elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
UNA TROBADA AMB

Reyes Martí: “Si ens ixen les proves, sorprendrem en la mascletá de València”

Reyes Martí: “Si ens ixen les proves, sorprendrem en la mascletá de València”
  • La pirotècnica de Borriana treballa contrarellotge per a disparar en Magdalena i Falles

A poques setmanes per a les Falles, tots els sectors relacionats amb les festes josefinas treballen contrarellotge per a ultimar tots els detalls i viure amb intensitat les Falles al març, després que en 2020 la pandèmia obligara a cancel·lar-les i en 2021 es van haver d'ajornar entre setembre i octubre.

Aquest és el cas de la pirotècnia Martí de Borriana, un negoci familiar amb 154 anys d'història.

Reyes Martí rep a elperiodic.com a la seua botiga, orgullosa de ser la cinquena generació de l'empresa. De fet, ens ensenya els detalls que ha rebut de l'Ajuntament de València i de comissions falleres on ha disparat.

Ara al costat del seu fill dissenya els espectacles de focs artificials i espera amb moltes ganes les Falles de 2022 i les festes de la Magdalena on també participarà enguany en el concurs de mascletaes de les festes fundacionals de la capital de la Plana.

Reyes Martí s'ha fet lloc en un sector majoritàriament masculí encara que “jo mai he tingut cap problema”. Recorda que els primers anys van ser més durs però “he aconseguit que ens posen WC químics. És una cosa humana, una cosa tan simple com això ja és un gran pas”.

La cohetera de Borriana va disparar per primer vegada a València en 2001 i des de 2004 ha sigut l'encarregada de la mascletá del 8 de març, dia de la Dona, excepte en 2017 i 2018 que va fer la Nit del Foc i la mascletá de Sant Josep.

Com ha anat evolucionant el negoci al llarg de la història?

El meu pare disparava els castells amb coets de canya, es llançaven poques carcasses. I hui dia no es gasten els coets de canya, està tot pràcticament digitalitzat i evitem el risc d'aquesta dins de l'espectacle. El primer és la nostra seguretat.

La manera de disparar no té res a veure a com es feia abans, en la mascletá pots estar per a encendre-la o seguir-la, però als castells estem a mínim 60 metres.

Com és el treball de pirotècnic?

Un pirotècnic és qualsevol però coheter és el que sap fer tot el que s'ha de fer dins de la fàbrica, que és molt diferent. El personal s'ha d'adaptar a les noves formes, abans es feia tot lligat i hui dia usem grapes i altres coses que ens ajuden. Però el treball segue sent una faena molt artesanal, la sensibilitat de les mans contínua prevalent, ho fem quasi tot manual.

Com ha canviat el sector en pandèmia?

El sector aquests dos anys està molt tocat. A l'agost, setembre i octubre de 2021 va estar bastant bin, però la resta de l'any va ser molt quiet. Ara esperem que en 2022 puguem disparar en Falles i vaja tot cap avant. Encara que els pressupostos es mantenen però la pujada de les matèries primeres és exagerat, per la qual cosa ens toca pujar el preu del material i això provocarà que enguany els espectacles tindran menys quilos del que estem acostumats.

Ara estem traient els estocs de fa dos anys i encara ens queda. A veure si amb aquestes festes podem quedar-nos amb els magatzems buits.

Hem rebut les ajudes del pla resistir plus però no són suficients per a aguantar aquests dos anys.

Quins espectacles té previstos per a aquest mes de març?

Disparem a València el 8 de març, també en comissions falles, a Torrent, Algemesí i Borriana on dispararem la mascletá nocturna del 15 de març, i els mascletaes del 17, 18 i 19, a més de la Nit del Foc de Borriana. També dispararem en Magdalena.

Quina diferència hi ha entre disparar en Magdalena i a València?

Són dos llocs completament diferents. Castelló és un lloc molt ample, com deixen tirar més calibre però la gent està més lluny. Des del meu punt de vista, sempre he dit que si munten una bona tanca en la zona de jocs, seria una zona com València, es podria acostar la gent i fer coses diferents.

Com es prepara una mascletá?

Primer la dissenyes i entre dues persones es pot preparar en dues setmanes. En el cas de la nostra pirotècnia, jo dissenye la part terrestre i el meu fill l'aèria. Encara que una mascletá és sota, cavall i rei. El cos central és el mateix però en la part aèria anem veient què fem, en què innovem.

Amb la mascletá de València per al 8 de març, estem treballant amb una novetat que si la traiem sorprendrem amb una cosa diferent. Si ens ixen les proves, sorprendrem en la mascletá de València.

Pujar