elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Vicent Granel: “La gent confia en la seguretat amb la què poden gaudir de la cultura”

Vicent Granel: “La gent confia en la seguretat amb la què poden gaudir de la cultura”
  • Borriana va ser de les primeres poblacions valencianes que va reprendre l'agenda cultural, una aposta que continua aquest 2022 amb importants novetats

Borriana ha tancat l'any 2021 amb una important agenda cultural, una aposta que el regidor delegat de l'àrea, Vicent Granel, ha posat sobre la taula també en temps de pandèmia, quan el confinament va obligar a innovar i realitzar alguns actes de manera telemàtica. 

Amb el 2022 ja iniciat, el consistori ja té prevista una important programació que comptarà amb el monologuista Joaquin Reyes o Eugeni Alemany.

En la seua entrevista a elperiodic.com, Granel ha parlat també de les principals inversions de futur per a Borriana, del necessari mòdul d'artista faller i del pacte de govern entre PSOE i Compromís.

Acabada la programació cultural de l'últim quadrimestre de 2021, quin balanç de participació i de qualitat en la programació ens pot fer?

Fem un balanç molt positiu, ja que s’ha programat gran varietat d’activitats, música, art, teatre i dansa, i totes elles han tingut una bona acceptació, tot i la situació sanitària, i això vol dir també que la gent confia en l’organització dels actes culturals, i de la seguretat en el que poden disfrutar d’un moment d’oci. Cal destacar que han hagut algunes suspensions, però la gran majoria d’activitats han tingut molt bona afluència. A destacar, la exposició de Playmobil ha superat les 15.000 visites, els teatres infantils han tingut molta acceptació, i el Lago de los Cisnes, l’Orquestra de la Generalitat, i activitats en general han tingut públic sempre.

A l’inici del 2022, ja estan treballant o ultimant la programació del primer quadrimestre, què ens pot destacar? 

Anem a fer una aposta important en el teatre infantil, i per això estrenem “El Cuc” un nou cicle infantil que estarà des de gener fins a maig, en el que els divendres per la vesprada, el claustre del CMC La Mercé acollirà teatre per als més menuts. El Cuc volem que siga una primera pedra cultural per al públic infantil a Borriana. A més a més, arriba una nova edició del emac amb una rellevància molt important a nivell cultural en tota la provincia de Castelló, el monologuista Joaquin Reyes o Eugeni Alemany

Amb la pandèmia es va paralitzar tot, confinaments, restriccions, tocs de queda... com ha sigut gestionar la programació cultural en aquesta època?

No ha sigut gens fàcil, ja que vam tindre que suspendre, o millor dit, aplaçar tota la programació que teníem preparada. Durant el confinament vam apostar per seguir programant a través de les xarxes socials, amb exposicions, relats literaris, programes d’entrevistes a artistes local, concerts en directe de grups de la localitat. Va ser una experiència en la que tinguérem un feedback important, ja que durant el confinament la cultura va ser una gran salvació per a tot el món dins de casa. Aplaçarem la programació i tornaren les activitats. Vam ser de les primers poblacions a tornar a programar, a l’estiu del 2020, i la gent i les companyies de teatre ens ho varen agrair molt, així com la Generalitat, per apostar per la cultura segura. No era fàcil, però havíem de poder eixir de tot el que havíem viscut.

Podríem dir que amb la pandèmia, la cultura de proximitat ha renascut?

Podríem dir que s’ha donat més a conèixer. Tenim la sort de comptar amb artistes que han treballat, treballen i treballaran per la cultura, i possiblement el confinament ha fet que mirarem al nostre costat, i que la gent descobrirà que a la nostra ciutat, al nostre entorn tenim artistes. Música, art, dansa, literatura, han estat presents, i per això, en les programacions segueixen estan presents, i ara la gent els identifica molt més com nostres, i això ha sigut un pas important per a molts d’elles i ells.

Parlem d'inversions. Per a 2022 està prevista l'adequació de la Casa de la cultura. En què consistirà aquesta rehabilitació? 

Pense que serà el gran projecte del 2022. Hi ha destinat quasi un milió d’euros, i amb això podrem rehabilitar les dos grans façanes exteriors, la reforma de tot el jardí arqueològic i la seua façana, i la construcció o convertir el carreró de darrere de l’edifici en un magatzem per al museu arqueològic. Serà la primera reforma que tindrà l’edifici des de 1991, i això farà que puguem millorar la situació la biblioteca, i sobretot, alleugerir d’humitats l’edifici, i en una posterior fase actuar en el seu interior. El projecte està pràcticament acabat i ara tocarà posar-se a l’obra.

En la roda de premsa amb els mitjans vosté va comentar que l'IES Jaume I comptarà amb un mòdul d'artista faller, què suposa això per a Borriana i la província de Castelló?

Borriana ja compta des de fa uns anys amb un cicle d’artesà faller, i en la construcció del nou IES Jaume I, amb una inversió de 13 milions d’euros, aquestos estudis particularment valencians, comptaran amb les millors instal·lacions. I és que el projecte de l’IES compta amb unes aules adaptes per a la realització de monuments fallers com si d’un taller faller es tractara, i això ajudarà a que es sume molt d’alumnat, que ara s’ha de conformar en les instal·lacions de l’antic escorxador. Serà un colp d’efecte important per a una professió única, i que necessita que la cuidem i la respectem.

També va comentar inversions en el museu arqueològic i en la vila romana de Sant Gregori, què tenen previst fer? 

El museu arqueològic va a sofrir una remodelació total, i convertir-se en un museu del Segle XXI, on experimentar la història de la nostra ciutat solament acudint a ell. Canviarà tota la imatge en la que compta en l’actualitat, per a que siga una experiència poder entrar. I sobretot, serà molt didàctic per als més menuts de casa. El projecte està finalitzant-se, i aquest any s’iniciaran les obres. Amb ganes de veure fet realitat un projecte que agradarà molt a la gent de Borriana i a visitants.

A any i mig per a les eleccions i després de dues legislatures de pacte entre PSOE i Compromís en el govern de Borriana, de quina salut gaudeix la coalició? 

La relació PSOE i Compromís ha estat present des del 2015, i a més a més, amb els mateixos implicats. El treball conjunt ha estat garantía de treball a Borriana i els exemples es poden veure al carrer. L’anell ciclopeataonal fins a la zona marítima, que ara es completarà amb l’entrada per Vila-real i Nules, aconseguirà que Borriana siga totalment accesible. I no sols això, en 2022 veurà la llum el nou edifici de Serveis Socials, que acollirà més serveis i millors instal·lacions. Hem demostrat que l’esquerra sap gestionar i tindre un projecte de ciutat, i també tenim clar que Compromís és una peça clau en tot això. La societat ens ha ensenyat que no vol tornar a tindre governs monocolors, i que amb la unió de idees i esfroços s’aconsegueixen moltes més coses, en aquest cas, per a la nostra ciutat. Seguim treballant, seguim pensant en Borriana, perquè tenim molts reptes per al 2022, molts reptes que dur endavant, i això sols es pot fer treballant conjuntament.

Pujar