elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’ecoparc de Catarroja estrena la nova lluminària més eficient i respectuosa amb el medi ambient

L’ecoparc de Catarroja estrena la nova lluminària més eficient i respectuosa amb el medi ambient
  • L’EMTRE ha renovat les lluminàries de 13 ecoparcs amb una subvenció de la Diputació de València

L’ecoparc de Catarroja és un dels 13 de l’àrea metropolitana de València que acaba d’estrenar la nova lluminària amb tecnologia LED PC-Ambre, que es caracteritza per reduir la contaminació lumínica i ser més respectuosa amb la fauna nocturna. A més conserva tots els avantatges de les lluminàries LED tradicional pel que fa a l’eficiència i l’estalvi energètic. L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha invertit 37.000 euros en la renovació de les antigues lluminàries de 13 dels 20 ecoparcs fixos que gestiona, 30.000 dels quals han estat aportats per la Diputació de València per mitjà d’una subvenció.

L’estrena de la nova lluminària ha comptat amb la presència del president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo. Per part de l’ajuntament de Catarroja, han estat presents la regidora de Desenvolupament Sostenible, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Elisa Gimeno, i la regidora de Cultura i diputada provincial, Dolors Gimeno.

Per al president de l’EMTRE, Sergi Campillo, “en este ecoparc de Catarroja, un dels més grans de l’àrea metropolitana de València, hem pogut comprovar la qualitat de la il·luminació que hem instal·lat en este i altres ecoparcs gràcies a una subvenció de la Diputació de València. Amb esta nova tecnologia protegim el parc natural de l’Albufera, que es troba ací al costat, i el nostre cel”.

La regidora Elisa Gimeno considera que “les noves lluminàries estan en consonància amb la petició expressa que se li va fer a l’EMTRE des de l’ajuntament de Catarroja, ja que les lluminàries que hi havia en este ecoparc molt pròxim a l’Albufera eren aquelles que déiem de bola, que provocaven una gran contaminació lumínica perquè bàsicament il·luminaven el cel.”

Per la seua part, la regidora i diputada provincial, Dolors Gimeno ha destacat que “des de la Diputació treballem colze a colze amb els ajuntaments i les entitats com l’EMTRE. Amb esta subvenció hem aconseguit que s’haja llevat l’antiga lluminària obsoleta que no tenia cap sentit al costat d’un parc natural i s’haja passat a esta il·luminació més respectuosa”.

Les noves lluminàries amb tecnologia LED PC-Ambre, de tonalitat taronja, són les més adequades per a il·luminar els espais oberts amb llum artificial i respectar el medi ambient nocturn en no emetre llum blava, la més contaminant des del punt de vista lumínic. Les lluminàries també s’han instal·lat de manera que no emeten llum cap a l’hemisferi superior, només cap a terra, i per tant la contaminació lumínica es reduïx al mínim.

La renovació de les lluminàries se suma a les obres de millora que ha realitzat l’EMTRE a 11 ecoparcs per a adaptar les casetes on s’emmagatzemen els aparells elèctrics i electrònic i els residus considerats com a perillosos per ser molt contaminants. En total, l’EMTRE ha invertit 158.000 euros per a adaptar estes casetes a l’estricta normativa i evitar abocaments que causen danys al medi ambient.

Els 20 ecoparcs fixos de l’EMTRE estan a disposició de tota la ciutadania de l’àrea metropolitana de València de forma totalment gratuïta per a reciclar tot allò que no es pot depositar als contenidors que hi ha habitualment a la via pública com ara mobles, matalassos, pots amb restes de pintures i vernissos, enderrocs procedents d’obres domèstiques, aparells elèctrics i electrònics o restes de poda, entre altres residus.

Pujar