elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació s’alia amb l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal per celebrar els 50 anys d’investigació científica marina a Cabanes

La Diputació s’alia amb l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal per celebrar els 50 anys d’investigació científica marina a Cabanes
  • La corporació se suma a l’efemèride amb una dotació de 30.000 euros per a introduir joves estudiants en el món de la recerca i finançar equipament científic-tènic

  • El president José Martí celebra l’aniversari del centre del CSIC i cooperarà per a donar-lo a conéixer a la societat

MÉS FOTOS
La Diputació s’alia amb l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal per celebrar els 50 anys d’investigació científica marina a Cabanes - (foto 2)
La Diputació s’alia amb l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal per celebrar els 50 anys d’investigació científica marina a Cabanes - (foto 3)

L’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) es submergirà enguany en la commemoració del 50é aniversari del primer conveni de col·laboració amb la Diputació de Castelló per a la construcció de l’IATS. Ambdues institucions col·laboraran en l’estudi i difusió d’accions adreçades a donar a conéixer la importància d’aquest centre de referència científica a tot l’Estat amb seu a Cabanes. Des d’aquest punt, integrat en el Parc Natural del Prat, és on el CSIC concentra els seus estudis científics sobre la criança d’espècies aquàtiques vegetals i animals.

El president de la Diputació, José Martí, i la diputada de Medi Natural, María Jiménez, han visitat el centre amb el seu equip directiu, encapçalat per la professora Ariadna Sitjà, el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, i l’alcaldessa de Cabanes, Virginia Martí, per a traçar la col·laboració especial amb motiu de les bodes d’or de la col·laboració amb aquest centre del CSIC.

La participació de la corporació provincial arribarà per dues vies principals, una econòmica, a través de dos convenis per a desenvolupar projectes científics, i una altra encara per concretar «però que centrarem en la divulgació del centre arreu de la província», ha manifestat el president. Tant Martí com Jiménez no volen deixar perdre l’oportunitat de donar a conéixer «aquesta infraestructura tan desconeguda per a la població però que tan important és per a aspectes com la salvació d’espècies en perill d’extinció».

La relació de la institució provincial amb l’IATS-CSIC es remunta a 1972, ara fa 50 anys, quan la Diputació va fer possible el trasllat de l’IATS des del Grau al Prat de Cabanes-Torreblanca amb el finançament de l’edifici que encara hui, després de la seua ampliació i remodelació, acull els laboratoris.

Dos convenis per a la promoció de la ciència

La Diputació de Castelló, a través de l’àrea de Medi Natural, impulsarà l’aprovació de dos convenis que sumen 30.000 euros per a donar suport a la tasca investigadora del centre. El primer d’ells, valorat en 10.000 euros, finançarà part de les despeses de contractació (JAE-Intro-ICU) durant sis mesos de dos estudiants per a iniciar estudis en el camp de l'aqüicultura. Paral·lelament es subscriurà un acord valorat en 20.000 euros per a l’adquisició d’equipament científic-tècnic.

El president José Martí ha assegurat sentir orgull per comptar en la nostra província amb un dels centres pioners i amb més trajectòria en investigació en aqüicultura d’Espanya i ha recalcat que «des de la Diputació ens posem a la seua total disposició per a impulsar la ciència a les nostres comarques».

La directora Ariadna Sitjà ha manifestat el seu agraïment a la Diputació pel continu suport a l’IATS en la seua tasca investigadora i en la divulgació de les seues activitats a la societat castellonenca.

Actualment, al centre de Torre de la Sal treballen 13 investigadors en plantilla de reconeguda trajectòria en pro de l’aqüicultura sostenible, vetllant per la protecció del medi ambient i la biodiversitat.

Pujar