elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Verge del Bon Succés torna a les Santes aquest diumenge

La Verge del Bon Succés torna a les Santes aquest diumenge

    La Barranquera, com popularment es coneix a la Verge del Bon Succés a Cabanes, tornarà a la seua llar, l'ermita de les Santes, diumenge que ve 18 de maig en una històrica i emotiva processó que cada any reuneix centenars de veïns i veïnes del municipi de la Plana Alta. L'ermitori, enclavat en l'exuberant Desert de les Palmes, va veure partir a la Verge cap al Calvari de Cabanes el dissabte 4 de maig, segon dia de les festes en el seu honor que van finalitzar diumenge passat. En el Calvari va descansar unes hores, fins a la popular 'Entrà de maig' que transporta a la Barranquera fins a l'església parroquial. Allí, després de les lloes i una missa en el seu honor, ha descansat fins que la tradició torne a consumar-se amb el seu retorn a l'ermitori.

    Prèviament a la processó dominical, durant el cap de setmana es duran a terme actes culturals i en honor a la Barranquera. D'aquesta manera, el divendres inaugura la programació el ball de tari-tai-tà, amb la col·laboració del Grup de Danses de Cabanes i totes les persones que vulguen practicar la dansa tradicional local en la Plaça dels Hostals. Després, la plaça de l'Església acollirà el cant tradicional dels 'Albaes'. El dissabte a la vesprada s'oficiarà una missa en comiat a la Verge i una processó pel recorregut habitual en ple centre històric. Pel que respecta al diumenge, a les 7h es realitzarà la missa i a les 8h s'iniciarà la romeria cap a les Santes. Després de la corresponent missa, una paella monumental es repartirà entre totes les persones assistents.

    Les festes de maig de Cabanes se celebren en honor a la Verge del Bon Succés durant una setmana i mitja. Durant aquest període, el poble s'ha transformat per a gaudir d'actes culturals, festius i tradicionals, amb temps per a gaudir del popular dia de les Paelles, de variats actes taurins, de música en directe o d'activitats infantils, entre una àmplia i plural programació llançada pel consistori. El cicle es tancarà amb la Barranquera reposant en les Santes, llar de romeria que cada any rep a centenars de veïns i veïnes i que ja espera el maig de 2025 per a recuperar el protagonisme.

    Pujar