elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació aprova una ajuda de 800.000 euros per a la construcció d'un Centre de Dia i CRIS

La Diputació aprova una ajuda de 800.000 euros per a la construcció d'un Centre de Dia i CRIS

  La Diputació de València ha aprovat la concessió d'una ajuda a l'Ajuntament de Carcaixent, per valor de 800.000 euros, per a la construcció d'un Centre de Dia i Centre d'Integració i Rehabilitació de malalts mentals (CRIS) en aquesta localitat de la Ribera Alta. Un projecte que s'emmarca dintre del programa d'inversions en serveis i infraestructures socials mitjançant la col·laboració establerta entre la Diputació de València, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i els Ajuntaments.

  La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, ha explicat que amb l'execució d'aquests dos centres socials «des de la Diputació de València donem resposta a una reivindicació històrica i necessària per a la localitat de Carcaixent i la comarca de la Ribera Alta en el seu conjunt». Així mateix, la vicepresidenta ha ressaltat que «es tracta d'un projecte conjunt», pel que ha advocat per «unir esforços entre les diferents administracions». En aquest sentit, ha matisat que la col·laboració entre Diputació, Generalitat i consistoris es produeix en tres nivells: «L'Ajuntament de Carcaixent aporta els terrenys, la Diputació inverteix en la construcció, i la Generalitat és l'encarregada de dotar el centre de recursos per fer front a les despeses de funcionament i de personal».

  Maria Josep Amigó ha destacat que aquestes actuacions «representen la construcció de les primeres residències públiques en els últims 20 anys a la Comunitat», ha indicat. «Dues dècades en les quals les prioritats dels nostres governants estaven molt lluny de dotar places d'atenció per a persones amb malalties, discapacitat mental o per a menors». A més del centre de Carcaixent, també es tenen actuacions previstes en Llíria, Paterna i Sueca.

  El projecte per a Carcaixent contempla una inversió inicial de 800.000 euros que aporta la Diputació de València per a la construcció del Centre de Dia i el Centre d'Integració i Rehabilitació de malalts mentals (CRIS) a l'actual solar existent al carrer Àgora Grup de Teatre de la localitat. El primer disposarà d'un total de 20 places, mentre que el CRIS podrà albergar a un màxim de 70 persones. La superfície ocupada serà de 800 metres quadrats construïts i, molt probablement, s'optarà per un edifici amb una única planta on romandran ambdós centres.

  L'alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha incidit en que aquest projecte «naix amb una vocació comarcal, pel fet d'atendre a un sector amb necessitats que, de forma malaurada, continua sofrint l'estigma i l'exclusió social», ha apuntat. «Cal recuperar les persones per a la societat –ha afegit Salom– per tractar-se d'una qüestió de dignitat. I cal fer-ho amb projectes com aquest, capaç de generar justícia social i eficiència, a l'apostar per centres especialitzats de proximitat».

  En última instància, Salom ha recordat que es tracta d'un projecte «que venim reivindicant els representants públics i els professionals de la salut mental des de l'any 1991». L'alcalde ha lamentat «la mancança de recursos intermedis a la Ribera Alta per poder atendre els malalts mentals i les seues famílies». Per això, ha agraït «enormement la implicació de la Diputació de València» a l'hora «d'atendre un servei molt necessari per a la ciutadania», ha conclòs.

   

  Pujar