elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“La ciutadania de Borriana ha realitzat molts sacrificis i se n'ha comportat de forma exemplar però encara queda un darrer esforç”

“La ciutadania de Borriana ha realitzat molts sacrificis i se n'ha comportat de forma exemplar però encara queda un darrer esforç”
  • Entrevistem Maria Josep Safont, alcaldessa de Burriana, per fer balanç d'aquest 2021 i conèixer els projectes de futur per a la ciutat el 2022

La ciutat de Borriana ja ho té tot a punt per a l'entrada del nou any. El 2022 arriba carregat de projectes per a la ciutadania després d'un 2021 marcat per la pandèmia. A més, han programat multitud d'activitats per celebrar aquestes dates nadalenques tan especials, encara que novament el cóvid ​​està sent el protagonista i s'han vist obligats a suspendre alguns actes com la festa de la nit de Cap d'Any.

A elperiodic.com hem entrevistat la seva alcaldessa, Maria Josep Safont, per fer balanç d'aquest any que arriba a la fi i conèixer les iniciatives i propostes per a la ciutat el 2022.

Portem gairebé dos anys de pandèmia, com ha estat la gestió realitzada des de l'Ajuntament de Borriana? Com la definiria?

La situació que hem viscut al llarg d'aquests gairebé dos anys ha estat determinada per la incidència de la covid, fet que ha fet replantejar la gestió municipal en molts aspectes. Amb urgència es van posar en marxa actuacions com la compra de material de protecció, tant per al funcionariat com per a la població en general, augment i agilització de mesures de caràcter social, com atenció a persones grans que vivien només o persones vulnerables, entre d'altres i accions per intentar minimitzar la problemàtica que per a molts comerços, autònoms i empreses havia suposat el tancament obligatori per la pandèmia.

Tot això sense deixar de gestionar projectes que, en altres àmbits, estaven en marxa, tant a nivell d'obres com de suport a associacions i entitats que necessitaven la col·laboració de l'ajuntament per continuar les activitats per dur a terme molts projectes.

Mirant enrere, aquells primers dies de confinament, amb la incertesa sobre com afectaria el virus i amb les persones que ens han anat deixant per la pandèmia, com recorda aquells dies com a alcaldessa? Quina va ser la seva missió aleshores i el seu dia a dia?

Va ser molt trist, i de vegades dramàtic, veure com els carrers i places de la nostra ciutat quedaven buits i en silenci. La incidència al principi de la pandèmia va ser molt important a Borriana i això es notava als ànims de la gent. Acudir al?ajuntament i trobar que dia a dia la situació anava canviant a pitjor va resultar molt dur. Vam poder comptar amb la ciutadania que, en aquells moments i ara, va estar a l'alçada que s'esperava i, amb responsabilitat, les circumstàncies van anar millorant.

Els problemes que anaven sorgint requerien una resposta immediata i aquesta va ser la nostra principal preocupació. Si es necessitaven medicaments de l'hospital per a usuaris de la nostra localitat la Policia Local s'encarregava de recollir-los i lliurar-los, si hi havia gent gran que no comptava amb qui li pogués potar la compra, des de molts establiments, entitats i personal de Serveis Socials rebien l'acompanyant demandat.

Cal agrair la col·laboració de totes les persones que, des d'institucions a nivell professional o personal, es van posar a la disposició de qui més ho necessitava. Van ser uns dies molt durs però també encoratjadors perquè la resposta de la gent va fer que ens vam enfrontar a un futur amb esperança.

Estem ja a l'equador de la legislatura i després de sis anys de govern de coalició entre PSOE i Compromís, quina valoració podria fer?

Com ha pogut comprovar la ciutadania es tracta de dos partits polítics que estem compartint el govern municipal des del 2015 amb l'única intenció de treballar per la nostra ciutat i la nostra gent. Evidentment hi ha de vegades diferències de criteri en alguns temes, però sempre ha prevalgut el diàleg i el consens per arribar a solucions que van resultar positives per al present i el futur de Borriana. La meva valoració sense dubtar-ho només pot ser positiva.

Ha sortit guanyant la ciutadania amb un govern multicolor?

