elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ivana Guinot: "L'aeroport de Castelló afronta una etapa de creixement amb noves destinacions i xifres rècord"

Ivana Guinot: "L'aeroport de Castelló afronta una etapa de creixement amb noves destinacions i xifres rècord"
  • Elperiodic.com entrevista a la borrianenca Ivana Guinot, directora de l'aeroport de Castelló, per parlar sobre el present i futur d'aquesta gran infraestructura vital per a la província

MÉS FOTOS
Ivana Guinot: "L'aeroport de Castelló afronta una etapa de creixement amb noves destinacions i xifres rècord" - (foto 2)
Ivana Guinot: "L'aeroport de Castelló afronta una etapa de creixement amb noves destinacions i xifres rècord" - (foto 3)

Ivana Guinot és la directora de l'aeroport de Castelló. Aquesta borrianenca està als comandaments d'un projecte de gran importància per a la província i que està començant a donar els seus fruits. Guinot va nàixer a Burriana en 1974 i és Enginyera Aeronàutica per la Universitat Politècnica de Madrid.

Amb una gran trajectòria en el sector, Ivana Guinot està coordinant i contribuint a la consolidació d'una infraestructura vital per a l'economia i turisme no només de Castelló. L'edició de Burriana de elperiodic.com ha volgut conèixer més sobre l'aeroport de Castelló a través d'una de les figures clau en el desenvolupament d'aquest. Ací vos deixem l'entrevista completa:

A l'aeroport de Castelló li va costar "enlairar-se" però ja vola alt i amb rutes molt consolidades i nous projectes en ment. En quina situació es troba actualment?

L'aeroport afronta una etapa de creixement que ens fa mirar el futur amb optimisme. Pel que fa al tràfic comercial, hem tancat diverses rutes regulars que van a possibilitar un increment substancial de les xifres de passatgers. A més, estem diversificant l'activitat de l'aeroport a través de la incorporació de noves vies de negoci, com són les tres escoles de pilots; la línia de reciclatge d'avions; el servei d'aerotaxi; els vols d'entrenament per aerolínies; la base dels mitjans aeris d'extinció d'incendis de la Generalitat; o el desenvolupament de l'aviació general. El nostre objectiu és aprofitar totes les possibilitats que ofereix la infraestructura per aconseguir la seua consolidació i contribuir al desenvolupament del territori.

Com ha evolucionat des que es va obrir a l'trànsit el 2014?

Posar en marxa un aeroport no és una qüestió senzilla. A poc a poc anem situant la infraestructura al mapa de les comunicacions.

El trànsit de passatgers ha seguit una evolució sostinguda. I, sota el meu punt de vista, és el més adequat per a aconseguir una consolidació real de l'trànsit. El desenvolupament del trànsit de passatgers ha d'estar íntimament unit a l'evolució tant turística com industrial del territori a què serveix. Evolucions descompassades podrien generar resultats a curt termini no sostenibles en un mitjà i llarg termini.

No passa el mateix amb el desenvolupament de les altres vies de negoci incorporades, escoles de vol i tractament industrial de peces aeronàutiques. L'evolució d'aquestes activitats no és tan dependent de l'entorn, encara que la seua influència en el territori si és molt positiu tant per la generació de llocs de treball directes i indirectes com per l'impacte en l'activitat econòmica de la zona, lloguers, restauració, etc…

Hi ha gent que encara té el record de l'anomenat "aeroport fantasma". Això és una cosa de l'passat, veritat?

La veritat és que hui en dia aquest apel·latiu no es correspon amb la realitat, i seria convenient deixar d'usar termes despectius i valorar com correspon aquesta infraestructura.

Els territoris que no estan adequadament connectats tenen una major dificultat per aconseguir el seu desenvolupament, i la província de Castelló, sobretot la meitat nord de la mateixa no era una zona especialment ben connectada. I encara queda bastant per fer.

Sincerament, i això és una apreciació personal, crec que hauríem de començar a mirar les nostres infraestructures de transport, tant l'aeroport com qualsevol altra que tinguem o que puguem arribar a tenir, com el que són, mitjans necessaris per aconseguir la connectivitat de la nostra província.

Amb quines línies treballa actualment?

Quatre companyies aèries operen a l'aeroport de Castelló: Wizz Air, Ryanair, Volotea i Blue Air. Wizz Air disposa de rutes d'esquí Luton i Bucarest i pròximament connectarà amb Viena, Budapest i Katowice. Ryanair vola a Londres-Stansted, Volotea enllaçarà a partir d'abril amb Marsella i Blue Air disposa d'una ruta estival a Bucarest. En resum, l'aeroport té confirmades per al 2020 8 rutes regulars que connecten amb sis destinacions europees, a més de les operatives xàrter que es realitzen de forma periòdica. Estem treballant per ampliar l'oferta de destinacions.

Pretenen tancar 2019 amb xifres rècord de viatgers, de quants estem parlant?

Ja hem aconseguit superar les xifres de passatgers de 2018 i esperem tancar el present exercici amb, aproximadament, 125.000 usuaris.

Quin és el perfil del viatger?

El perfil del viatger varia en funció de les rutes que ofereix l'aeroport. Les noves connexions que posarem en marxa i altres com la de Londres, tenen un marcat perfil turístic i pretenen contribuir a la desestacionalització i desenvolupament del sector. La de Bucarest, per exemple, està més vinculada a l'important col·lectiu romanès assentat a la província. D'altra banda, hi ha molta gent de Castelló que aprofita les rutes de l'aeroport per visitar les ciutats europees amb què estem connectats.

Hi ha bona connexió des de l'aeroport amb la resta de la província?

L'aeroport està connectat amb l'autovia CV-10 i, a través de la carretera la CV-13, amb l'AP-7 i la N-340. Estem a només mitja hora en cotxe de la ciutat de Castelló, a una hora de València i propers als principals destinacions turístiques de la província de Castelló. D'altra banda, hi ha un servei d'autobús discrecional amb horari adaptat als vols, amb parades a Castelló i València. A més, disposem d'empreses de lloguer de cotxes i servei de taxi. En definitiva, es tracta d'un aeroport ben comunicat i fàcilment accessible per als usuaris.

Per a l'any vinent augmenten les connexions amb Londres. Tenen por de l'impacte de l'Brexit?

L'aeroport afronta amb garanties l'escenari del Brexit, ja que, com diu, s'han reforçat les connexions amb Londres. D'una banda, l'aerolínia Ryanair enllaça amb l'aeroport de Londres-Stansted i, de l'altra, la companyia Wizz Air acaba de posar en marxa una línia d'esquí Luton. Això vol dir que, en determinats períodes, l'aeroport ofereix fins a cinc freqüències setmanals amb la capital del Regne Unit, la qual cosa suposa una gran oportunitat perquè Castelló desenvolupe el mercat turístic britànic, tot i el Brexit.

Quin és l'horitzó per al 2020?

Al llarg de 2020 seguirem creixent en passatgers i operacions. A més, estem treballant per incrementar l'oferta de destinacions i reforçar la nostra cartera d'activitats complementàries. D'altra banda, seguirem avançant en el projecte de la Zona d'Activitats Complementàries, on la Generalitat pretén impulsar un parc logístic i empresarial vinculat a l'aeroport.

Quins objectius té l'aeroport o quines línies consideren prioritàries per a la província?

L'objectiu fonamental de l'aeroport és servir el territori i la societat. Per tant, la nostra prioritat és contribuir a el desenvolupament econòmic i la vertebració de la província, a més de prestar servei als seus ciutadans.

Pujar