milió de m2 d'horta que pertanyen al municipi i on es pretén impulsar la seua recuperació.”

Les persones llauradores i les organitzacions agràries posen l’accent en la pujada de costos i com po-den ajudar accions com els mercats extraordinaris Preus Justos o la llei de cadena alimentària, així ho manifesta Ricardo Bayo Huersio (secretari general de UPA, UNIÓN DE PEQUEÑOS AGRICULTORES Y GANADEROS DEL PAÍS VALENCIÀ) qui creu que “el principal problema dels preus en aquests mo-ments és l'augment dels costos de producció a causa de l'increment del preu dels inputs com el gasoil, la llum o els fertilitzants i la dificultat que tenim els agricultors per a traslladar-los en el preu de venda. Aquestes iniciatives ens permeten evitar intermediaris i guanyar en valor afegit. La llei de cadena ali-mentària està ajudant a frenar la destrucció de valor al llarg de la cadena i a que es denuncien males pràctiques comercials que patixen els agricultors.”

En eixa mateixa línia s’expressen les organitzacions socials com l’ONGD CERAI, Centre d'estudis rurals i d'agricultura internacional. El seu responsable de l'àrea de dinamització local, Piero Carucci, afirma que “Des de CERAI pensem que el més important d'aquestes accions és reivindicar uns preus justos per a la producció primària. Sovint, el preu que cobren el productor per a la seua collita és menys de la quinta part del preu final que paguen els consumidors. Un exemple podria ser la taronja al mes de gener de 2023: com podem veure al IPOD que elabora COAG, el preu pagat als productors és de 30 cts, mentre que el preu que es paga al supermercat ha sigut d'1,82€. Una diferencia del 507%: una injustícia més que evident, encara que enguany la taronja s'ha pagat millor que en la campanya de 2022. Per tot aixó, amb aquests mercats, volem visibilitzar estes injustícies i generar unes relacions di-rectes entre ciutadania i teixit productiu. Reivindicar la necessitat de posar en marxa polítiques que afa-vorisquen als productors i ajuden a reduir als intermediaris i garantisquen uns preus justos i finalment unes vides dignes per a les persones que es prenen cura del nostre territori i ens donen aliments.

Per arrodonir la jornada i en línia amb les reivindicacions del camp, a les 12h es realitzarà junt al mercat la xarrada “PARLEM DE SOBIRANIA ALIMENTÀRIA” on intervindran importants actors del món agroali-mentari valencià i moviments socials relacionats com Conxa Medina de Per l'Horta, Maite Fornès de Llavors d'ací, Mar Soler de Cerai, David Chiralt d'Albal Circular i Del Camp a la Taula així com represen-tats d’Agrolife.

Aquest mercat de la campanya Preus Justos respon a una demanda de les organitzacions agràries i col·lectius socials presents al Consell de l’Horta i en el Consell Alimentari Municipal de València i compta també amb el suport de l’Ajuntament de Catarroja.

 

Pujar