25 de juny de 2019 25/6/19

Costas cedeix el Club Social de la Manzanera i la seua escullera a l'Ajuntament per un període màxim de 30 anys

Costas cedeix el Club Social de la Manzanera i la seua escullera a l'Ajuntament per un període màxim de 30 anys - (foto 1)
MÉS FOTOS
Costas cedeix el Club Social de la Manzanera i la seua escullera a l'Ajuntament per un període màxim de 30 anys - (foto 2)

Calp ha acceptat en el plenari d'avui les condicions i prescripcions que estableix la Direcció general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar per a concedir l'ocupació de 2.247 m² de domini públic terrestre en la Manzanera. Es tracta de la cessió del Club Social La Manzanera, i de l'espai de la passarel·la d'accés al mateix i l'escullera de protecció que permetria la recuperació d'aquesta emblemàtica zona.

El termini de la concessió de l'antic club social, l'escullera i el front litoral és de 15 anys prorrogable com a màxim a 30 anys. A més es distingeix entre 1.996 m² destinats a ús lliure, comú i general exempts de pagament de cànon mentre es gestione per l'Ajuntament sense explotació lucrativa, i 251 m² destinat a bar i terrassa que seran objecte d'explotació amb un cànon anual de 8.087 euros.

A l'inici del plenari l'alcalde ha assenyalat que fa sis anys en accedir al govern "ens trobem una ordre d'enderrocament , ens vam posar en contacte amb Costes per a arribar a un acord que permetera conservar tot l'àrea, ara se'ns dóna la possibilitat de la concessió amb unes condicions assumibles. És una obra estratègica que permet recuperar una fita arquitectònica".

El projecte municipal comprèn, d'una banda, la rehabilitació de l'antic club social de la Manzanera i, per una altra, la regeneració del front litoral que discorre entre aquestes instal·lacions i la cala La Manzanera amb una passarel·la per als vianants.

El Club Social de la Manzanera és una instal·lació recreativa construïda en els 70 al costat del mar que albergava un restaurant, una zona de piscines i un xicotet embarcadero. Es tracta d'un espai singular ja que se situa dins del domini públic terrestre. La seua posició exposada a l'acció marina i llargs anys d'abandó han portat la instal·lació a un estat de deterioració greu.

L'Ajuntament va sol·licitar a l'agost de 2014 la declaració de BIC a la Generalitat, al temps el Consistori redactava un projecte que permetera la rehabilitació de tot l'àrea, incloent les basses, escalinates, i embarcadero reconstruint el dic d'escullera natural.

Així, l'objectiu de l'Ajuntament és recuperar l'àrea respectant el seu disseny i estructura original, els seus característics finestrals circulars i els seus materials inicials. Quant a l'ús d'aquestes instal·lacions, l'Ajuntament proposa convertir-ho en una Estació Nàutica. Però la iniciativa va més enllà, ja que també s'inclou el projecte de regeneració del front litoral a través de la creació d'una passarel·la per als vianants d'uns 100 metres de longitud que connectaria el Club Social amb la cala de la Manzanera situada una mica més al sud.

Per a açò es regenerarà el talús i s'implantarà un sistema de contenció de materials despresos. L'itinerari per als vianants s'instal·larà sobre-elevat respecte a la cota de la cala i tindrà dos metres d'amplària. El projecte contempla que s'execute amb una estructura de formigó donada la seua exposició a l'agressió marina.

Des d'Ajuntament es calcula que la rehabilitació del Club Social pot tenir un cost de 585.000 euros i la regeneració del front litoral i creació de la passarel·la ascendiria a 680.000 euros.