elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
TEMPESTA BORRIANA

Què és l'esclafit humit que ha afectat la Plana Baixa?

Què és l'esclafit humit que ha afectat la Plana Baixa?
  • Borriana fa balanç de danys després del fort temporal d'aquest dimarts

MÉS FOTOS
Què és l'esclafit humit que ha afectat la Plana Baixa? - (foto 2)
Què és l'esclafit humit que ha afectat la Plana Baixa? - (foto 3)
Què és l'esclafit humit que ha afectat la Plana Baixa? - (foto 4)
Què és l'esclafit humit que ha afectat la Plana Baixa? - (foto 5)
Què és l'esclafit humit que ha afectat la Plana Baixa? - (foto 6)

La Plana Baixa castellonenca ha patit aquest dimarts a la vesprada l'assot d'una potent rebentada humida que ha deixat un panorama de desolació.

Aquest dimecres municipis com Nules i Borriana s'afanyen a netejar les calçades i desperfectes que han deixat un panorama de ‘zona de guerra’ en alguns dels seus barris.

Arbres caiguts, parets esfondrades, cartells que han volat, calçades impracticables… Aquesta és la situació que ha deixat el pas de vents huracanats de fins a 130 km/h a Borriana o de quasi 120 km/h a Nules.

Però, què és una rebentada humida?

Una rebentada humida no són més que "corrents convectivas d'aire", és a dir, vents que es generen a causa de les diferències de temperatura entre les masses d'aire que es troben en una àrea.

Cal diferenciar-ho de la rebentada tèrmica, que desencadena de sobte fortes ratxes de vent i un sobtat augment de les temperatures, quan es dona una inversió tèrmica quan circula vent molt calent en altura, com va ocórrer en el festival Medusa de Cullera.

Si aquest fenomen es dona a l'interior, on no arriba la brisa marina, es dona l'anomenada rebentada seca, que deixa fortes ratxes de vent i un augment sobtat de la sequedat en l'ambient, però no produeix un augment de les temperatures tan acusat.

Borriana es recupera del temporal

El municipi de Burriana ha registrat 30,2 l/m² per l'estació meteorològica municipal la vesprada del 12 de setembre, dels quals 27,4 l/m² han caigut en tan sols deu minuts, aconseguint una intensitat torrencial al seu pas pel municipi. Unes fortes precipitacions que s'han unit a ratxes de vent que han aconseguit els 109,4 km/h sobre les 17:40h. Una situació de meteorologia adversa que ha provocat que l'accés a la localitat pràcticament fora intransitable per alguns moments en el transcurs de la vesprada, quedant tancats diversos accessos com la carretera Vila-real, Almassora i Nules que posteriorment van ser oberts a excepció de l'accés de la carretera Vila-real. En les actuacions han participat el Consorci Provincial de Bombers de Castelló, efectius de la Guàrdia Civil del lloc de Burriana, Policia Local, Via Pública, Jardineria Centre Verd i Ferrovial.

A més, està previst que els col·legis CEIP Francesc Roca i Alcaide, Col·legi Illes Columbretes i Vila Fátima romandran tancats demà per motius del temporal i per seguretat.

A causa de les fortes precipitacions i ratxes de vent s'han realitzat actuacions en diverses zones del municipi destacant la retirada d'arbratge en el Pla, la inundació de baixos i garatges, alguns danys estructurals en la zona del polígon industrial i en l'avinguda Cardenal Tarancón també s'ha retirat més de mitja dotzena de xiprers que impedien la circulació, de la mateixa manera que en el camí d'Onda, encara que en aquest punt obstruïen el pas per als vianants. “Un fenomen extraordinari i impredictible”, segons els meteoròlegs de l'estació local.

“Des de l'Ajuntament de Burriana volem agrair la labor del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, efectius de la Guàrdia Civil del lloc de Burriana, Policia Local, Via Pública, Jardineria Centre Verd i Ferrovial que han donat el millor de si per a restablir la normalitat com més prompte millor, obrir accessos al municipi i retirar mobiliari urbà”, ha valorat Jorge Monferrer Daudí.

“El més important és que no cal lamentar danys personals de gravetat. No obstant això, hem patit danys materials importants en el municipi que durant les pròximes hores haurem de valorar i analitzar”, ha explicat l'alcalde.

Pujar