Això ho hauria de respondre la mateixa ciutadania. És clar que quan es fan coses sempre poden aparèixer diferències de criteris i opcions divergents. Totes les crítiques objectives i amb intenció de millora sempre han estat i estaran ben rebudes. Des del punt de vista de l'equip de govern la meva visió és que la gent de Burriana ha pogut comprovar que el treball i l'esforç des de totes les regidories és evident, que es veu en les accions i mesures que estem tirant endavant, tant pel que fa al tema urbanístic com en el suport i la gestió que, amb diferents administracions i entitats hem acabat.

Amb la incidència una mica disparada a Borriana, igual que a la resta del territori, i veient com altres ajuntaments estan optant per la suspensió de festes per evitar aglomeracions, creu que és convenient una festa de Cap d'Any amb discoteca?

La situació epidemiològica a Borriana és molt preocupant, encara que en aquests moments tenim una incidència menor que a altres ciutats grans de la nostra província. Per aquestes circumstàncies decidim, després de converses entre la regidoria de Sanitat i la de Festes amb Salut Pública, suspendre les activitats que podrien suposar un risc de contagi, entre les quals la festa de Cap d'Any.

Esperem que, a mesura que vagi millorant la situació, es puguin reprendre activitats que considerem que són necessàries per tornar a la normalitat tant pels més grans com pels petits.

Quina valoració fa de les campanyes comercials per ajudar el comerç en aquesta època de pandèmia? Quina previsió tenen per al 2022 per continuar donant suport a un sector clau per a l'economia local?

Una de les nostres prioritats des del primer moment, atès que molts comerços es van veure obligats a tancar les portes, va ser valorar quines eren les mesures més ràpides i efectives, dins de les nostres competències. S'han engegat ajudes directes com són les subvencions, indirectes, sorteigs i bons, formació per adaptar els comerços a les noves tecnologies i campanyes de promoció del comerç local, entre d'altres accions. Per això, malgrat la situació, la valoració és positiva i la nostra intenció és continuar treballant en aquesta línia.

Dels pressupostos del 2022, quines actuacions tant urbanístiques com de serveis destacaria com a prioritàries per a Burriana?

Quant a serveis per al 2022, s'incrementarà la plantilla en Serveis Socials amb més de vuit professionals per millorar l'atenció als usuaris i es continuarà participant en tots els programes d'ocupació en col·laboració amb les administracions competents, que aquest any ha suposat una contractació de al voltant de dues-centes persones.

Els pressupostos per al 2022 aprovats per l'equip de govern en inversions plantegen, per una banda, actuacions incloses a l'estratègia DUSI, amb fons europeus, com l'adequació de la Casa de cultura, l'antic centre de salut per ubicar les dependències de Serveis Socials o l'inici de les obres del projecte del Parc Arenal. I per altra banda, l'inici de tramitació de projectes per completar l'accés per l'avinguda del Transport, la finalització de l'avinguda Cañada Blanch o la passarel·la del Clot.

Quan preveu que podrien començar les obres de la passarel·la del Clot?

La passarel·la del Clot era una de les problemàtiques que des de fa molts anys patien els veïns i veïnes de la zona que veien que, cada vegada amb més assiduïtat, l'aigua se l'enduia. Aquest any, finalment, vam poder aconseguir tots els permisos preceptius per poder treure endavant el projecte de construcció d'un pas definitiu per a la zona. S'està acabant ja l'estudi geotècnic i en els primers mesos del 2022 serà una realitat.

Durant l'últim trimestre, Burriana ha dut a terme una important agenda cultural, quina previsió tenen per a aquest 2022? Ens pot avançar alguna novetat destacable a l'agenda?

La situació sanitària i epidemiològica va modificant moltes de les previsions que teníem, també a nivell cultural. En principi es mantenen les propostes previstes, com Emac, però sempre estarem a càrrec del que marqui la normativa sanitària de cada moment.

Per acabar, unes paraules per felicitar el Nadal i l'Any Nou 2022.

Aquest any les festes de Nadal tampoc no podran ser com abans del 2020. Hem de fer un exercici de responsabilitat més per poder anar avançant cap a la normalitat també en l'àmbit festiu. La ciutadania de Borriana ha fet molts sacrificis i s'ha comportat majoritàriament de manera exemplar. I encara ens queda un darrer esforç per fer.

Tot i això, aquestes festes que començaran han de significar el primer pas esperançat cap a un 2022 millor. Amb el cor ple de confiança en un futur il·lusionant desig a tota la gent de Borriana que l'any nou porti la felicitat a casa seva.

Bon Nadal i feliç any 2022.

Pujar