elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

De Borriana a la Mediterrània Central: tres vaixells recentment zarpats rescaten centenars de vides aquests dies

De Borriana a la Mediterrània Central: tres vaixells recentment zarpats rescaten centenars de vides aquests dies
  • Els vaixells de rescat civil humanitari han salpat en l'última quinzena del port de Burriana i ja han salvat centenars de vides

Tres vaixells de rescat civil humanitari han salpat en l'última quinzena del port de Borriana i ja salven centenars de vides a la Mediterrània Central.

El primer de tots, va ser l'alemany Sea-Watch 3, el qual va salpar el diumenge 10 d'octubre, després d'haver realitzat una estada d'un mes i mig al port castellonenc per realitzar millores, posada a punt i proveïment.

El vaixell alemany allotja des del 18 d'octubre a 412 persones, entre elles moltes dones i xiquets. La tripulació i activistes de Sea Watch els estan prestant tota mena d'atenció sanitària i cures. El navili es troba en situació d'espera fins que les autoritats italianes li assignen un port segur on s'estudie la situació a la qual s'ha d'acollir cada hoste rescatat. 

Per la seua banda, el divendres 15 d'octubre, va partir l'Aita Mari, de l'entitat basca Salvamento Marítimo Humanitario, després de gairebé cinc mesos d'estada. Aquesta primera varada al port de Borriana, ha permés realitzar diverses modificacions, les quals han augmentat la capacitat de rescat d'aquest vaixell. A primera hora del matí del 19 d'octubre van rescatar 105 persones, entre elles molts menors. L'operació es va dur a terme a sud de Lampedusa, en zona SAR de Malta i els rescatats es troben fora de perill gràcies a la ràpida actuació de l'equip de l'ONG d'Euskadi.

Finalment el Rise Above, de Mission Lifeline va partir el mateix 18 d'octubre, després de cinc intenses setmanes de treballs de preparació de la que serà la seua primera missió. L'embarcació de pavelló alemany s'encamina a zona SAR per cooperar amb la resta de flota civil humanitària. 

L'estada d'aquests vaixells al Port de Borriana representa un gran impacte econòmic per al municipi i la zona circumdant, valorat en centenars de milers d'euros a més de convertir la ciutat en tot un referent per a les ONG de rescat civil humanitari. 

L'Aurora - Grup de Suport, entitat local dedicada a donar suport a les entitats ha realitzat un important esforç durant l'últim any al costat de les ONG per fer que les missions de varada foren el més àgils, confortables i ràpides possible.

L'organització local i el conglomerat d'organitzacions volen agrair el suport i sensibilitat de la societat borrianenca i assenyalen la gran importància de l'acord municipal de suport al projecte CESORMED - Centre de Suport a les ONG de Rescat a la Mediterrània. Aquest acord va ser ratificat en el ple ordinari de l'Ajuntament de Borriana del passat 7 d'octubre. Aquest és un pas més en el camí per aconseguir la instal·lació d'un espai digne d'emmagatzematge, treball i dotació de serveis per a aquestes organitzacions que realitzen una missió de gran valor. Aquest acord serà transmés a la brevetat més gran a la Direcció General de Ports de la Generalitat Valenciana amb l'objectiu que aquesta autoritat indique els següents passos per fer que aquest projecte tan necessari es convertisca en una realitat.

Per la seua banda l'Aurora Grup de Suport i les més de deu entitats que formen part d'aquest projecte mancomunat ja han establert contactes amb assessors legals, empreses d'enginyeria, arquitectura i altres serveis tècnics per desenvolupar les parts més complexes de la instal·lació.

MÉS FOTOS
De Borriana a la Mediterrània Central: tres vaixells recentment zarpats rescaten centenars de vides aquests dies - (foto 2)
De Borriana a la Mediterrània Central: tres vaixells recentment zarpats rescaten centenars de vides aquests dies - (foto 3)
De Borriana a la Mediterrània Central: tres vaixells recentment zarpats rescaten centenars de vides aquests dies - (foto 4)
De Borriana a la Mediterrània Central: tres vaixells recentment zarpats rescaten centenars de vides aquests dies - (foto 5)
De Borriana a la Mediterrània Central: tres vaixells recentment zarpats rescaten centenars de vides aquests dies - (foto 6)
Pujar