elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària

Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària
  • Vicent Melchor ha interpretat al sant i José María Broch ha sigut el Moro de l'Any

Cada 6 de desembre, el món celebra la festivitat de Sant Nicolás, també conegut com a Sant Nicolás de Bari, un bisbe que va viure en el segle IV.

Aqueix any, i així és des de 2009, Vicent Melchor s'encarrega d'interpretar a Sant Nicolás. I aquesta sembla ser l'excusa per a reunir-se amb amics en un local de Borriana i festejar una tradició que ha anat passant de generació en generació. Pel que sembla a Espanya aquesta tradició va arribar en el segle XI. 

Segons explica Melchor antigament, a Borriana, se celebrava en el Clot de la Mare de Déu i en el Vaig moldre d’Arròs que hi ha en la carretera que va de Borriana a Les Alqueries. Fins i tot en la parròquia de la Mercé hi ha una imatge de Sant Nicolás.

Sens dubte, tot això reflecteix la devoció per aquest sant d'origen turc que va morir l'any 345.

Enguany, el Moro de l'Any ha sigut José María Broch qui ha sigut l'encarregat de presentar l'acte que s'ha realitzat en un bar de Borriana durant el matí del 6 de desembre, festivitat del sant.

A continuació Vicent Melchor ha pres la paraula i, després de contar la història i anècdotes de Sant Nicolás, tots junts han cantat la cançó popular que diu així: "Sant Nicolau, sant beneït, confessor de Jesucrist, viva el rei, muira el gall, quatre-cents per al meu cavall. Tris Després de, llonganissa menjarás, Tris Després d'en l'espasa moriràs”.

Aquesta tradició ha deixat arrere el conflicte derivat dels seus orígens que es remuntarien a les disputes entre moros i cristians. De fet, es pot comprovar en la cançó quan s'obliga els moros a menjar llonganissa de porc. Hui dia ja n'hi ha de pollastre i altres carns per a evitar la discussió.

A Borriana porten anys celebrant aquesta tradició que s'ha estés en la zona de Catalunya i que va arribar a Castelló fins a Borriana, també se celebra en altres municipis com Benicarló, Vinaròs, La Jana, Traiguera o Xert, encara que allí amb una festa més relacionant amb Santa Catalina. També és típic en algunes zones del País Basc.

MÉS FOTOS
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 2)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 3)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 4)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 5)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 6)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 7)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 8)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 9)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 10)
Borriana celebra Sant Nicolás, una tradició llegendària - (foto 11)
Pujar