elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Catarroja aprova uns pressupostos protagonitzats per la responsabilitat i la despesa social

Catarroja aprova uns pressupostos protagonitzats per la responsabilitat i la despesa social
  • Les ajudes per a la recuperació econòmica impulsaren una economia local minvada per la crisi de la COVID19

  • Les partides destinades a Festes i a Òrgans de Govern han sigut les principals retallades en aquest pressupost de 2021

L'Ajuntament de Catarroja ha aprovat els seus pressupostos per a 2021 amb els vots a favor de Compromis (7) i PSPV-PSOE (6). Per la seua part, PP (4), Cs (3) i Guanyem (1) van votar en contra. Dins dels comptes municipals es reflecteix un augment en els ingressos previst per a 2021, que permetrà en gran mesura que el pla Reactiva Catarroja continue amb el seu bon rendiment. D'aquesta manera, d'una banda, les xicotetes empreses locals podran continuar rebent la injecció econòmica que els permeta pal·liar el gran mal que ha suposat la frenada de la COVID19, mentre que les famílies també rebran les ajudes per a millorar la seua situació.

“Ens trobem davant un pressupost protagonitzat per la responsabilitat i la despesa social. Així doncs, hem volgut esperar a aprovar els comptes municipals ja que la imprevisibilitat de la situació de pandèmia ens feia impossible preveure quals anaven a ser les necessitats específiques de la ciutadania i els pressupostos de 2020 ens permetien continuar funcionant amb normalitat. Ara, amb totes les cartes damunt la taula, hem preparat uns pressupostos concordes amb el moment en el qual vivim i que responen a totes les necessitats que Catarroja precisa”, explica Juan Carlos Martínez, regidor d'Hisenda.

Aquest pressupost, més social, es possible gràcies a l'augment dels ingressos d'un 11,30%, arribant als 22.041.425 euros. Una xifra que s'ha aconseguit sense una pujada d'impostos, de fet, l'Ajuntament ha deixat de percebre tributs municipals com la taxa de les terrasses que serà exempta per a la restauració durant 2021 i preveu veure reduïts els ingressos en aquest camp per una disminució en la recaptació. En aquest cas, les transferències rebudes per l'Administració Autonòmica i la Diputació de València seran les que passen a engrossar el pressupost municipal, la qual cosa reflecteix l'esforç del Govern del Botànic amb els Ajuntaments per a ajudar a pal·liar aquesta situació.

El primer dels protagonistes és l'augment de la despesa social. Les economies locals han sigut colpejades pels tancaments de negocis i els cessaments laborals, la qual cosa ha obligat a reforçar les polítiques de protecció i promoció social. Aquesta partida, ha vist augmentada en un 14% respecte a 2020, any en el que ja va ser significativa, aconseguint un total de 2.207.701 euros.

L'altra partida que veurà incrementada substancialment la seua aportació serà la referida a l'Impuls Comercial, que augmentarà en un 721% els seus ingressos, en bona part per les ajudes del Pla Resistir i els diferents plans d'ocupació als quals s'acollirà Catarroja durant 2021, que permetran pal·liar els danys en les persones treballadores i xicotetes economies municipals. D'altra banda, Educació (1.873.962 euros) i Esports (2.082.508 euros) també protagonitzen un dels principals increments, en bona part per a implementar la seguretat dels centres en matèria de neteja i accions antiCovid.

En l'apartat de les inversions, aquestes es veuran incrementades durant el present exercici amb càrrec al superàvit de 2020 en aproximadament 5.000.000 d'euros. La renovació de la Casa de la Cultura, la construcció de la Casa de la Joventut i les reformes urbanístiques com el Carrer Paluzié, que ja ha començat durant aquesta setmana, seran algunes de les protagonistes d'aquesta partida. D'altra banda, dins de les inversions a Catarroja, destaca també el bon ritme pel qual marxen les obres d'ampliació en el Centre de Salut, que en cap moment s'han vist perjudicades per l'actual situació de pandèmia, així com les diferents accions en mobilitat previstes per a començar la seua execució en aquest curs.

Les retallades de les partides han sigut també realitzades concorde a la responsabilitat amb la qual ha estat elaborat aquest pressupost municipal. Així doncs, les principals retallades han tingut a veure amb les Festes, que han vist reduït un 67% i els òrgans de govern amb una baixada del 24%. En el cas de les festes, aquesta partida està supeditada a fer actuacions al carrer segons mesures sanitàries, perquè amb el superàvit està previst injectar per a la realització del Refresca't 21

Pujar