elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El servei de farmàcia hospitalària de la Plana es coordina amb els municipis per al repartiment de medicació especial

El servei de farmàcia hospitalària de la Plana es coordina amb els municipis per al repartiment de medicació especial
    MÉS FOTOS
    El servei de farmàcia hospitalària de la Plana es coordina amb els municipis per al repartiment de medicació especial - (foto 2)

    La Unitat d'Atenció Farmacèutica a Pacients Externs del *Departament de *Salut de la Plana ha coordinat el lliurament de medicació a través dels ajuntaments de les poblacions al seu càrrec per a evitar els desplaçaments d'aquestes persones amb patologies fins al centre hospitalari de Vila-real.

    Així, cada matí, agents de les policies locals o dels serveis de protecció civil dels 5 municipis amb major nombre de residents, acudeixen fins a la Unitat de Farmàcia Hospitalària i recullen la medicació dels seus veïns i veïnes. La resta de pobles, els reben a través d'una empresa de missatgeria, coordinant així el repartiment i lliurament de manera segura i ràpida.

    “Ha sigut un esforç de treball i coordinació important, ja que en primer lloc, des del servei de Farmàcia hem contactat amb tots els nostres pacients per a comprovar les adreces i verificar la possibilitat de lliurament en el domicili”, explica la doctora Belén Montañés, cap d'aquest servei. “Una vegada avaluada la situació personal de cada pacient, hem coordinat el lliurament amb els ajuntaments i les regidories de Sanitat”, continua explicant Montañés.

    El primer municipi que va posar en marxa aquesta iniciativa va ser la ciutat de Borriana, a la qual s'han sumat ja Vila-real, Nules, la Vall d'Uixó i Onda. A la resta de pobles, la medicació es recull i es distribueix per un servei de missatgeria que ha posat a la disposició del centre la Direcció General de Farmàcia de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

    Després del lliurament dels fàrmacs, l'equip assistencial de la Unitat d'Atenció Farmacèutica de Pacients Externs de l'Hospital Universitari de la Plana, contacta amb els pacients i comprova la correcta recepció de la medicació, així com les instruccions de prescripció, conservació i manteniment de la medicació enviada.

    “Generalment la medicació que se'ls entrega és per a dos mesos de tractament i se'ls continua contactant per a realitzar el seguiment farmacoterapèutic de manera telemàtica”, afig Belén Montañés. “L'equip d'especialistes en Farmàcia Hospitalària resol així els possibles dubtes de cada pacient, la possibilitat d'interaccions amb altres fàrmacs i totes aquelles inquietuds que tenen respecte a la seua medicació i que, actualment, van més enllà de la prescripció farmacològica”, prossegueix, “però ara és quan més a prop hem d'estar dels nostres pacients, donant-los confiança i fent-los saber que estem per al que ens necessiten”, conclou Belén.

    Servei de farmàcia no hospitalària a domicili

    D'altra banda, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha posat en funcionament un servei de lliurament domiciliari de medicació per a aquelles persones que necessiten els seus fàrmacs i no hagen d'eixir de casa per a anar a la farmàcia perquè tenen símptomes de coronavirus o perquè pertanyen a grups de risc (persones majors de 60 anys, embarassades o amb patologies com a hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars i pulmonars, càncer o immunodeficiències). Aquests col·lectius poden trucar al telèfon 900 36 22 36 o enviar un correu electrònic a la següent adreça medicamentsadomicili@gva.es.

    D'aquesta forma, la farmàcia més pròxima els portarà les seues medicines a casa, evitant desplaçaments i reduint així el risc de contagi. També poden sol·licitar-les a través dels serveis municipals de la seua localitat.

    Pujar