elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘Catarroja camina a l’escola’ és la proposta de Ciutat Educadora per a crear entorns escolars més amables i segurs

  • Jesús Monzó: “Com a Ciutat Educadora, Catarroja aposta perquè l’educació siga una eina de transformació”

La regidoria de Ciutat Educadora ha posat en marxa el projecte ‘Catarroja camina a l’escola’ per a l’estudi, disseny i implementació de rutes escolars segures, d’acord amb les necessitats i realitats de cadascun dels centres d’Infantil i Primària. Per a abordar aquest projecte es compta amb la participació de la comunitat educativa i de la dinamització del GrupTot. Així, professorat i alumnat de diversos Cicles Formatius dels centres que han acceptat el repte, Florida i San Antonio de Padua I, estan treballant amb la metodologia d’Aprenentatge i Servei a la Comunitat (ApS), amb la qual l’alumnat combina processos d’aprenentatge i accions comunitàries, en aquest cas, l’estudi dels entorns escolars per tal de millorar-los.

“Com a Ciutat Educadora, Catarroja aposta perquè l’educació siga una eina de transformació. Això implica el compromís amb un model de ciutat basat en uns principis i uns valors, entre ells la promoció d’un estil de vida saludable i sostenible i la planificació d’una ciutat accessible i inclusiva. Tot aço ho traslladem a «Catarroja camina a l’escola», afirma Jesús Monzó, alcalde de Catarroja.

Per a posar en marxa aquest projecte cal, per una banda, la implementació d’una sèrie d’accions i, per altra, la participació i implicació de la ciutadania. Una d’aquestes accions ha de ser que els entorns escolars es transformen en espais més amables i saludables i, per això, cal reduir la utilització de vehicles a motor en eixos entorns i fomentar l’activitat física i la autonomia de l’alumnat per anar a l’escola.

Aquest projecte «Catarroja camina a l’escola», que serà de llarg recorregut, s’ha marcat un primer objectiu per al curs 2022-2023, l’anàlisi de la realitat dels entorns dels 8 centres d’Infantil i Primària, que ha sigut realitzada en l’últim trimestre de 2022 i, en funció d’eixa anàlisi i de les necessitats detectades, l’elecció consensuada per part de l’alumnat participant d’un dels centres d’Infantil i Primària, com a centre pilot, per a la implementació de la primera ruta escolar.  Aquesta elecció es va realitzar en una sessió de treball del projecte el passat dia 2 de febrer i el centre elegit ha sigut el CC San Antonio de Padua II.

“Ara queda molt de treball conjunt amb la comunitat educativa del CC San Antonio de Padua II per a definir, dissenyar i implementar la primera ruta escolar segura. I així, poc a poc, en els pròxims cursos s’aniran abordant altres centres, d’eixa manera estarem més prop d’aconseguir que Catarroja siga una ciutat amb una mobilitat més sostenible i més amable amb la infància”, explica Nuria Blanch, regidora de Ciutat Educadora.

Pujar